Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2007-05-31
Publicerad i SKN nr 59


Azo-färgämnen, sötningsmedel
och glutamat har inte i maten att göra


Det är alla tillsatser som industrin har tagit till sig för att “göra maten mer aptitlig”, d v s lättare att sälja, få den att se bättre ut, ha söt smak utan socker och smakförstärkare så det smakar mer. Men vi konsumenter har inget behov av dessa, snarare tar vi onödiga risker. Vi driver hårt opinionen emot dessa kosmetiska och förledande tillsatser, sedan länge. T ex i kampanjen Fight mot Light.

Nyligen lanserade vi E-nummerguiden, se SKN nr 56, fickhandboken med förklaringar över alla E.-nummer. Den håller redan på att bli en säljsuccé, beställ den här eller gå med i E-nummerklubben..

Läs också mer om Tillsatser på vår hemsida.

Nu kommer de stora engelska livsmedelskedjorna Marks & Spencer och ASDA och tar steget och eliminerar dessa tillsatser i produkter i sitt sortiment. Bra att handeln vågar ta konsumenternas sida och inte bara lita på EFSA, den Europeiska livsmedelsmyndigheten.

Beslutet togs efter att det läckt ut uppgifter från en opublicerad studie om att dessa ämnen kan sättas i samband med ADHD hos barn.

Det svenska Livsmedelsverket kommenterar ”att det finns ingen anledning att oroa sig då de är godkända enligt EUs lagstiftning”. Beklagligt att SLV så ofta gömmer sig bakom EU och försvarar ifrågasatta tillsatser. Läs deras kommentar här.

Men före EU-inträdet var de ju förbjudna i Sverige! Hur ska vi tolka det? Inte höjer det förtroendet för verket.

Läs artiklarna direkt i den engelska tidningen Telegraph
Warning over food additives >>
New evidence links E-numbers to hyperactivity >>

upp