Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-01-24 Publicerad i Kr nr 9 samt i SKN nr 76


AZO-färgämnena uppe nu igen


Det är inte första gången som azo-färgämnena är på tapeten. Se avsnittet AZO-färger på vår hemsida. Redan 1999 uppmanade och vädjade vi till handeln att frivilligt hålla dessa ämnen borta från de svenska hyllorna. Det var ju vid det svenska inträdet som de i Sverige förbjudna ämnen åter blev tillåtna. Vi fick då löftet från alla kedjorna att så skulle ske. Men ack vad lite man kan lita på löften från handeln!

I september 2007 gav regeringen i uppdrag till Livsmedelsverket att se över användningen av dessa ifrågasatta färgämnen. Men ack va lite som hände sedan!

Man väntar tåligt på EFSAs uttalande. Har vi förlorat ett Livsmedelsverk när vi gick med i EU? Här är det inte frågan om någon försiktighetsprincip innan man ska använda något som man kan utgå ifrån är farligt utan snarare en försiktighetsprincip att inte störa producenterna i deras iver att lura oss och snabbt kunna använda substanser som gör ”godiset mera attraktivt”.

Nu är inte azo-färgerna det enda problemet, det är en uppsjö av tillsatser som vi ska ha ögonen på och hålla reda på. Om tidningarna skriver i dag om azo-färgerna så är det glömt om ett par veckor. Sen kommer nästa larm och som vanligt blir vi lomhörda av alla larmen.
Överlåt inte alla problem till konsumenterna, vi har nog med problem att brottas med, vi ska ju även bidra till att rädda klimatet!

HÅLL HYLLORNA RENA!
Vi måste kunna ställa kravet på handeln och Livsmedelsverket att hålla rent! Det är deras fb skyldighet och det har dom betalt för. Det gäller även de utrotningshotade fiskarna som vi berör i annan artikel i detta nyhetsbrev.

Läs debattartikeln ”Vårt förtroende för producenter och handel ligger helt i deras egna händer!” (pdf) från februari 2005, i samband med att vi startade SKAMPÅLEN.

Nu är väl princessbakelser och några enstaka godissorter inte att jämföra med alla livsmedel med tillsats av glutamat, som är av en mer omfattande dignitet, så låt oss vara lite återhållsamma med bojkotter hit och dit. Den som ska ha stenbitsrom och dekorera en festlig lördagscocktail med är nog inte rätta personer att vädja till om att bojkotta azo-färgerna, som kanske konsumeras av en bråkdel av befolkningen och en tesked om året.

E-nummerklubben
Gå i stället med i E-nummerklubben och ha alla E-nummer lätt åtkomliga i fickan/väskan och få löpande information om utvecklingen av E-numren, de som tillkommer och de som tas bort. Azo-färgerna står redan där markerade som farliga och ska undvikas. 100 kronor om året för att ha uppsikt över alla E-nummer och löpande information kan det väl vara värt.

Läs mer:
Konsumentorganisation vill bojkotta farliga färgämnen - SvD
Ge fan i vår mat! - Aftonbladet
Aktive Forbrugere i Danmark och deras AZO-färgkampanj >>

upp