Sammanfattning:
 |
Det finns många
rapporter som visar ett samband mellan margarin
eller fleromättat fett och olika cancerformer,
t ex cancer i bröst, prostata, njure, bukspottskörtel
och ändtarm. |
 |
Utgången av cancersjukdom
förvärras av margarin. |
 |
Immunförsvaret, som
hjälper oss att bekämpa cancer, sätts
ned av fleromättade fetter. |
 |
Immunosuppressionen märks
på så sätt att intag av fleromättade
fetter gör att transplanterade njurar inte
stöts av så lätt. |
 |
En speciell nedsättning
av hudens immunförsvar sker genom solens UV-strålning,
s k fotoimmunosuppression. Smör kan upphäva
detta, till skillnad från fleromättat
fett och margarin. |
 |
Fotoimmunosuppressionen
sätts i samband med hudcancer och andra sjukdomstillstånd
i huden. |
 |
Det finns misstankar att
olika kemikalier inom margarinindustrin samt föroreningar
i oljorna ger upphov till cancer hos de anställda.
|
 |
Man måste ha en rimlig
mekanism som kan förklara orsaken till att
intag av ett särskilt fett har samband med
cancerförekomst. |
 |
Det är inte så
att fett i sig är cancerframkallande, utan
här diskuteras i stället fettets innehåll
av kemikalierester efter processerna i fettindustrin
samt miljögifter. Men även borttagandet
och frånvaron av viktiga näringsämnen
och antioxidanter i processade fetter, samt s k
konjugerade linolsyror (CLA), är möjliga
orsaker till sambandet med cancer. |
Det finns tyvärr många medicinska forskningsrapporter
som visar att det hos människor eller försöksdjur
finns ett samband mellan konsumtion av margarin och
cancer, eller fleromättade fetter och cancer. Många
margariner innehåller förhållandevis
mycket fleromättat fett. Hur dessa rapporter skall
värderas diskuteras nedan.
Bröstcancer
Trichopoulou m fl (1995) har visat att intag av margariner
har ett samband med ökad risk för bröstcancer.
Däremot har intag av olivolja samband med minskad
risk för bröstcancer.
(Se bilaga 1)
Wolk m fl (1998) har visat ett samband mellan konsumtion
av fleromättat fett och bröstcancer. Däremot
finns ett negativt samband mellan enkelomättat
fett och bröstcancer.
(I olivolja finns det gott om enkelomättat fett)
(Se bilaga 2)
La Vecchia m fl (1995) visar samband mellan margarinkonsumtion
och risk för bröstcancer, samt omvänd
risk när det gäller olivolja och bröstcancer.
(Se bilaga 3)
Prostatacancer
Tzonou m fl (1999) visade att konsumtion av fleromättat
fett har samband med ökad risk för prostatacancer,
medan olivolja har samband med minskad risk liksom antioxidanten
vitamin E. Margarin var också förenat med
ökad risk, men utan signifikans. (Se bilaga 4)
Cancer i njuren
Talamini m fl (1990) visade ett samband mellan margarin
och cancer i njurvävnad, medan en rad andra möjliga
faktorer saknade samband. (Se bilaga 5)
Cancer i bukspottkörtel
Norell m fl (1986) visade ett samband mellan margarin
och cancer i bukspottskörteln. (Se bilaga 6)
Cancer i ändtarmen
Malave m fl (1992) visade samband mellan död i
cancer och konsumtion av margarin, och nämner fleromättat
fett som möjlig orsak. (Se bilaga 7)
Utgången av cancersjukdom
förvärras av margarin
Yanagi m fl (1984) lät alstra cancer i levern på
tre grupper möss med hjälp av en cancerframkallande
kemikalie. Den grupp som åt margarin hade signifikant
lägre överlevnad än de två andra
grupperna. Den andra gruppen åt samma olja som
margarinet var gjort av, men utan kemiska processer
medan den tredje åt stärkelse. Det fanns
också en signifikant högre bildning av levertumörer
typ 2 i margaringruppen. (Se bilaga 8).
