Sveriges Konsumenter i Samverkan vill ha skärpt
kontroll på utländska köttberedningar.
Organisationen är orolig över signalerna
om att utländska köttberedningar och marinader
kan vara salmonellasmittade. De menar att det inte är
acceptabelt att kontrollerna är så dåliga.
– Vi kräver att importerade livsmedel ska
kontrolleras lika noga som våra svenska. I annat
fall innebär den globala livsmedelshandeln uppenbara
nackdelar. Kompromissandet med säkerheten hotar
den svenska produktionen som måste följa
mycket stränga regler, säger Bengt Ingerstam,
ordförande för Sveriges Konsumenter i Samverkan
i ett pressmeddelande.
Andra EU-länder vill satsa på kontroll av
endast två salmonellatyper. Konsumenter i samverkan
menar att alla typer av salmonella har betydelse för
folkhälsan och därför ska bekämpas.
Sverige måste kunna använda undantagsregler
och fortsätta att driva en hårdare linje.
Läs
Artikeln i Råd & Rön >>
|