Nu är flera inne på att fasa ut de delvis
eller fullt härdade fetterna. Enligt nyhetsbrevet
Food Navigator som sprids till hela världens livsmedelsföretag,
rapporterar nu att WHO klart tagit ställning emot
dessa industriella fetter som kan innehålla ”artificial
trans fats”.
Det är alltså inte frågan om de naturiga
transfetterna i mjölk och smör (och Bregott)
och heller inga varningar för att konsumera dess,
men dra ner och helst eliminera de härdade fetterna.
Den amerikanske ordföranden i TACD, TransAtlantiska
KonsumentDialogen, Bruce Springfield citeras:
- The WHO initiative has met with
approval from consumer groups. "If implemented,
the action plan would be an important step in combating
the global epidemic of diet-related disease and obesity,"said
Bruce Silverglade, director of legal affairs for the
US-based Center for Science in the Public Interest.
Läs Bengt Ingerstams rapport (som enda svensk konsumentrepresentant)
från denna konferens
i Washington 2005, där just transfetterna var
en av punkterna.
WHO
recommends global phasing out of trans fats >>
|