Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Dumpa Läsken
2007-12-13  


The Global Dump Soft Drinks Campaign och Dumpa läsken


Detta är den svenska delen i en världsomfattande kampanj, som vänder sig mot den allt mer påträngande marknadsföringen av läsk och andra drycker, som leder till en global ökning av övervikt, diabetes, hjärtsjukdomar och cancer. Den vikande lönsamheten i Europa och USA för Coca-Cola och Pepsi får dem att satsa allt hårdare på intet ont anande konsumenter, i första hand barn och invånare i fattiga länder.

Kampanjen leds av den amerikanska konsumentorganisationen Center for Science in the Public Interest (CSPI), tillsammans med International Association of Consumer Food Organizations (IAFCO) som består av konsumentorganisationer i 12 länder över hela världen. IAFCO, som deltar i FN:s och WHO:s internationella folkhälsoarbete, har satt fokus på de allvarliga följderna av den oroande ökningen av konsumtionen av läsk. De nationella hälsomyndigheterna måste nu möta den transnationella marknadsföringen av hälsovådliga produkter med krav på innehållsdeklaration av socker, förbud mot marknadsföring riktad mot barn, och inte längre tillåta att sötsaker, läsk och annan skräpmat marknadsförs i samband med sportevenemang.

Sveriges Konsumenter i Samverkan ingår i samarbetet i The Global Dump Soft Drinks Campaign och kommer att använda kampanjnamnet "Dumpa läsken" och driva den ihop med vår kampanj "Sockerjakten"
upp