Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-01-30 Publicerad i KR nr 10 samt i SKN nr 77


Sukralos först nu en fara för miljön?

Sent ska syndarn vakna!

Ja det är inte första gången, som vi får uppleva:

1 – löften från forskare och industri

2 – varningar från konsumentorgnisationer och miljöorganisationer

3 – lugnande besked från Livsmedelsverket eller EFSA

4 – garantier från industrin och handeln

5 – larmet och så ”oj då det visste vi inte, men det ska vi naturligtvis åtgärda”

6 – ja vad gör vi nu, späder ut det, så märks inget

Nu kommer de första resultaten av undersökningar som gjorts efter de sedan länge uttalade varningarna och de är nog så alarmerande, tillräckligt för att säga stopp. Sukralos lagras upp i naturen och det levande livet. Ska vi fortsätta att bara lagra upp mera och mera?

Svenska Dagbladet skriver 2008-01-30 Sötningsmedel hot mot miljön

Aftonbladet skriver 2008-01-30 Sukralos kan skada miljön

Men skrev också 2006-02-01 ”Sukralos är inget hot mot hälsan” ett genmäle från den svenske advokaten för Tate & Lyne – sukralostillverkaren – LÄS det!

”Allt om” sukralose och lightprodukter kan du läsa här:
– vår kampanj vi startade 1997 >>

Det handlar inte bara om sukralos, utan även andra syntetiska sötningsmedel och magra lättprodukter. Till vad nytta har vi jobbat med detta? Kanske ändå, men så hopplöst det verkar ibland. Men nu börjar vi få rätt. Sötningsmedlen ifrågasätts, man visste inte att det var farligt påstår man nu. Även på fettsidan börjar det svänga, man blir bara fetare alltmer lättprodukter man äter. Enligt Aftonbladets fråga på nätet idag dricker 72 % inte lightläsk. Men ändå är marknaden så stor.

Nu är det verkligen läge för att gå igång med aktiviteter om ”Dumpa läsken”, både lokalt och på riksplanet, se materialet med förslag till insatser!

Här har vi den största mängden socker och sötningsmedel – båda behöver tas bort, men handeln vill inte, så då är det bara för oss att låta bli att köpa dem och ändra våra vanor. Det är en fråga om både ”sötma” ibland kallas det fetma, men det är de snabba kolhydraterna som är boven i fetma-epidemin och sötningsmedlen påverkar också blodsockerhalterna.

Vad gör vi? Eliminera läsken och safterna (Fun Light t ex) och Arlas stora serie med yoghurt med socker eller sötningsmedel. Felix ketchup också! Undvik annat när du ser högt innehåll av socker och definitivt om det innehåller sukralos.

Kolla vår lista med företag som använder sukralos >>

Hittar du produkter som inte finns på listan, så anmäl dem till oss.

Kolla också kampanjen ”Sockerjakten” där vi försöker engagera ungdomar att själva forska och leta upp sockerkällorna!

Du kan också hålla koll på blodpudding, som innehåller en del socker. Det tipset fick vi av Peter Mattsson vd på Sveriges bryggerier som tyckte det var ” Naivt och populistiskt att peka ut en enskild produktkategori”.
Läs artikeln här >>

Så blev vi lurade. Så då tar vi initiativet nu och litar inte längre på löftena och garantierna – vi har ju kvar det sunda omdömet! Eller?

upp