Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Glutamat
2008-10-28  
ICA bryr sig om dig!

Ja det har väl inte undgått någon, debatten om den riktade reklamen till sina kontokortsinnehavare. Men här är en annan syn på saken.

En av våra medlemmar har varit i kontakt med ICA om glutamat E621. Troligen är det flera, för detta verkar vara ett standardbrev. Lämpligt att fler får se det. Någon hjälp kan vi inte räkna med, så se upp själv i innehållsförteckningarna och undvik sådana produkter.

Man gömmer sig bakom att det är godkänt av Livsmedelsverket och att det är så lite, så det kan inte skada. Men hur vet ICA vad du äter, hur mycket av det och hur mycket du får i dig?
ICA påstår att det finns gränsvärden. Vilken tröst, men från verket kan man inte få ett konkret svar, kanske kan ICA upplysa om det?

Om vi konsumenter inte vill ha denna extra tillsats av glutamat ska vi kunna slippa det, i vart fall är det lämpligt att lyssna på konsumenterna och det är ju fler och fler producenter som gör, ICA har på gång att ta bort glutamat i sina frysta kycklingprodukter i alla fall. Se SKN 95 (KR 29).

Läs ICAs svar här:

" ICAs varor ska självklart följa både regler och branschöverenskommelser gällande ingredienser och tillsatser. ICAs varor ska också märkas med riktig, trygg och relevant information så att kunderna kan göra sina egna val.

Glutamat är en av Livsmedelverket godkänd livsmedelstillsats. Glutamat får bland annat användas i färdiglagade kötträtter och andra proteinrika produkter för att förstärka smaken. Som för de flesta tillsatser finns det gränsvärden för hur mycket glutamat det får finnas i livsmedel.

Den mest använda smakförstärkaren är natriumglutamat, E621. Känsliga personer kan drabbas av vissa obehag, som rodnad och värmekänsla i ansiktet, huvudvärk mm, efter att ha ätit mat med mycket glutamat. Symptomen är emellertid ofarliga och snabbt övergående. Den halt glutamat som får användas i Sverige kan inte ge dessa symptom.

ICAs produkter ska vara säkra och korrekt märkta. ICA vill stimulera till matglädje och sunda levnadsvanor. Ett enkelt sätt att få en bättre hälsa är att äta en varierad kost och motionera regelbundet. På ICAs hemsida www.ica.se kan du läsa om vårt arbete med kvalitet och hälsa.

Har du ytterligare frågor gällande glutamat så finns bra information på Livsmedelsverkets hemsida www.slv.se."
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss