Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2006-10-04



Det blir mycket om Becel, kolesterol
och härdning av fetter i det här numret



Men så händer det ju väldigt mycket runt om i världen. Vi rapporterar i detta nr av SKN (nr 40) bl a om vad som händer i New York och att WTO också ändrat uppfattning. Fler industrier i Sverige är också på väg att fasa ut de industriellt processade fetterna. Det är inte transfett vi diskuterat i många år utan härdnings-processen, som skapar så mycket mer biprodukter än bara transfett.

Varför då även kolesteroldebatt i detta nr av SKN?

Jo det var så det började, man hotade konsumenterna med kolesterolspöket för att slå ut de animaliska fetterna, smör främst för att skapa marknad för margariner och andra industriella fettprodukter. Nu är vi vid en vändpunkt och vi står på oss med rådet:

Välj bort alla produkter med delvis härdade eller (full)härdade fetter, med eller utan transfetter. Då minskar vi konsumtionen av de dåliga mättade fetterna och kan med gott samvete unna oss smör, Bregott, fet mjölk och goda ostar samt bevara jordbruket i Sverige.

Det är en insats för hälsan och för miljön och för arbetstillfällena och för lägre skatter. Glöm sedan inte att ju mer du äter ju mer måste du röra på dig!

upp