En ny vetenskaplig
sammanställning, av Prof Göran Petersson på
Kemiskt Miljövetenskap, avd för Kemi- och Bioteknik
på Chalmers i Göteborg, har kommit ut och kan
nu läsas här på vår hemsida.
Många gömmer sig bakom att Livsmedelsverket
godkänt produkten för livsmedel, liksom EU men
här efterlyses den nödvändiga helhetsbedömningen
för vad ett så svårnedbrytbart klororganiskt
ämne ställer till med i miljön. Sukralos
tas ju inte upp och stannar i människokroppen utan
förs ut via toaletterna och reningsverken till vår
livsmiljö.
Det är horribelt att man kan godkänna ett ämne
för livsmedel medvetna om dess miljöfarliga
konsekvenser.
En jämförelse görs med liknande obetänksamma
introduktioner i samhället som DDT, hormoslyr, dioxiner,
klorfenoler, CFC, trikloretylen, diklormetan, klorparaffiner,
pentaklorfenoler, triklosan.
Man kan ifrågasätta varför inte Kemikalieinspektionen
åläggs att godkänna Livsmedelsverket,
eller att Naturvårdsverket förbjuder Livsmedelsverkets
miljöfarliga verksamhet?
Men vi konsumenter kan
ju låta bli att köpa produkter med Sukralos,
så gör vi jobbet snabbare och bättre
än myndigheterna fortfarande INTE gjort det. |
Läs uppsatsen Sukralos och sötningsmedel (pdf)
>>
Läs
mer på vår hemsida om sukralos >> |