Yanagi m fl (1994) lät alstra cancer i brösten
på råttor med hjälp av en cancerframkallande
kemikalie. Margarinkonsumtion förvärrade situationen
både när det gäller antalet nya fall
och antal tumörer. (Se bilaga 9)
Nedsatt immunförsvar
Immunförsvaret har en viktig roll när det
gäller att hindra att cancer utvecklas. I samband
med njurtransplantationer har man visat att nya tumörer
kan uppstå. Det anses bero på att man vill
trycka ned immunförsvaret med hjälp av vissa
medikamenter för att hindra avstötning av
den nya njuren. Men samtidigt minskar motståndskraften
mot cancer.
McHugh m fl (1977) visade att en transplanterad njure
inte stöts bort i samma omfattning hos grupp patienter
som åt fleromättat fett jämfört
med en grupp som inte gjorde det. Detta sätts i
samband med att fleromättade fetter anses sätta
ned immunförsvaret. (Se bilaga 10)
Hucancer,
vårtor, rynkor och åldrande hud
Meunier L m fl (1998), Bilaga
12,
Leigh IM m fl (1995), Bilaga 13
Reeve VE m fl (1996), Bilaga 14
Reeve VE m fl (1996) Bilaga 15
Cope RB m fl (1996) Bilaga 16
De senaste åren har det framkommit i flera studier
att hudcancer och andra sjukdomstillstånd i huden
har samband med nedsatt immunförsvar där.
Man har sett att de preparat som man ger till transplanterade
patienter för att sätta ned immunförsvaret
för att inte njuren skall stötas bort, samtidigt
ger ökad risk för dessa sjukdomstillstånd
i huden. Immunförsvaret i huden kan sättas
ned av UV-strålning och kallas då fotoimmunosuppression.
Smör skyddar mot fotoimmunosuppression i jämförelse
med margarin och fleromättat fett i solrosolja.
Vid ett försök med möss hade smör
förmågan att nästan fullständigt
upphäva fotoimmunosuppressionen.
Cancer hos anställda
inom olje- och margarinindustrin
Det finns misstankar att kemikalier i oljorna eller
i arbetsmiljön kan orsaka cancer hos de anställda.
I tidningen Arbetsmiljö Nr 8/9, 16 aug 1993, redovisas
ett fall där en manlig anställd vid Karlshamns
AB arbetade med en tillverkning av specialfetter som
bl a används i choklad. Processen byggde då
på lösningsmedlet 2-nitropropan som är
på cancerlistan. Ett barn avlades under denna
tid och fick lymfcancer (Hodgkins sjukdom) - ovanlig
hos barn.
Expertis ansåg att det var "teoretiskt möjligt
att sädescellerna skadats och förorsakat barnets
cancer". Denna typ av ärenden är dock
svåra att föra i bevis. (Efter EU inträdet
har industrin bytt ut 2-nitropropan mot extraktionsbensin
(hexan).
I DN den 10 okt 1993 redovisas ett fall där en
kvinna som provsmakade oljor hos Karlshamns AB fick
cancer i strupen. I artikeln konstateras att vissa nickelföreningar
är cancerframkallande samt att industribensin kan
innehålla små mängder bensen. En cancerframkallande
nickelförening som observerats inom den petrokemiska
industrin är nickelkarbonyl och som där har
ett mycket skärpt hygieniskt gränsvärde.
Ämnet bildas när nickel används som katalysator
i en process som liknar härdningen. Bildas nickelkarbonyl
också i härdningsreaktorn?
Strupcancer sätts annars i samband med rökning
och alkohol, vilket kvinnan inte använde. I tobaksrök
finns de cancerframkallande ämnena PAH. Dessa miljögifter
har också påvisats i matoljor och margariner.
I vissa oljor, som utvinns över öppen eld,
har man mätt upp mycket höga PAH-halter. Även
i detta fall var det svårt att med säkerhet
knyta cancern till kvinnans arbete.
Att värdera forskningsresultat
När vi värderar forskningsresultat finns det
några olika saker man bör tänka på.
Flera av de rapporter som redovisas i detta avsnitt
är s k epidemiologiska studier. Det innebär
att man i en större grupp människor försöker
se samband mellan sjukdom och olika former av aktivitet,
arbete, födointag etc. Man jämför en
grupp exponerade människor med en icke exponerad
grupp. Även om man ser ett samband mellan exponering
och effekt är det inte säkert att detta är
verkligt. Om man till exempel ser ett samband mellan
innehav av cigarettändare och lungcancer betyder
inte detta att tändarna orsakar cancer, men däremot
att rökning orsakar cancer. Många icke beaktade
faktorer kan spela in. Dessa kallas "confounding
factors".
