DN:s duktiga vetenskapliga journalist Karin Bojs skrev
i DN 25 juni en artikel med tema Fett är inte farligt
längre. Vi tycker den passar in i detta ”feta”
nyhetsbrev SKN nr 40.
Bl a rapporterar hon vad det amerikanska hjärtläkarförbundet
kommit fram till för att minska risken för
hjärt- och kärlsjukdomarna. De listar 9 råd,
inte 10 som Aftonbladet i måndags. Dels ska vi
minimera de härdade vegetabiliska fetterna (som
kan innehålla transfetter) och dessutom har man
ingen gräns för fettintaget, bortsett ifrån
att hålla balansen mellan intag och uttag.
Vårt statliga Livsmedelsverk vill att vi ska äta
nyckelhålsmärkt, där man bl a anger
låg fetthalt förutom matfett och då
går det bra med 40 procent fett i industriella
fetter men inte smör eller Bregott med 80 % fett.
Vad händer då om man brer tunt? Vi får
mer och mer stöd för våra rekommendationer:
ta bort alla delvis eller fullt härdade industrifetter
så får du utrymme för de goda naturliga
fetterna. Stek inte fet fisk i flytande margariner som
har för mycket Omega-6 som förstör de
goda Omega-3 fetterna i fisken.
Jakten på de mättade fetterna har gått
i lås här i Sverige. Välj rätt
bland de mättade fetterna och rör på
dig!
Läs
hela artikeln här >>
Läs
Debatten om matfetterna >>
|