Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Sukralos
2006-12-18 Debatten om socker
   


Du såg väl SVT1 den 17 januari, "Vetenskap - Universum i provrör", med programmet "Sockerkriget".

Nu debatteras sukralos även i TV - Fortsätt och bojkotta SUKRALOS,
även om Livsmedelsverket har godkänt det. Nu kommer nya fakta upp i dagen, reningsverken vill inte ha ut det i cirkulation, flera professorer varnar för konsekvenserna för miljön och nu ska Naturvårdsverket ta tag i det, som inte visste att Livsmedelsverket godkänt det..

Redan den 23 december 2005, alltså för ett år sedan, uppmanade vi till bojkott av produkter som sötats med sukralos, t ex Coca Cola Light, som blint litar på att Livsmedelsverket godkänt det, men det blir ju stora mängder av detta klororganiska ämne som rinner rakt ut i vattendragen. Klotet är tillräckligt illa där an, så vi behöver ju inte låta Coca Cola förstöra det ännu mera, bara för att det somliga dricker ska smaka sött.

Det finns annat att dricka, som inte är vare sig sött eller fullt med socker och som vi skulle må bättre av, så det är bara att visa vad vi konsumenter kan göra, när Coca Cola och Livsmedelsverket inte bryr sig. Vår makt som konsumenter är större än både producenternas och myndighetens, det är ju vi som ska betala och ta konsekvenserna, så då ska vi också bestämma vad vi köper.

Missade du programmet kan du se det på SVTs hemsida Går du i skolan? Be din lärare att ni alla får se programmet på skoltid! Programmet kan köpas eller lånas. Läs mer om det här >>.

Listan över produkter med SUKRALOS hittar du här >>
Sucralose ifrågasätts av Whole Foods i USA >>
BOJKOTTA produkter med artificiella sötningsmedel >>
Livsmedelsverket snabbt ute och lungnar: Sukralos ofarligt >>

upp