Man skulle t ex kunna anföra att fördelarna
med olivolja i Medelhavskosten i själva verket
har att göra med intaget av frukt och grönsaker.
Olivolja används ofta tillsammans med grönsaker.
Om man hittar en skillnad i sjuklighet/effekt mellan
två grupper mäts denna som en form av riskförhållande
RR eller OR. Om förhållandet är 1 innebär
detta att det inte finns någon skillnad mellan
grupperna. Om detta ligger under 1 så kan man
se en minskad risk för den exponerade gruppen -
exponeringen minskar risken. Om den är större
än 1 ökar risken. Ju större avvikelsen
är, desto tydligare är resultatet. Resultat
nära 1 bör tolkas försiktigt. Sambanden
måste vara signifikanta (statistiskt säkerställda),
men även ett icke signifikant samband kan vara
av intresse i ett större sammanhang.
Här skall nämnas att det ibland förekommer
att sammanfattningen inte helt sammanfaller med den
fullständiga rapporten.
Vid djurexperiment är det lättare att hålla
de olika gruppernas betingelser konstanta och resultatet
kan vara säkrare. Men det uppstår problem
när man skall översätta resultat från
djurförsök till människan.
Även om vi kan se ett samband, måste man
också kunna visa på en mekanism som kan
förklara detta samband. Samband mellan tobaksrökning
och lungcancer kan exempelvis förklaras med bl
a cancerframkallande PAH i cigarettröken.
På samma sätt kan olivoljans fördelar
förklaras med frånvaron av fleromättade
fetter. Av detta skäl redovisas flera sådana
möjliga mekanismer när det gäller margarin
och cancer.
Det skall också nämnas att i floran av forskningsrapporter
finns i regel både de som stöder och säger
emot en hypotes. När tobaksindustrin blir ifrågasatt
försöker man hitta rapporter som inte kan
påvisa samband mellan rökning och ohälsa.
På samma sätt kommer margarinindustrin och
dess talesmän att hålla fram rapporter som
passar dem, eller "hitta fel" på eller
förklena studier som pekar på samband mellan
margariner och ohälsa.
De flesta samband mellan ett livsmedel och hälsa/sjukdom
kan ifrågasättas av den som har ett sådant
syfte. Men å andra sidan har vi alla - både
experter och vanliga medborgare - privilegiet att avgöra
rimligheten i forskningsresultat. Detta gäller
enligt min mening i synnerhet synen på matfetter,
där affärsintressen och forskning alltför
länge gått hand i hand.
Varför kan margariner
vara cancerframkallande?
Det finns flera olika möjliga orsaker till att
intag av margariner har samband med cancer.
Det är sannolikt inte fettet i sig som är
cancerframkallande eller mutagent. Det är troligen
i stället andra faktorer knutna till föroreningar,
framställningsprocesser eller borttagande av skyddande
ämnen som är orsaken. Sannolikt är det
dessa orsaker sammantagna som skall räknas.
PAH
I margariner och matoljor har Livsmedelsverket funnit
en typ av miljögifter som kallas polyaromatiska
kolväten eller PAH. I denna grupp hittar vi några
av de mest cancerframkallande ämnen man känner.
Farligheten kan beskrivas genom följande:
"Cirka 3 mikrogram dibenso(a,h)pyren
(en mycket liten dos av PAH - författarens anmärkning)
injicerades i bukhålan på en grupp (80 st)
nyfödda möss. Denna dos var tillräcklig
för att ge nära 100 % av de möss som
överlevt ett år (40 st) en eller flera lungtumörer."
(Ur boken "Kemiska Hälsorisker", Liber
1983).
När Yanagi m fl (1994) undersökte margarinets
påverkan på utvecklingen av tumörer
i brösten på råttor enligt ovan, var
det just ett PAH man använde, 7,12-dimetylbenz(a)antracen.
Ett annat av alla PAH är bens(a)pyren som är
ett väldokumenterat och mycket kraftigt cancerframkallande
ämne. PAH kan bildas av organiska ämnen vid
förbränning och vid högre temperaturer.
