Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2006-08-04 Publicerad i SKN nr 33

Korrigering: Enligt innehållsförteckningen på Sweet & less står angivet E962.
Vi hade i tidigare version av denna text av misstag blandat ihop E962 som är salt av aspartam och acesulfam enligt Livsmedelsverkets E-nyckel, med E952 Cyklamat och även länkat till detta. I Livsmedelsverkets beskrivning av sötningsmedel finns inte E962 med, varför hopblandningen lätt skedde. Vi beklagar misstaget men fortsätter att beklaga att Danisco över huvud taget tillsätter syntetiska sötningsmedel till sitt socker.

Danisco skakat av sockerdebatten


Danisco, är ”Sockerbolaget” som haft monopol på sockermarknaden i Sverige. Nu har man ”produktutvecklat”! Man lanserar en ny produkt som heter Sweet & Less med tillsats av, hör och häpna, ett artificiellt sötningsmedel baserat på aspartam och acesulfamkalium. Man har blandat råsocker med sötningsmedel för att ”ge ökad sötma med mindre kalorier”. Har man tagit intryck av sockerdebatten? Jovisst. Men till vilket pris? Smart kan man kalla det, men det är chockerande.

Vanligt socker ligger runt 8-9 kr/kg och detta nya Sweet & Less (engelska som betyder ”sött & mindre” kostar 26:90 (Willys) eller 25:90 (Konsum). Det är alltså 300 procent dyrare, för att du kan ”använda 30 procent mindre socker”. Inte kan råsocker kosta 300 procent mer än vanligt betsocker? Men här gör man pengar på påstådd nyttighet, ”sötare så du kan använda mindre och få färre kalorier”.

Läs Livsmedelsverkets E-nummernyckelupp