Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2006-10-03


Fett är inte farligt längre
(Karin Bojs i DN)


DN:s duktiga vetenskapliga journalist Karin Bojs skrev i DN 25 juni en artikel med tema Fett är inte farligt längre. Vi tycker den passar in i detta ”feta” nyhetsbrev SKN nr 40. Bl a rapporterar hon vad det amerikanska hjärtläkarförbundet kommit fram till för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomarna. De listar 9 råd, inte 10 som Aftonbladet i måndags. Dels ska vi minimera de härdade vegetabiliska fetterna (som kan innehålla transfetter) och dessutom har man ingen gräns för fettintaget, bortsett ifrån att hålla balansen mellan intag och uttag.

Vårt statliga Livsmedelsverk vill att vi ska äta nyckelhålsmärkt, där man bl a anger låg fetthalt förutom matfett och då går det bra med 40 procent fett i industriella fetter men inte smör eller Bregott med 80 % fett. Vad händer då om man brer tunt? Vi får mer och mer stöd för våra rekommendationer: ta bort alla delvis eller fullt härdade industrifetter så får du utrymme för de goda naturliga fetterna. Stek inte fet fisk i flytande margariner som har för mycket Omega-6 som förstör de goda Omega-3 fetterna i fisken.

Jakten på de mättade fetterna har gått i lås här i Sverige. Välj rätt bland de mättade fetterna och rör på dig!
Läs hela artikeln här >>
Läs Debatten om matfetterna >>

upp