Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Tillsatser
2007-04-27 Publicerad i SKN nr 56 >>

OBS! Slut hos förlaget. Slut hos oss. Inget nytryck på gång.

Nu kommer E-nummerguiden i bokform


Tillsatser i våra livsmedel är en något trasslig historia! Men det är mycket som hamnar i maten. Här en liten förteckning.

En del av alla tillsatser har i Sverige fått ett E-nummer. Detta för att innehållsförteckningarna inte ska bli för långa. De tar ju utrymme, som i stället kan användas för mera reklam. Det finns både nyttiga och onyttiga tillsatser, ja t o m skadliga substanser som gömmer sig bakom E-numren. I Livsmedelsverkets lista över E-nummer står den exakta beteckningen men det anges inga uppfattningar om risk eller skadlighet. Undantagsvis kan vi gissa, som när det står ”rödbetssaft”. I mindre mängder är det en naturlig tillsats för att ge färg, men kanske ska man inte dricka den som ersättning för rödvin, halten nitrat är för hög.

Hur ska jag då som konsument kunna lära mig allt detta, alla hundratals E-nummer?
Jo, börja med en tillsats som du hittar i övervägande delen av färdiga produkter, glutamat! E621 är den vanligaste och kallas ofta ”smakförstärkare”. Vill du läsa mera om glutamat har vi lagt ut en mängd information, som kan stilla din nyfikenhet. Mer är på väg.

Vi har på hemsidan länkar till två omfattande E-nummerlistor, en dansk med förklaringar och rekommendationer samt Livsmedelsverkets (pdf) som bara anger namnet i klartext och uppdelade efter en viss funktion. Läs också här: 5 myter om tillsatserna i maten.

MEN nu kommer det många har efterfrågat - en liten uppslagsbok
Boken, som är lätt att ha med sig i handlaväskan, heter E-nummerguiden och ger omfattande bakgrundsfakta för varje E-nummer. En presentation här >>

Din och barnens hälsa är värd många 1000-lappar men denna handbok får du för bara 80 kr + porto, beställ flera och ge bort i stället för blommor! Räkning medföljer leveransen.

OBS! Slut hos förlaget. Slut hos oss. Inget nytryck på gång.
Tyvärr är det inte längre möjligt att beställa E-nummerguiden.

upp