Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-01-31 Publiceradt i KR nr 10 samt i SKN nr 77


Manipulerad mat


Hittade i mitt klipparkiv en artikel i DN från 2005. Så bra den passar in just nu. Den handlar om hur maten manipulerats mot lättprodukter, mindre fett och sedan anpassningen av fett med tillsatser av nyttiga oljor för att kunna marknadsföras med tillägg i reklamen som ”med olivolja” eller ”Nu med omega-3”. Sedan kom de flytande lättmargarinerna, hela tiden gick det åt lätt-hållet.

När väl fettet hade debatterats och anpassningen skett var man tvungen att öka sockerhalterna för att de skulle smaka. Sedan kom sockerdebatten och då tog man till sötningsmedlen och Kajsa Bergqvist på Risi frutti med sukralos.

I dagarna kom sukralos in i debatten. Vad kommer härnäst från industrin, för säkert möter man debatten med nya påhitt.

Livsmedel har blivit ”tillsatser utdrygat med lite mat”!

Gå med i E-nummerklubben och lär dig läsa på paketen hur man nuförtiden drygar ut maten och hittar på nya argument för att sälja på oss den utdrygade maten.

Läs ”Man manipulerar sönder maten” i DN från 2005.
upp