Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-12-04 Publicerad i KNY nr 4
Tema att må bättre
- Serien om socker
Detta är avsnitt nr 2 i serien om socker, som är den första serien i hur vi kan ändra livsstil för att må bättre. Vi har ju myntat devisen ”klubben där vi bantar det mesta – utom plånboken” och den här klubben är betydligt billigare än många s k bantningsklubbar.

Så håll tillgodo med nästa praktiska tips:
Inventering av kylskåp och skafferi
I förra Konsumentnyckeln fick du tipset att gå igenom de matvaror som du äter varje dag för att ta reda på om du äter socker i onödan.

Hittade du något socker? Hittade du något socker där du inte trodde att det skulle finnas något socker? Många blir förvånade över att det finns socker insmuget både här och där i maten vi äter.

Förutom att ”lusläsa” på alla förpackningar i butiken - innan du köper dem – för att ta reda på vilka ingredienser matvaran är tillverkad av så finns det några knep som jag ska dela med mig av. Den allra mest intressanta texten är ju dessutom skriven med minsta möjliga typsnitt …

Hittade du något bröd vid din inventering? Innehöll brödet socker? Bröd är en av de produkter som kan innehålla onödigt mycket socker.

För att hitta bröd med minimalt med socker gör du så här:

Leta reda på raden med kolhydrater i tabellen över näringsvärden. Under den raden finns en rad ”- varav sockerarter” och värdet på den raden ska vara mindre än 5 för att brödet ska vara utan onödigt socker.

Vanligt knäckebröd har 1-1,5 gram varav sockerarter per/100 gram bröd, medan mjukt bröd kan variera från 1 gram till 15 gram.

Att bröd är brunt till färgen har mindre betydelse.

Tre förpackningar bröd från en och samma leverantör, som vid en första anblick ser väldigt lika ut har stora variationer i sockerhalt.

Alla tre har vackra bruna bröd på utsidan med delikat draperade grönsaker och pålägg. Förpackningarna har snarlik färg. Alla tre är nyckelhålsmärkta. Vid en första anblick kan de olika bröden verka identiska.

Om vi vänder på förpackningarna och läser det finstilta så framgår att det är väldigt olika mängd varav sockerarter i bröden.

 

Skivad efterugnslimpa

Må bättre

God i kvadrat

Protein

8,5 g

7,5 g

7,0 g

Kolhydrat

- varav sockerarter

47,0 g

1,0 g

45,0 g

5,0 g

45,5 g

10 g

Fett

2,0 g

1,0 g

3,0 g

Kostfiber

8,5 g

7,0 g

8,0 g

Skivad efterugnslimpa har 1,0 gram varav sockerarter och God i kvadrat har 10,0 gram! På Må bättre-förpackningen står klart och tydligt att brödet innehåller 7,0 % fibrer. Vid en jämförelse mellan bröden framgår att det brödet innehåller minst fibrer av de tre! Skivad efterugnslimpa är också märkt med texten osötad.

Du kan också använda samma knep när det gäller att välja frukostprodukter i form av flingor och musli. Välj den frukostflinga som har max 5 gram varav sockerarter per 100 gram.

Många frukostflingor som är riktade mot barn innehåller alldeles för mycket socker! På Nestlé´s Nesquick står det ”fullkorn” med stora bokstäver på framsidan, men när man vänder på paketet så framgår det att varav sockerarter är 35,0 gram/100 gram. En portion om 30 gram innehåller 10,5 gram rent socker! Motsvarar nästan 4 sockerbitar! Paketet borde placeras bland godiset på godishyllan och inte bland frukostflingorna!

Det finns alternativ för den som letar! Ett exempel är Frebaco´s Frukosthjärtan som innehåller 2,5 gram varav sockerarter.

Fortsättning följer…

Hälsningar

Maj Östberg Rundquist
Författare till boken Sockerdetektiven

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss