Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Tillsatser
2006-02-10


Cirkusen kring AZO-färgernaSverige hade ett förbud mot azo-färger i godis och läsk fram till inträdet i EU 1999. Nu vill konsument- och jordbruksministern bearbeta EU på nytt för att få ett nytt förbud inom hela EU.

Historien om azo-färgerna
1999 fick Sverige ge upp sitt nationella förbud mot azo-färgerna. Då vi förhandlade oss till medlemskapet i EU. Vi har alltså haft ett förbud. Opinionen var stark emot azo-färgerna och på en vädjan från Sveriges Konsumenter i Samverkan, lovade handelns aktörer att bibehålla ett de facto förbud. Läs mer i följande dokument:
- Pressmedelande: Konsumenter i Samverkan vädjar till hela den svenska handeln att frivilligt hålla butikerna fria från godis och andra livsmedel med azo-färgerna
- Handeln bojkottar azofärgerna

Men det höll inte länge, någon butik struntade i det och sen föll alla som käglor i en bowlinghall. Man kunde ju inte låta någon annan få en konkurrensfördel. Nu är vi tillbaka på ruta ett. Konsument- och jordbruksministern lovade i sitt matmanifest från Almedalsveckan att arbeta för att få bort azo-färgerna. I pressmeddelande från Jordbruksdepartementet den 9 februari har uppdraget getts till Livsmedelsverket att ta fram underlag för att börja bearbeta EU för ett återinförande av förbudet. Vällovligt, men lobbyn är superstark och EU-folket lyssnar tyvärr på industrilobbyn och deras argument att de måste tjäna pengar, för att uppehålla sysselsättningen. Men lycka till Ann-Cristin Nyqvist!

Se listan över de nu tillåtna azo-färgerna >>

upp