Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2006-11-22 Publicerad i SKN nr 44


Avstå inte från fett – välj rätt

Debatten om våra matfetter är inte slut än, men motsättningarna mellan olika falanger består. Läs mer på vår hemsida: ”Debatten om matfetterna” där vi samlar olika uppfattningar och debatt.

Det är glädjande att alltfler producenter frångår de härdade och delvis härdade fetterna, sen får Livsmedelsverket tycka vad de vill och försvara dessa industriella fetter. Om marknaden inte har förtroende för dem är ju Livsmedelsverkets uppfattning i praktiken meningslös. Världen över fasar man ut de industriella fetterna, överens med konsumenterna.

Läs här en artikel i AFTONBLADET från 2005 där de bl a skriver: ”Varför använder man då inte smör på en gång, om det är den fasta konsistensen man vill åt? Smör lämpar sig sämre till industriprodukter eftersom det har kortare hållbarhet”. Bra och enkelt förklarat, vi konsumenter väljer hellre nyttiga fetter än hållbarhet!

Ska vi minska på de mättade fetterna (?) så är det enklaste att ta bort de industriella härdade fetterna med transfetter, så har vi i praktiken halverat intaget fett och får gott om ”utrymme” för de naturliga fetterna som finns i smör, grädde, mjölk och ost. Mängden bestämmer vi sedan själva, liksom hur vi ska sköta vår hälsa.
upp