Sammanfattning:
 |
Många
vetenskapliga rapporter visar samband - bl a hos
barn - mellan konsumtion av margarin eller fleromättade
fetter och allergiska reaktioner. Även intag
av transfetter har samband med allergiska reaktioner.
Också de som arbetar i margarinindustrin kan
drabbas. |
 |
Fleromättade
fetter sätter ned immunförsvaret och nytransplanterade
njurar stöts inte bort lika lätt om patienten
intar detta fett. |
 |
Olika
sjukdomstillstånd i huden, bl a hudcancer,
kan relateras till en typ av nedsatt immunförsvar
där, som beror på UV-strålning,
s k fotoimmunosuppression. Smör, till skillnad
från margarin, upphäver fotoimmunosuppression.
|
 |
I
smörfett finns konjugerade linolsyror (CLA).
Dessa har i många rapporter visat sig ha gynnsamma
effekter på vår hälsa. CLA förbättrar
vårt immunförsvar. |
 |
Folkhälsokommittén
i Västra Götaland har visat att i den
grupp bland elever i årskurs 9 som åt
margarin, var allergier vanligare än i den
grupp som åt smör. |
 |
Margarin
och industritillverkade matoljor förorenas
högst sannolikt med ett stort antal kemikalier,
av vilka de allra flesta inte är godkända.
Ingen myndighet ingriper eller mäter upp resthalterna.
Detta kan vara orsaken till sambanden mellan industritillverkade
fetter och allergier. |
Några forskningsrapporter
Här redovisas några
undersökningar som visar ett samband mellan intag
av margarin och allergi/astma.
Bolte m fl (2001) har nyligen visat ett samband mellan
margarin och allergisk känslighet samt snuva hos
pojkar. Man antar att vissa fleromättade fetter
kan stimulera produktion av antikropparna IgE. (Bilaga
1)
Black m fl (1997) diskuterar sambandet mellan en ökning
av astma, eksem samt allergisk astma i västvärlden
och ökat intag av fleromättade fetter - som
finns i vegetabiliska fetter i högre utsträckning
än i animaliska fetter. (Bilaga 2).
Porras m fl (1985) har visat att sojaingredienser i
margarin också innehåller sojaproteiner,
som är kända orsaker till allergiska reaktioner.
(Bilaga 3).
Stephan K Weiland m fl (1999) har visat att intag av
transfetter (härdade fetter) har samband med förekomst
av astma, allergisk snuva och atopiskt eksem. Sambandet
blev starkare när konsumtionen av härdade
fetter skedde med livsmedel som hade högre andel
av dessa. Hos barn har förhöjda nivåer
av transfetter i blodplasman varit förenat med
samma förändringar av fettsyrekompositionen
i plasmalipiderna som hos personer med atopiska sjukdomar.
(Bilaga 4)
Zitouni m fl (2000) har visat att halten av proteiner
i solrosolja minskar under processerna i matfettsindustrin,
men är påvisbara i den färdiga oljan.
Det s k 67-kd proteinet, som visats vara allergiframkallande,
kan påvisas i den färdiga oljan. (Bilaga
5)
Lada-Jagas (1977) har visat att de som arbetar i margarinindustrin
i härdningsavdelningen och packningen löper
större risk att utveckla nickel- och kromallergi.
Nickel används vid härdningen av de fetter
som finns i vissa svenska margariner och små rester
av nickel finns i produkterna. (Bilaga 6)
McHugh m fl (1977) visade att immunförsvaret påverkas
av fleromättade fetter, som finns i förhållandevis
högre halter i margariner. En transplanterad njure
stöts inte bort i samma omfattning hos en grupp
patienter som åt fleromättat fett jämfört
med en grupp som inte gjorde det. Detta sätts alltså
i samband med att fleromättade fetter anses sätta
ned immunförsvaret. (Bilaga 7)
Flera forskare har undersökt hur immunförsvaret
i huden påverkas av intag av fett. (Bl a Meunier
L m fl (1998), Leigh IM m fl (1995), Reeve VE m fl (1996),
Cope RB m fl (1996).
Det har framkommit att olika sjukdomstillstånd
i huden, bl a hudcancer, har samband med nedsatt immunförsvar
där. Man har sett att de preparat som man ger till
transplanterade patienter för att sätta ned
immunförsvaret så att inte njuren skall stötas
bort, samtidigt ger ökad risk för olika sjukdomstillstånd
i huden. Immunförsvaret i huden kan sättas
ned av UV-strålning och kallas då fotoimmunosuppression.
Smör skyddar mot fotoimmunosuppression i jämförelse
med margarin och fleromättat fett i solrosolja.
Vid ett försök med möss hade smör
förmågan att nästan fullständigt
upphäva fotoimmunosuppressionen. (Se bilaga 8)
Cook M. E. m fl har (enligt Science News 159, March
3, 2001) visat att CLA (konjugerade linolsyror) förbättrar
immunförsvaret i olika djurförsök. Det
gäller exempelvis vita blodkroppar som bekämpar
infektioner. Men även allergier hos marsvin kunde
behandlas med CLA i kosten. Denna substans kunde även
dämpa aktiviteten hos cyklooxygenas-2, ett enzym
som startar många typer av inflammationer. (Se
bilaga 9).
CLA finns i smör och andra animaliska fetter som
byggs upp hos idisslare. En av de världsledande
fettforskarna, David Kritchevsky, säger ”Eftersom
CLA bara finns i animaliskt fett, visar detta att gud
har sinne för humor”, med tanke på
att vi enligt experternas tidigare kostrekommendationer
borde undvika animaliska fetter.
Västra Götaland, Folkhälsokommittén
(2001): "Preliminär rapport, Allooo-studien,
Allergistudie i åk 9 maj 2001, nr 3” visar
att i den grupp skolbarn som åt margarin var förekomsten
av allergier större än hos den som åt
smör. (Se fig. nedan). Det gäller en stor
studie med 139 skolor i Västra Götaland.
Fig. 19, svid 7
Vilka substanser i margarin
kan misstänkas orsaka allergi?
Inom margarintillverkningen används ett stort
antal kemikalier. Så gott som ingen (förutom
de som kallas ”tillsatser”) är godkänd
att användas i livsmedelssammanhang, men ingen myndighet
ingriper. Kemikalierna kan finnas kvar som rester i livsmedlet,
t ex nickel efter s k härdning. De kan också
bilda metaboliter (nedbrytningsprodukter), t ex natriummetylat
som ombildas till metanol. De kan också påverka
andra molekyler så att dessa ändras och blir
naturfrämmande, t ex natriummetylat ändrar fettsyrornas
positioner på triglyceriden.
Eftersom allergiska reaktioner kan ske vid mycket små
doser, kan också ”mycket låga nivåer”
av en kemikalie i livsmedlet få betydelse för
känsliga personer. Av detta skäl skall inte
”små” kemikalierester - avsiktligt
inblandade - tolereras i våra livsmedel.
Här skall fyra typer
av kemikalier redovisas.
De som används i margarin
och oljeindustrins kemiska processer. (Se bilaga 10).
De som förorenar oljor och fetter vid frakt i båtars
kemikalietankar. (Se bilaga 11).
De som finns som miljöförorening i oljor och
fetter. (Se bilaga 12).
De som sätts till som ”tillsatser”.
(Se bilaga 13).
Bilagorna>>
|