Direkt
till frågorna och svaren!
Sveriges Konsumenter i Samverkan informerar om galna ko-sjukan
och svarar på de vanligaste frågorna. Vi är starkt kritiska
till panikrubrikerna i kvällspressen och menar att maten
i Sverige är säker. Är man som konsument ändå orolig,
vilket man harrätt att vara, har man också rätt att få
mer fakta och kunskap.
Många funderar över kött, särskilt ungdomar. Det kan
vara dags att fler lägger om sin konsumtion och ökar
andelen baljväxter (bönor, ärter) eller äta mer närproducerad
mat så att man slipper undra så mycket över den komplicerade
märkningen. Många vill nu också undvika "industrimaten"
som transporteras långa vägar och blir allt anonymare.
Just nu har köttkonsumtionen minskat med ca 25-30%
i EU. Det ser vi som positivt. Den överproduktion av
kött som finns i många länder är inte hållbar och skapar
en rad miljö- och hälsoproblem. Livsmedels- och jordbrukspolitiken
måste läggas om med konsumenternas bästa för ögonen.
Dagens metoder är ett allvarligt hot mot kommande generationer
och u-länderna i dag. Vi menar att det är lättare att
styra utveckligen genom att fler ändrar sin konsumtion,
än att påverka produktionen. Vår dagliga konsumtion
påverkar direkt produktionen - alltså är det med medveten
konsumtion vi kan medverka till att få en bättre värld
och må bättre.
Vill du läsa mer? Beställ
"Dessa fantastiska bönor", som behandlar hur konsumtionen
påverkar och styr, hälsan, miljön, sårbarheten, världssvälten,
ekonomin m.m., omfattar också en mängd recept. När man
väl förstått bönorna i ett globalt perspektiv blir man
motiverad att prova och lägga in mer och mer bönor i
sina matvanor - och ökar på så sätt sitt vegetabila
intag!
|