A ) |
Fettråvara |
1. |
Vilka typer
av fett är utgångspunkten för denna produkt? |
Svar: |
|
|
|
|
2. |
Vid vilken temperatur
utvinnes dessa fetter? |
Svar: |
|
|
|
|
3. |
Om något av
fetterna fraktas med båt, fraktas dessa på samma
sätt som andra fettråvaror? |
Svar |
|
|
|
|
4. |
Används något
lösningsmedel vid utvinningen? |
Svar: |
|
|
|
|
5. |
Vilka resthalter
finns i fetterna/färdig produkt i så fall? |
Svar |
|
|
|
|
|
B ) |
Processer |
Avslemming |
1. |
Sker avslemming? |
Svar: |
|
|
|
|
2. |
Vilken kemikalie
används då? |
Svar: |
|
|
|
|
Neutralisering |
3. |
Sker neutralisering
och med vilken kemikalie? |
Svar: |
|
|
|
|
4. |
Sker då i stället
borttagande av de fria fettsyrorna med destillation
och i så fall vid vilken temeratur? |
Svar: |
|
|
|
|
Blekning |
5. |
Bleks fettet? |
Svar: |
|
|
|
|
6. |
Används inertgas
vid blekningen i så fall? |
Svar: |
|
|
|
|
7. |
Blandas också
citronsyra in i oljan vid ev blekning eller någon
annan kemikalie? |
Svar: |
|
|
|
|
8. |
Vid vilken temperatur
sker blekning i så fall? |
Svar: |
|
|
|
|
Spaltning av såpstock
|
9. |
Vilken kemikalie
används vid spaltningen av såpstocken om sådan bildas,
svavelsyra eller annan kemikalie? |
Svar: |
|
|
|
|
Deodorisering |
10. |
Är fetterna
i detta margarin deodoriserade? |
Svar: |
|
|
|
|
11. |
Vid vilken temperatur
i så fall? |
Svar: |
|
|
|
|
12. |
Vilken halt
av PAH (polyaromatiska kolväten) finns i margarinet? |
Svar |
|
|
|
|
13. |
Finns mätningar
av PAH i fettet från både före och efter deodoriseringen,
halter? |
Svar: |
|
|
|
|
Omestring |
14. |
Är något av
de ingående fetterna eller båda kemiskt omestrade?
|
Svar: |
|
|
|
|
15. |
Är de i så fall
omestrade var för sig eller i en blandning? |
Svar: |
|
|
|
|
16. |
Vilken kemikalie
används i så fall vid denna kemiska process, natriummetylat
eller enzymer? |
Svar: |
|
|
|
|
17. |
Leder omestringen
till att alla tre fettsyrorna på glycerolmolekylen
får nya positioner? |
Svar: |
|
|
|
|
18. |
Vid vilken temperatur
sker i så fall processen? |
Svar: |
|
|
|
|
19. |
Är fettet missfärgat
efter omestringen och bleks samt deodoriseras därför
både före och efter omestringen? |
Svar: |
|
|
|
|
Härdning |
20. |
Finns härdat
fett i detta margarin? |
Svar: |
|
|
|
|
21. |
Vilken katalytisk
metall har i så fall använts och vid vilken temperatur
sker detta? |
Svar: |
|
|
|
|
|
C ) |
Tillsatser |
1. |
Vilket emulgeringsmedel
används, sojalecitin eller annat? |
Svar: |
|
|
|
|
2. |
Har emulgeringsmedlet
framställts med hjälp av extraktionsmedel, i så
fall vilket? |
Svar: |
|
|
|
|
3. |
Vilken halt
av lösningsmedel innehåller i så fall emulgeringsmedlet? |
Svar: |
|
|
|
|
4. |
Är detta margarin
färgat? |
Svar: |
|
|
|
|
5. |
Är färgen löst
i lösningsmedel i så fall? |
Svar: |
|
|
|
|
6. |
Innehåller detta
margarin tillsatt smakarom? |
Svar: |
|
|
|
|
7. |
Är det i så
fall frågan om diacetyl? |
Svar: |
|
|
|
|
8. |
Är aromen löst
i lösningsmedel i så fall? |
Svar: |
|
|
|
|
9. |
Är vitaminerna
lösta i lösningsmedel i så fall vilket? |
Svar: |
|
|
|
|
|
D ) |
Övrigt |
1. |
Finns det delar
av lokalerna för tillverkningen som av brandmyndighet
är klassade som ”explosions-zoner”, dvs särskilda
bestämmelser gäller att verktyg, kläder, att installationer
är ”exade” m m? |
Svar: |
|
|
|
|
2. |
Förekommer egenkontroll
av lösningsmedelsrester? |
Svar: |
|
|
|
|
3. |
Vad är detektionsgränsen
vid dessa analyser i så fall? |
Svar: |
|
|
|
|
4. |
Vilka lösningsmedel
kontrolleras i så fall? |
Sver: |
|
|
|
|
5. |
Kontrolleras
margarinets innehåll av substanser som akrolein,
peroxider, epoxider m fl? |
Svar: |
|
|
|
|
6. |
Är det någon
del av fettmassan som mer än en gång under tillverkningen
genomgått någon av processerna avslemning, neutralisering,
blekning och deodorisering, samt i så fall hur många
gånger? |
Svar: |
|
|
|
|
|
|