Livsmedelsverket har behandlat PAH och tillhörande
cancerrisker i en publikation hos Naturvårdsverket
"Livsmedelstoxikologiska aspekter på rötslam
i jordbruket" (SNV Rapport 3623, sid 48 - 49).
Där framgår att margarin och matoljor vid
denna uppmätning hade de högsta halterna av
bensapyren och andra PAH av de redovisade baslivsmedlen
(cerealier, bladgrönsaker, andra grönsaker,
rotfrukter och frukt). Vidare står margariner
och matoljor för ca 16 procent av vårt intag
av PAH.
Livsmedelsverket anger också att totala intaget
av PAH leder till "en ökning av antalet cancerfall
med mellan 1,5 till 10 per miljon exponerade individer
under en livstid."
Man säger vidare att "både intaget
från kosten och via lungorna kan var för
sig utgöra en risk för tumörer som överstiger
den vanligtvis tolererade 1 x 10 (upphöjt till
minus 6)-nivån."
Forskaren Santodonato har räknat fram ett "Tolerabelt
Dagligt Intag" (TDI) för bensapyren. Livsmedelsverket
anger då att "de intagsberäkningar som
gjorts av Santodonato et al (1980) skulle innebära
ett överskridande med 3-34 gånger för
kostintaget och tillsammans med luft, vatten och tobak
12 - 44 gånger."
Vi kan nu konstatera att av de cancerfall som uppstår
i samhället p g a PAH i livsmedel, står bidraget
från margariner och matoljor för vart sjätte
cancerfall.
En del av PAH-föroreningarna finns redan i matoljorna
när de kommer till industrin. Men enligt forskaren
Biernoth och Rost ("Vorkommen polycyclischer aromatischer
Kohlenwasser stoffe in Speiseölen und deren Enternung",
Arch. Hyg. 152/3 68, 238 - 250) tycks halten av vissa
PAH dessutom öka under raffineringsprocessen i
margarinindustrin, som ju innehåller moment av
kraftig upphettning - upp till 230 grader Celsius -
och t o m högre. Det är högmolekylära
PAH - just den grupp som har den kraftigaste cancerogena
effekterna - som tycks öka vid raffineringen.
Förutom sin rent cancerframkallande förmåga
har också flera PAH visat sig kunna sätta
ned immunförsvaret, vilket även detta kan
medverka till uppkomst av tumörer.
Det finns inga gränsvärden för PAH eller
bensapyren i livsmedel. Halterna i margariner kan i
princip vara hur höga som helst, då ingen
myndighet kontrollerar detta. I arbetslivet däremot
har bensapyren det mest skärpta
gränsvärdet av alla i gränsvärdeslistan.
Några uppmätta
värden av bensapyren:
|
Solrosolja 10,6 mikrogram/kg |
|
Jordnötsolja 4 |
|
Sojaolja 1,7 |
|
Bomullsolja 1,4 |
|
(Källa för tabell: "Handbook of
Environmental Data on Organic Chemicals", Van
Nostrand Reinhold 1983) |
Det finns dock ett särskilt gränsvärde
för bensapyren i de livsmedel där man tillsatt
rökarom. Detta ligger vid 0,01 mikrogram/kg, vilket
säger en del om ämnets farlighet. Svenska
margariner innehåller enligt Livsmedelverket ca
0,3 mikrogram/kg bensapyren, dvs ca 30 ggr högre
än gränsvärdet. Margarin borde inte få
saluföras om detta gränsvärde gällde
också för andra livsmedel.
Fleromättade fetter
Att fleromättade fetter kan orsaka skada i olika
sammanhang, inte bara cancer, beror på deras dubbelbindningar
som gör dem instabila. Man talar om bildning av
epoxider och peroxider. De cancerframkallande egenskaperna
anses bero på bildning av fria radikaler, se nedan.
Cancerframkallande lösningsmedel
De fetter som används i margariner kommer delvis
från inhemska källor och delvis från
en svåröverblickbar internationell marknad.
Inom margarin och fettindustrin används lösningsmedel
i olika sammanhang, t ex vid extraktion av oljor ur
frön eller vid s k fraktionering av fetter. Vidare
innefattar industriell framställning av sojaprodukter
normalt användning av lösningsmedel.
