Det är alla
tillsatser som industrin har tagit till sig för
att “göra maten mer aptitlig”, d v
s lättare att sälja, få den att se bättre
ut, ha söt smak utan socker och smakförstärkare
så det smakar mer. Men vi konsumenter har inget
behov av dessa, snarare tar vi onödiga risker.
Vi driver hårt opinionen emot dessa kosmetiska
och förledande tillsatser, sedan länge. T
ex i kampanjen Fight
mot Light.
Nyligen lanserade vi E-nummerguiden, se SKN
nr 56, fickhandboken med förklaringar över
alla E.-nummer. Den håller redan på att
bli en säljsuccé, beställ
den här eller gå med i E-nummerklubben..
Läs också mer
om Tillsatser på vår hemsida.
Nu kommer de stora engelska livsmedelskedjorna Marks
& Spencer och ASDA och tar steget och eliminerar
dessa tillsatser i produkter i sitt sortiment. Bra att
handeln vågar ta konsumenternas sida och inte
bara lita på EFSA, den Europeiska livsmedelsmyndigheten.
Beslutet togs efter att det läckt ut uppgifter
från en opublicerad studie om att dessa ämnen
kan sättas i samband med ADHD hos barn.
Det svenska Livsmedelsverket kommenterar ”att
det finns ingen anledning att oroa sig då de är
godkända enligt EUs lagstiftning”. Beklagligt
att SLV så ofta gömmer sig bakom EU och försvarar
ifrågasatta tillsatser. Läs
deras kommentar här.
Men före EU-inträdet
var de ju förbjudna i Sverige! Hur ska vi tolka
det? Inte höjer det förtroendet för verket.
Läs artiklarna direkt i den engelska tidningen
Telegraph
Warning
over food additives >>
New
evidence links E-numbers to hyperactivity >>
|