Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2005-12-23


Livsmedelsverket snabbt ute och lugnar: Sukralos ofarligtI Aftonbladet den 21december (läs artikeln) fanns en artikel om sukralos. Samma dag, snabbservice av en myndighet, ligger det redan lugnande besked på Livsmedelsverkets hemsida.

Det är imponerande snabbt, men när oberoende forskare slår larm rycker myndigheten snabbt ut och lugnar folket! Samma sak gäller aspartam, som skyddas idogt av Livsmedelsverket. Inser inte Livsmedelsverket själva att folk inte går på den här taktiken? Konsumenterna har helt rätt att iaktta försiktighet och gäller det en klororganisk substans finns anledning att dra öronen åt sig. Det är ju inga livsnödvändiga produkter, Felix Ketchup och Arlas Yoggi Mini, som båda INTE har något tillsatt socker, men sukralos. Det är ingen konsumentnytta utan ett jippo för att lura konsumenterna att köpa, skrämda av senaste tidens skräckdebatt om socker. Jämför det med lördagsgodiset!

Konsumentorganisationer världen över varnar för aspartam och sukralos, m fl sötningsmedel. Så fruktansvärt okunniga kan inte alla sådana organisationer vara, men vi står på konsumenternas sida. I denna fråga står helt klart Livsmedelsverket på industrins sida. Är inte konsumenternas hälsa mer värd än att benhårt värna om de ekonomiska intressena och helt och hållet glömma bort försiktighetsprincipen?

Ingen har dött av några gram socker i en tallrik yoghurt, men ingen vill ta risken att stoppa i sig denna klororganiska substans. Vi får redan för mycket kemikalier i oss på olika sätt.

Sen får industrin förlåta, men varför gå ut och ange på paketen att sukralos är en produkt av rent socker! Vill ni få oss konsumenter att tro att det är lika rent som socker? Glöm det, så dumma är vi inte, men ni skadar ert eget förtroende. Det är precis amma sak som när ni påstår att delvis härdade fetter är vegetabila fetter.

Får vi be om en sakligare och ärligare dialog med konsumenterna än den förljugna reklamen.

Vi är inte helt dumma, fast lättlurade ibland!

upp