I Sverige används i huvudsak extraktionsbensin
(hexan) i dessa sammanhang, men internationellt finns
en rad andra lösningsmedel i processerna. Enl en
inventering gjord av "Codex Alimentarius Commission"
används även cancerframkallande lösningsmedel
som exempelvis: trikloretylen och metylenklorid. Lösningsmedlet
2-nitropropan (på cancerlistan) kan också
förekomma, men i Sverige avbröts denna användning
när vi gick med i EU.
Då både färdiga produkter och råvaror
ingår i en icke överblickbar internationell
handel, kan man på förhand inte veta vilka
kemikalier som finns i margariner och matoljor på
butikshyllorna.
Ett anmärkningsvärt förhållande
är att matoljor får fraktas i båttankar
som tidigare fraktat kemikalier. En lista med "Accepable
Previous Cargos" anger ett hundratal kemikalier
och lösningsmedel som sedan kan finnas som föroreningar
i matfettet.
Livsmedelsverket har uppmätt förhållandevis
höga halter av lösningsmedlet hexan i margarinerna
"Milda" och "Nytta/Becel" från
tillverkaren Van den Bergh Foods AB.
Transfettsyror
Vissa av våra svenska margariner innehåller
härdade fetter, dvs transfetter.
Den amerikanska forskaren Mary G Enig har givit ut
boken "Trans fatty acids in the food supply: A
comprehensive report covering 60 years of research."
(Enig 1995).
Enig m fl visade 1978 ett samband mellan fettintag
och ökat dödlighet i cancer. Hon kunde identifiera
ett samband med intaget av transfetter. Enig har också
identifierat en mekanism för detta 1984. Andra
har bekräftat denna mekanism. (Hogan o Shamsuddin
1984, Ostlund o Lindqvist 1985 och Ponder o Green 1985).
Riskabel obalans mellan
fria radikaler
och antioxidanter i margariner
Fria radikaler kan bildas av exempelvis fleromättat
fett. Fria radikaler kan ställa till stor skada
i cellen och t ex ge upphov till cancer. De oxiderar
fetter så att de härsknar under en form av
kedjereaktion. Men antioxidanter skyddar mot fria radikalernas
skador. Därför är det viktigt att fetter
och i synnerhet fleromättade fetter får behålla
sina naturliga antioxidanter.
De mest kända är tokoferoler (Vitamin E),
som tyvärr reduceras i margarinframställningens
processer, i synnerhet vid extraktion med lösningsmedel.
Andra viktiga antioxidanter som tas bort är vissa
karotenoider och tokotrienoler.
I en levande cell sker en fullt normal oxidation under
kontrollerade former, och där är det också
viktigt att exempelvis vitamin E finns närvarande.
Att minska innehållet av antioxidanter i matfett
kan på sätt och vis ses som en planerad åtgärd
som tyvärr sannolikt gör det svårare
för oss att hålla oss friska och inte drabbas
av cancer och andra sjukdomar. Här avses alla sjukdomar
som kan relateras till fria radikaler, oavsett om det
är fleromättat fett eller andra förhållanden
som givit upphov till dessa.
Frånvaro av CLA
(Conjugated Linoleic Acid
- Konjugerade linolsyror) i margariner
De senaste åren har det riktats stort intresse
mot CLA. Denna unika fettsyra har visat sig ha anticancerogena
effekter. (Se bilaga 11). Den bildas i magen hos idisslande
djur som kor, får m fl och finns exklusivt i animaliskt
fett. Andra unika animaliska fetter kan omvandlas till
CLA i vår kropp. Mjölk och smör är
viktiga leverantörer av denna typ av fetter.
Kemisk förändring
av viktiga näringsämnen
Två kemiska processer i margarinindustrin är
särskilt brutala mot de viktiga näringsämnena
i fetterna. Det gäller dels härdningen (förändring
av molekylerna med hjälp av katalytiska nickelspån)
och dels omestringen (förändring av molekylerna
med den oerhört reaktiva kemikalien natriummetylat).
Hur förändras samtidigt t ex de fosfolipider,
karotenoider, tokoferoler som finns i fetterna? Ökar
risken för att cancer skall uppstå? Uppgifter
om detta tycks saknas i litteraturen. Livsmedelsverket
har tillskrivits i just detta ärende, men har inte
svarat på frågorna.
Copyright
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88
577 22 Hultsfred
e-post: skis-h(at)konsumentsamverkan.se
hemsida: www.konsumentsamverkan.se
|