Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-11-17 Publicerad i KNY nr 2
Hur mycket socker har du ätit idag?

”Ingen aning”, svarar de flesta … Den som svarar så äter förmodligen en hel del socker. Förutom att det finns synligt socker i och på många matvaror så finns det socker i det fördolda där man minst anar det.


1. De som inte har en aning om hur mycket socker de äter eller som tror att de nog inte äter något socker alls brukar jag kalla för ”sovande”. Den som är sovande har en vag och omedveten uppfattning om sin sockerkonsumtion och äter förmodligen mycket socker.

2. Den som kommit en bit på väg i sitt sockerletande brukar vakna upp och finner att det faktiskt finns socker nästan ”överallt”. De blir väldigt förvånade när de börjar bli uppmärksamma på sockret och finner att det finns socker i var och varannan matvara.

3. Nästa steg består i att skaffa mer kunskap. Både i vilka matvaror det finns dolt socker och att socker inte alltid heter socker.

4. Insikten kommer att alla innehållsdeklarationer måste studeras noga innan matvaran hamnar i varukorgen för vidare färd hem till köket och den egna magsäcken.

5. Säkerheten inträder och den som har nått detta stadium kan navigera med säkerhet bland alla matvaror.

I genomsnitt i Sverige äter vi ungefär 45 kg vitt raffinerat socker per person och år. Motsvarande siffra för det socker vi dricker i form av saft och läsk är drygt 90 liter per person och år.

Det vita raffinerade sockret är en kemiskt ren produkt där de vitaminer, mineraler, spårämnen, antioxidanter, fibrer och vatten som finns naturligt i sockerbetan och sockerröret har tagits bort. Raffinerat socker innehåller inga näringsämnen utan består av s k tomma kalorier som ger energi men ingen näring. För att kroppen ska bryta ner socker krävs bl a B-vitamin, som tas från blodet och hjärnan, kalcium, magnesium och andra mineraler som tas från skelettet och järn som tas från tarmen.

En hög sockerkonsumtion under lång tid kan medföra att vi blir undernärda, eller i alla fall felnärda eftersom kroppen dräneras på viktiga näringsämnen.

I en serie artiklar ska vi bena upp källorna till sockerarterna, hitta både det synliga sockret och det dolda sockret.

Vi börjar med att ta en titt på den mat du har hemma i kylskåp och skafferi!
Kolla de matvaror som du äter varje dag – t ex frukostflingor och müsli, mjölkprodukter i form av fil och yoghurt och bröd till att börja med. Titta noga igenom vad de olika matvarorna är tillverkade av.

Ställ dig själv några frågor:

– Finns det socker i produkten?
– Står det ”socker” i innehållsförteckningen eller något annat som verkar sött?
– Behöver du då verkligen produkten eller kan du välja en mindre sötad eller helt osötad version?
– Finns det någon motsvarande produkt som inte innehåller socker som du kan byta till?

I nästa avsnitt tar vi upp några knep för att undvika onödigt socker.

Hälsningar

Maj Östberg Rundquist
Författare till boken Sockerdetektiven
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss