Sveriges Konsumenter i Samverkan 

Kökskolan - en bok om hur man handlar, hanterar råvarorna och lagar maten i hemmen, på ett säkert sätt för att inte drabbas av obehagliga sjukdomar. Den tar också upp hur man förvarar och inte förstör råvarorna eller den färdiga maten. En "livförsäkring" kan man kalla boken som är en bas-mat-bok mer än kokbok.

Boken har producerats med hjälp av EU-stöd och i samarbete mellan konsumentorganisationerna, handeln, livsmedelsproducenterna, myndigheter (vilka utgör Säker Mat-gruppen) och det garanterar objektiv information. Till beställningsformuläret >>


Köksskolan är på 167 sidor och innehåller praktiska tips som inköpslista, köksredskap, speciella avsnitt om olika råvaror med praktiska råd och en del recept. Fyra avsnitt omfattar vegetabilier som potatis, rotfrukter, bönor och linser, grönsaker. Separata avsnitt finns också om nöt-, kalv- och viltkött, lamm, griskött, kyckling, ägg och mjölk, fisk samt om skaldjur. Ett avsnitt tar upp ämnet säker mat och detta kan kompletteras med vad Säker Mat-gruppen har på sin hemsida www.matplatsen.nu.(sajten har senare upphört)

Boken "Köksskolan" har fått flera priser, bl a som bästa grundbok i tävlingen "Årets svenska måltidslitteratur 2002".

Boken finns också omnämnd i projekten Säker mat samt Kom till Smörgåsbordet
upp