Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Tillsatser
2007-10-31 Publicerad i KR nr 4 samt i SKN nr 71


Ny bok om matfusket skakar en självgod industri


Mats-Eric Nilssons bok ”Den hemlige kocken” är ingen rolig läsning, i synnerhet för livsmedelsindustrin. Men den är nyttig! Länge nog har jakten på lägre priser, och i synnerhet EMV-rallyt, med egna märkesvaror, gått ut på att ersätta bra råvaror med mindre eller sämre, i vart fall billigare.

Man har då drygat ut med allsköns skapade kemiska ämnen för stabilisering, hållbarhet, smakförstärkning, konsistens, volym (bl a med naturprodukten vatten), vattenbindande ämnen och en massa färgämnen också. Har nog glömt hälften.

Man har inte varit lyhörd för konsumentkraven och opinionen utan lugnat sig med egna enkäter som förhärligar den egna verksamheten. Det gäller inte alla, det finns faktiskt företag som insett vart vi är på väg och vad kunderna frågar efter.

Antalet recensioner är många, här kan du läsa några:
Göteborgs-Posten: Äkta råvaror ersätts med konstgjorda >>
Dagens Nyheter: Ett manifest för den goda smaken >>
Fri Köpenskap: Upp till kamp emot matfusket >>
Svenska Dagbladet: Bottennapp i frysdisken
samt Matbluff avslöjas i ny bok

Läs stor intervju med författaren i Aftonbladet >>

Läs mer om boken på Ordfronts förlag >>
upp