Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-12-18 Publicerad i KNY nr 5
Tema att må bättre
- Serien om socker

Här kommer nu avsnitt 3 i serien att må bättre och serien om socker. Maj som skriver denna serie var nyligen intervjuad i EXPRESSEN om sockerfällorna på Julbordet, läs det här.

Detta är sista artikeln i temat Att må bättre och serien om socker som vi har lagt ut även till icke "Nyckel-prenumeranter" och medlemmar. För att kunna följa serien måste man antingen vara medlem eller "Nyckel-prenumerant" läs mer >>

 3 - Den magiska femman
I vår jakt på socker fortsätter vi att titta på vad man kan hitta i ett helt vanligt kylskåp eller skafferi.

I förra KONSUMENT-NYCKELN, KNY 4, fick du tipset att hitta ett bröd med minimalt med socker. Samma knep kan också användas för att hitta flingor/musli utan onödigt socker. Knepet kallar jag för den ”magiska femman” eftersom ´varav sockerarter´ på raden under kolhydrater i näringsvärdetabellen ska vara mindre än 5 i produkter med acceptabel mängd sockerarter.

Att jag satt gränsen till max 5 gram sockerarter/100 gram matvara beror på att det finns naturliga sockerarter i matvaror som är tillverkade av mjöl/spannmål. Knäckebröd innehåller väldigt lite ”varav sockerarter” (1-1,5 gram), medan mjukt bröd ofta innehåller mycket mera. Så, ju mindre ”varav sockerarter” det är i ett bröd eller flingprodukt desto bättre, men som sagt värdet ska understiga 5.

Finns det några mjölkprodukter i ditt kylskåp? Låt oss gå igenom hur man ska välja mjölk- och mjölkprodukter för att undvika mesta möjliga socker.

Naturlig mjölk innehåller en sockerater , sockerart , mjölksocker (laktos), som finns i all mjölk. Naturell mjölk innehåller 4-5 gram mjölksocker per 100 gram mjölk. Mjölksockret anges som kolhydrater i näringsvärdetabellen, som du kan läsa i den finstilta texten på förpackningen.

Så även här kan du använda den magiska femman! Är du diabetiker ska du se upp med mjölken, men grädde går bra.

Låt oss titta på några mjölkprodukter.

Barn brukar gilla vaniljyoghurt, kanske vissa vuxna gillar den också? Valio tillverkar en sort som heter ”Vanilj yoghurt original”.

I ingredienslistan står det: Högpastöriserad mjölk, bärberedning (socker, vatten, förtjockningsmedel (modifierad majsstärkelse och guarkärnmjöl)), aromer (bl a vanilj och vanillin), surhetsreglerande medel (citronsyra), laktasenzym, yoghurtkultur, Lactobacillus acidofilus, Bifidobacterium sp. och D-vitamin.

I näringsvärdetabellen per 100 gram står dett
Energi 350 kJ/85 kcal
Protein 3,5 g
Kolhydrater 13 g
- varav sockerarter 13 g
- varav laktos under 1 g
Fett 2,1 g

Det står också en förklaring till kolhydraterna på förpackningen. ”Kolhydraterna har följande ursprung per 100 g. 8 g är tillsatt socker (sackaros), 5 g är naturliga sockerarter från mjölk. Innehåller inget sötningsmedel”.

Det är intressant tycker jag att Valio redovisar att 5 gram kolhydrater är naturliga sockerarter från mjölk, fast produkten har ett reducerat mjölksockerinnehåll. I näringsvärdetabellen framgår att laktos = mjölksocker är under 1 gram.

Om vi räknar med att Valio yoghurt original innehåller 12 g kolhydrater per 100 gram så vet vi att 8 g är tillsatt socker. Förklaringen kommer här, ö vriga 4 gram är modifierad majsstärkelse och guarkärnmjöl, stärkelse av olika typ som snabbt ombildas till socker i kroppen.

12 gram kolhydrater per 100 gram yoghurt blir 24 gram per portion. 24 gram socker och stärkelse blir med enkel matematik socker motsvarande nästan 8 sockerbitar!

På förpackningen finns både vaniljstänger och vaniljblommor avbildade. Produkten innehåller både ”vanilj och vanillin”. Vanilj är naturlig vanilj från vaniljstång, medan vanillin är syntetisk vanilj som är framställd ur rötad gran.

Den som äter vaniljyoghurt till frukost, kanske med sötade flingor till kan få i sig runt 12 sockerbitar till frukost och det är alldeles för mycket socker.

Norrmejerier har en yoghurtbägare som ofta är placerad i barnhöjd i mjölkkylen i butikerna. Bägaren tilltalar de minsta konsumenterna. Produkten heter ”Razzel Glada Prickar”.



Ingredienser:
Vaniljyoghurt: yoghurt (högpastöriserad mjölk, mjölkprotein och levande yoghurtkultur), vaniljberedning (socker, modifierad stärkelse, arom, citronjuice, surhetsreglerande medel natriumcitrat, vaniljextrakt, salt). Tillsatt socker 5g.

Glada Prickar: Socker (75 %), kakaomassa, majsmjöl, färgämne E120, E141, E160c, E100 och E171, gummi arabicum, emulgeringsmedel sojalecitin, ytbehandlingsmedel bivax och carnubavax, vaniljarom.

Näringsvärde per 100 gram
Energi 440 kJ/110 kcal
Protein 3,5 g
Kolhydrat 19 g
Fett 2 g

Hela förpackningen väger 205 gram och den som äter upp hela innehållet får i sig motsvarande 29 gram socker inklusive modifierad stärkelse och majsmjöl. Omräknat till sockerbitar blir det drygt 9 st!

Ett mycket, mycket bättre val när det gäller mjölkprodukter är att köpa naturell yoghurt och naturell filmjölk, gärna ekologisk.

Till exempel Arla´s milda ekologiska yoghurt, som är tillverkad av: Högpastöriserad mjölk och mild yoghurtkultur.

Näringsvärde per 100 gram
Energi 280 kJ/70 kcal
Protein 3,3 g
Kolhydrat 4 g
Fett 4 g

Den som smaksätter sin yoghurt eller filmjölk själv kan också bestämma sig för hur mycket (eller lite) socker mjölken ska få innehålla. Exempel på smaksättningar är: Rivet äpple, färska eller frysta upptinade bär, torkad frukt – t ex aprikoser som får ligga i blöt över natten och som man med hjälp av en mixerstav kan göra ett härligt aprikosmos av - kanel, ingefära, en knivsudd äkta vanilj, nyponmjöl etc.

Den som väljer att smaksätta sin mjölk själv slipper också de färgämnen som Razzel-yoghurtens glada prickar är färgade med.

E100 kurkumin – en naturlig färg som utvinns ur gurkmeja.
E120 karmin – en röd färg som utvinns ur sköldlöss.
E141 klorofyllkomplex
E160c paprikaextrakt
E171 titandioxid

Ta fram förstoringsglaset och bli en Sockerdetektiv du också! Gå noga igenom de matvaror som du äter varje dag för att undvika onödigt socker!

Vi möts igen i nästa nummer av NYCKELN, har du frågor så maila in dem till skn(at)konsumentsamverkan.se

Hälsningar

Maj Östberg Rundquist
Författare till boken Sockerdetektiven

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss