Fortsatta oklarheter och frågor
angående Becel pro.activ
Företaget Unilever har i en annonskampanj
påstått att ”Du kan lugnt fortsätta att äta
Becel pro.activ”. Orsaken skulle vara att Livsmedelsverket bl a
har sagt ”Inga höga halter av PAH i Becel pro.activ”.
Nu har konsumenten rätt att ställa höga krav på s
k mervärdesmat med hälsopåståenden. Det finns inte
några säkra gränsvärden för denna typ av cancerframkallande
ämnen, som dessutom inte har någon naturlig plats i ett livsmedel,
utan utgör en allvarlig förorening. Sveriges Konsumenter i Samverkan
anser därför att inga påvisbara mängder alls av PAH
skall kunna påvisas i denna typ av påstått hälsosamma
livsmedel.
Samtidigt står det klart att EU-kommissionen tänker föreslå
stränga gränsvärden för det cancerframkallande ämnet
PAH. En stor utvärdering av EU:s vetenskapliga kommitté visar
nu att människor får i sig minst tio gånger mer PAH via
maten än från luften. I en nyligen publicerad rapport konstaterar
kommittén att den mängd PAH som européer i genomsnitt
får i sig orsakar 30 dödsfall i cancer per en miljon människor.
Detta ligger flera tiotals gånger över den nivå som ett
samhälle vanligtvis tvingas tolerera.
Kommittén menar att det också finns andra risker med PAH,
bland annat risker för genetiska skador. Därför kan man
inte föreslå ett säkert gränsvärde och dömer
i stället ut alla halter som laboratorierna kan upptäcka med
nuvarande testmetoder som oacceptabla i livsmedel. (Se SvD 28/6 03)
Vi är både förvånade och
upprörda över att Livsmedelsverket mot denna bakgrund tycks
godta den halt av PAH som finns i Becel pro.activ och låter beskriva
detta som ”inga höga halter” eller inga ”förhöjda
halter”. Även om några nyare analyser skulle tyda på
lägre halter än i den första, så kvarstår cancerrisken
med konsumtion av Becel pro.activ. Trots en lägre nivå kan
ändå cancerrisken vara betydligt större än konsumtion
av de olivoljor som av Livsmedelsverket belades med saluförbud. Detta
beror på att en normalkonsument av Becel pro.activ äter ca
9 kg per år, medan en normalkonsument av en ”förbjuden”
olivolja äter ca 0,6 kg. (Skillnad ca 15 ggr).
De hittills diskuterade halterna och gränsvärdena för PAH
måste alltså ställas i relation till hur mycket man äter
av ett livsmedel. Vi finner att halterna i Becel pro.activ måste
ligga minst ca 15 ggr lägre än i de förbjudna olivoljorna
för att cancerrisken vid normal konsumtion skall vara mindre än
vid normal konsumtion av ”förbjudna” olivoljor. Så
agerar Livsmedelsverket i många andra fall – gränsvärden
sätts lägre för livsmedel som vi äter mycket av.
Efter dels alla turer kring analyserna av Becel
pro.activ, dels tillverkaren Unilevers intervention i ärendet, samt
dels Livsmedelsverkets ovilja att utföra de analyser man tidigare
lovat, är det tyvärr svårt att bilda sig en uppfattning
om det verkliga innehållet av PAH i Becel pro.activ och oklarheterna
kvarstår. Trots de ”upphissade” detektionsgränserna
i NIVAs andra analys tycks PAH halterna ändå vara så
höga att cancerrisken ligger ca 10 gånger högre vid normal
konsumtion av Becel pro.activ, än vid normal konsumtion av ”förbjudna”
olivoljor om man tar hänsyn till de mängder som konsumeras.
Vi frågar
nu:
1. Varför
har Livsmedelsverket inte utfört de analyser av Becel Pro.activ man
tidigare
utlovat? Varför har inte Livsmedelsverket undersökt varför
ett av verket betrott
laboratorium kunnat komma med två så skilda resultat? Har
fortfarande NIVA
Livsmedelsverkets förtroende?
2. Vilken
verklig PAH-halt finns i Becel pro.activ?
3. Hur stor
är risken för en normalkonsument av Becel pro.activ att drabbas
av cancer vid denna exponering? Ange detta som antalet cancerfall bland
en miljon
människor under en livstid.
4. Hur många
cancerfall under en livstid bland en miljon människor anser Livsmedelsverket
att PAH i Becel pro.activ skall få beräknas orsaka, innan Livsmedelsverket
anger att detta
margarin med sina hälsopåståenden utgör en cancerrisk
för den svenska befolkningen?
5. Hur många cancerfall får
uppstå innan Livsmedelsverket förhindrar att tillverkaren
Unilever opåtalat kan påstå, dels att deras produkt
inte är förenad med risk att få cancer och
dels att ”Du kan alltså lugnt fortsätta att äta
Becel pro.activ”?
Vi ser med mycket stort intresse fram emot ett snabbt svar, eftersom Unilever
bl a har anmodat oss att ”offentligt dementera att det föreligger
risk med att äta Becel pro.activ".
Vi utgår ifrån att Livsmedelsverket är lika snabba att
besvara dessa frågor som man var att avskriva ärendet 19 juni
då de ”nya” testresultaten kom från NIVA (18 juni
med mail kl 17.35.43).
Vänligen
Bengt Ingerstam
ordförande