Vad är PAH?
PAH är en grupp
ämnen som bildas vid ofullständig förbränning.
PAH har förekommit i alla tider och sprids i miljön
med luft och vatten. Halterna av PAH i miljön har
blivit större på grund av den ökade användningen
av fossila bränslen. De största utsläppen
kommer idag från industrier, trafik och uppvärmning.
Människan exponeras framför allt för PAH
via luftföroreningar och cigarrettrök men också
via livsmedel. EU:s vetenskapliga råd har nyligen
konstaterat att andelen PAH som upptas i kroppen genom
det vi stoppar i oss är betydligt större än
man tidigare trott.
De högsta halterna PAH i livsmedel finns i grillad
och rökt mat, i grönsaker som växt i PAH-förorenade
områden och i skaldjur från förorenade
vatten. Medelhöga halter av PAH har påvisats
i margariner och vegetabiliska oljor. Förekomsten
av PAH i margariner och oljor kan härstamma från
föroreningar som kontaminerat grödan under odlingen.
Det är dock spannmål som ger det största
bidraget av PAH i födan, beroende på att de
utgör en stor del av kosten.
Det är känt att vissa PAH kan ge upphov till
cancer i djurförsök, men om PAH från livsmedel
bidrar till cancer hos människa kan ingen svara på
idag. Enbart misstanken ger dock anledning att hålla
intaget av PAH från livsmedel så lågt
som möjligt.
Vill du veta mer om PAH? - Gå in på Livsmedelsverkets
hemsida (skriv PAH i sökrutan)
Källa: Livsmedelsverket
Tillbaka till "samlad information
om turerna kring Becel Pro.activ" >> |
|