Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-04-15 Publicerad i KR nr 16 samt i SKN nr 83
Ledarartikel i Sundsvalls Tidning – Förbjud transfetter
Indirekt via en blogg hittade vi denna debattartikel från Sundsvalls Tidning

Vem av er har ST? Det är kanske inte intressant att läsa allt om transfetter, det stora missförståndet i media, men denna debattartikel är intressant, dels för att visa på hur enorm debatten är idag, då den hamnar på debattsidorna, men också för hur förtroendet för Livsmedelsverket så öppet deklareras som noll. Helt klart har man hanterat frågan om transfetter helt fel och därmed inte skyddat befolkningen som man bort göra. Men i sin iver att motarbeta allt vad mättade fetter heter och i synnerhet de animaliska fetterna som smör, och ingående i grädde, mjölk, ost och nöt- samt lammkött, samtidigt som man så ohöljt värnat om de industriella margarinerna, kan man inte annat än hamna i blåsväder.

Notera bl a dessa avsnitt i debattartikeln:
”Varför är de industriellt framställda transfetterna - som bland annat finns i många kakor - tillåtna i Sverige, trots forskning om dess skadlighet? Vad skall vi egentligen ha livsmedelsverket till (detta alldeles bortsett från att det sorterar under jordbruksdepartementet i stället för vad som vore rimligare, nämligen socialdepartementet)?

Ty så har det skrivits att Livsmedelsverket "arbetar i konsumenternas intresse" och "för säkra livsmedel". Ändå har Livsmedelsverket inte gjort något för att förbjuda de industriellt framställda transfetterna som har bevisats vara utomordentligt ohälsosamma. Man tycks lita på att tillverkarna på egen hand skall byta ut transfetterna. Det tycker jag är minst sagt konstigt då marknaden fortsätter med det marknaden tjänar pengar på………
För livsmedelsverket tycks dock kampen mot fettkonsumtion, oavsett slag eller ursprung, vara det viktigaste. Målet är minskad fettkonsumtion, trots att allt mer pekar på att boven bakom fetmaepidemien i västvärlden inte är det animaliska fettet, utan förhållandet att vi äter för mycket - och framför allt alldeles för mycket kolhydrater.
I den vettlösa jakten på det alldeles naturliga intaget av animaliskt fett som människan levt på och av i hundratusentals år har vi de sista 20 till 30 åren i stället ökat intaget av kolhydrater. Resultatet är att vi blivit fetare och sjukare i en aldrig tidigare skådad omfattning."
Läs hela debattartikeln >>
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss