Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2006-10-03


WHO, Världshälsoorganisationen uppmanar till
global utfasning av härdning av fett



Nu är flera inne på att fasa ut de delvis eller fullt härdade fetterna. Enligt nyhetsbrevet Food Navigator som sprids till hela världens livsmedelsföretag, rapporterar nu att WHO klart tagit ställning emot dessa industriella fetter som kan innehålla ”artificial trans fats”.

Det är alltså inte frågan om de naturiga transfetterna i mjölk och smör (och Bregott) och heller inga varningar för att konsumera dess, men dra ner och helst eliminera de härdade fetterna.

Den amerikanske ordföranden i TACD, TransAtlantiska KonsumentDialogen, Bruce Springfield citeras:
- The WHO initiative has met with approval from consumer groups. "If implemented, the action plan would be an important step in combating the global epidemic of diet-related disease and obesity,"said Bruce Silverglade, director of legal affairs for the US-based Center for Science in the Public Interest.

Läs Bengt Ingerstams rapport (som enda svensk konsumentrepresentant) från denna konferens i Washington 2005, där just transfetterna var en av punkterna.

WHO recommends global phasing out of trans fats >>

upp