Expressen hade den 23 april ett antal artiklar om ”det
farliga fettet”. Det är bra att detta problem
får så stor publicitet. Farligt
fett i lågprismat >> Per
Hägred: Ta bort giftet från vår mat!
>> Svarta
listan på transfetter i mat >>
Jämför med SKIS lista över produkter
med härdade fetter >>
Där uppgavs bl a att Pågens ändrat sina
recept efter Expressens tidigare artiklar 2005. Men vi
ser oroat på att vissa felaktigheter i artikeln
kan slå snett och skapa ännu större förvirring
bland konsumenter och producenter.
Problemet är att
härdning av fetter är det skadliga och
dessa fetter ska bort ur livsmedel, oberoende om
transfetter finns med, mycket eller nästan
inte alls. |
Redan förra seklet, på 90-talet, började
vi , Sveriges Konsumenter i Samverkan, föra en intensiv
kampanj emot de härdade fetterna som då var
basen i margarinerna. Tack vare opinionstrycket togs då
dessa fetter bort från margarinerna men dök
sedan upp i diverse andra produkter, bröd, kakor,
såser, glass, godis m m. Under senare år har
vi fört en dialog med både bageriindustrin
och en svensk stor kexfabrikant och det har resulterat
i förändringar som är positiva, d v s de
har tagit bort de härdade fetterna helt. Pågens
däremot har dribblat med begreppen och säger
att de tagit bort transfetterna, en sanning som vilseleder,
men de har fortfarande härdade fetter med i vissa
av sina produkter och det är dessa i sin helhet vi
vill ha bort, av hälsoskäl.
Läs vidare om våra klarläggande fakta
och om fetternas egenskaper. Fortsätt undvika alla
produkter med härdade/delvis härdade fetter.
Flera länkar hittar du nedan. Läs
också vad Pågen skriver på sin hemsida
>>
Sök på Pressforum och datum 2005-04-07 och
2005-11-23
Nu är det viktigt att klarlägga
läget!
Härdade fetter är industriellt producerade ersättningsmedel
till animala fetter, som smör, grädde, mjölk
och ost. Läs
mer om processen >>
Härdade fetter är
ett samlingsnamn för fetter framställda genom
industriell härdning och kan grovt indelas i:
• delvis
härdade fetter (som innehåller ”onaturliga”
transfetter) |
• fullhärdade
fetter (kan innehålla lägre halt ”onaturliga”
transfetter) |
Det
är dessa härdade fetter som inte hör
hemma i våra livsmedel oavsett graden av härdning
och som vi kämpat hårt för att få
bort. Läs
mer här >> |
Av transfetter finns det två slag:
• naturliga transfetter
(i mjölkfettsbaserade produkter) |
• industriellt framställda
transfetter (i delvis härdade eller härdade
vegetabiliska fetter) |
Här ligger det stora problemet och den felaktiga
informationen i Expressens artikel. Felaktiga formuleringar
här gör att det oförskyllt slår emot
mjölkfettet i st f mot det industriellt härdade
fettet, man blandar ihop begreppen och jämställer
de olika transfetterna med varandra. I länder som
har märkningskrav för transfetterna gäller
det enbart de industriella transfetterna, t ex Danmark.
Kravet är där att högst 2 procent av den
totala fettmängden får utgöras av industriellt
transfett. Det naturliga transfettet jämställs
med mättade fetter och omfattas inte av detta gränsvärde.
Här gör Expressen misstaget när de skriver
om att mängden transfett borde anges:
”Med en varningslapp hade
konsumenterna dessutom blivit uppmärksammade på
att smör och andra mejeriprodukter innehåller
naturliga transfetter som är precis lika farliga
som de som framställs på kemisk väg.”
Detta är fel! Kravet på märkning gäller
enbart de industriella transfetterna. Med Expressens
tolkning skulle den naturliga fettproduktionen hotas,
i st f att den onaturliga, industriella borde tas bort.
Är det kanske Livsmedelsverkets luriga information
som Expressen gått på? Det förvånar
oss inte, för Livsmedelsverket tycks länge
ha värnat om margarinindustrins bästa. Läs
SLV lite motsägelsefulla kommentarer utgivna den
24 april 2006 här >>
De naturliga transfetterna behöver vi inte oroa
oss för, mer än att oroa oss för det
totala fettintaget. De industriellt framställda
transfetterna ser molekylärt helt annorlunda ut
och uppges av vissa forskare vara 10 gånger farligare
än de härdade fetter de ingår i, som
i sig är en onaturlig produkt framtagen på
ett synnerligen osmakligt sätt.
Det är därför vi så intensivt driver
frågan om att ta bort helt och hållet de delvis
härdade och härdade fetterna ur vår kost.
Man gjorde det ju för margarin för ett antal
år sedan och ”skyllde då på opinionen”.
Det får man gärna göra nu också.
Opinionen, konsumenterna, har gott stöd av ett flertal
forskare, t ex i en rapport Danska Näringsrådets
transfettgrupp: The
influence of trans fatty acids on health (pdf, se
sid 27). Se också mera i faktamaterialet
som hänvisas till i resolutionsförslaget
(pdf) som diskuteras på TACD-mötet i Washington
17-20 april 2005.
I nästa SKN 27 och
följande ska vi kartlägga frågan
om skillnaderna mellan de naturliga transfetterna
och de skadligare industriella transfetterna, så
följ vår info på hemsidan och i
nyhetsbreven. |
Mer information kan
läsas på vår hemsida:
Kampen
fortsätter mot de härdade och delvis härdade
fetterna! >>
Härdade
fetter måste tas bort från livsmedel (pdf)
>>
Svenska
konsumenter granskar fettindustrin >> |