Resistenta campylobakter
och salmonellabakterier är mycket vanlig i amerikansk
kyckling och kalkon. Konsumenttidningen Consumer Report
lät göra en undersökning där 484
kycklingar i butik kontrollerades. Hela 42 procent av
dem innehöll campylobakter och 12 procent innehöll
salmonella. Det visade sig dessutom att 90 procent campylobakterna
som hittades var resistenta mot den vanligaste antibiotikan.
Det gällde även 34 procent av salmonellabakterierna.
Över en miljon amerikanska konsumenter insjuknar
varje år i salmonella och campylobacter från
kyckling. Consumers Union kräver nu bättre
kontroll av kycklingindustrin. Konsumentorganisationen
arbetar också för minskad användning
av antibiotika inom hela den amerikanska livsmedelssektorn.
Samtidigt varnar
smittskyddsinstitutet CDC för salmonella i ägg.
Enligt Livsmedelsverket är det "synnerligen
ovanligt" med salmonella i svensktkött. Under
1999 togs t ex 4607 prov från fjäderfä
(uppfödda i Sverige), varav två var salmonellapostiva,
vilket ger en förekomst på endast 0,04 procent!
I Sverige kontrolleras även djurens foder. Fjäderfä
testas på gården innan de kommer till slakterierna
och endast salmonellanegativa djur tas emot till slakt.
Consumer Reports Finds Nearly Half of Chickens Tested
Contaminated:
Analysis
Of Bacteria Shows Significant Resistance To Important
Human Antibiotics >>
Cook eggs thoroughly to prevent salmonella: CDC >>
|