Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2007-10-03  


Sveriges Konsumenter i Samverkan informerar:
”Undvik glutamat i maten”


Glutamat är en tillsats som livsmedelsindustrin stoppar in i nästan alla halvfabrikat för att dölja att dessa hårt behandlade råvaror är ganska smaklösa
Glutamat stör hjärnans funktion och orsakar allt från migrän, humörsvängningar till astma
Upp till en fjärdedel av befolkningen reagerar på höga doser glutamat, ofta utan att själva förstå sambandet
I mycket höga doser dödar glutamat nervceller i hjärnan och ögats näthinna
Köpmotståndet mot glutamat växer. Lyhörda restauranger går över till att bli glutamatfria, skylten ”No MSG” finns i fler och fler restaurangfönster i hela världen

Vi kommer att utvidga informationen om glutamat och informera om hotet mot folkhälsan från livsmedelsindustrins okritiska överdosering av glutamat i nästan alla halvfabrikat.

Vi kommer nu att skapa en lista över restauranger som deklarerat sig glutamatfria.

Vi listar successivt nu livsmedel som är glutamatfria.

Vårt budskap till livsmedelsindustri och restauranger är: använd kryddor och bättre råvaror istället för pumpa upp mediokra halvfabrikat med glutamat.

* * *

Glutamat: i kinamat och de flesta halvfabrikat
Glutamat är en tillsats vars risker först uppmärksammades som det s.k. Kinarestaurangsyndromet. Personer som ofta åt kinamat klagade över huvudvärk, astma, humörsvängningar och andra diffusa symptom efter att de ätit. I kinesisk matlagning tillsätter man stora mängder glutamat som smakförstärkare och de höga doserna under lång tid gjorde att riskerna först upptäcktes bland kinakrogarnas stamgäster.

När man insett sambandet kom även kritiken mot livsmedelsindustrin som okritiskt tillsätter glutamat i nästan alla halvfabrikat. Den ständiga överdoseringen av glutamat i kosten gör att antalet personer som utvecklar överkänslighet bara ökar. Läs t.ex. artikeln i SvD om Ann i Örebro.

Undersökningar visar att 10 till 25 procent av befolkningen reagerar negativt på något sätt om de utsätts för höga doser glutamat.
(Fotnot: Russell L. Blaylock ”Excitotoxins: The Taste That Kills” Health Press, Santa Fe: NM, 1997, pp 111. Fotnot: Reif-Lehrer, L. (1977). A questionnaire study of the prevalence of Chinese restaurant syndrome. Fed Proc 36 pp 1617-1623.)

Växande köpmotstånd mot glutamat
Konsumenternas köpmotstånd ökar och de lyhörda livsmedelstillverkarna börjar nu inser detta. De tar fram produkter utan glutamat och markerar detta tydligt på förpackningen. Ett par exempel är den italienska färskpastan XYZ och kryddmixen Alg+ från Ridderheims.

Glutamatfria produkter

Antalet glutamatfria restauranger ökar också. Skylten ”No MSG” (Mono-Sodium Glutamate) hänger idag utanför många restauranger runt om i världen. Det har blivit ett viktigt konkurrensmedel. Bilderna här kommer från restaurang Lao Wai i Stockholm, snabbmatskedjan Baja Fresh i USA, en känd fiskrestaurang i Thailand samt ett par kinakrogar i USA.
Att vara glutamatfri blir allt viktigare för restauranger som vill profilera sig Foto: Bengt Ingerstam

Varför vill industrin tillsätta glutamat

Glutamat används som smakförstärkare av livsmedelsindustrin. Behandlade råvaror och hårt raffinerade halvfabrikat är ganska smaklösa och med hjälp av glutamat kan man dölja detta. Proteiner får en mer köttig smak med glutamat tillsatt även om det inte finns något kött i matvaran. Ett utmärkt sätt att lura smaklökarna – och kunderna. (Ser du att glutamat är tillsatt är det en varningsflagga för att det troligen är en undermålig produkt som skulle vara smaklös om man kände den verkliga smaken.)

Är jag överkänslig mot glutamat: vilka är reaktionerna?

Reaktioner på glutamat kan uppträda direkt eller komma med upp till två dygns fördröjning, vilket gör att många kan vara överkänsliga utan att inse detta. Reaktionerna kan skilja sig stort mellan olika personer. Några exempel på reaktioner är migrän, astma, huvudvärk, illamående, diarré, ångest, panikattacker, hjärtklappning, sömnstörningar, epileptiska anfall, synrubbningar, depression och humörsvängningar. Man kan också känna konstiga förnimmelser i nacken, underarmarna, ansiktet och bröstkorgen. Det kan vara en brännande känsla, stickningar, domningar eller en tryckande känsla. Den omedelbara överkänsligheten är inte en allergi utan ska jämföras med en negativ reaktion på en centralstimulerande drog.

Notera att, även om du inte har några av dessa reaktioner och glatt äter stora portioner kinamat och snabbmat, belastas kroppen av den ständiga överdoseringen av glutamat. Skadorna ackumuleras successivt och till slut utvecklas överkänslighet.

Läs mer om glutamat på Sveriges Konsumenter i Samverkan hemsida: www.konsumentsamverkan.se

Saknar du glutamatfria restauranger där du bor? Skriv ut detta flygblad och ge till de seriösa och hälsomedvetna restauranger som finns i din närhet. Fråga om de vill bli glutamatfria. LÄNK: MSG Flyer

Är du restauratör och vill bli glutamatfri? Läs igenom denna kampanjwebb samt sidan som förklarar hur du undviker glutamat och tolkar innehållsförteckningarna.
Hur hittar jag alternativ utan tillsatt glutamat? >>

Skriv ut denna anmälningsblankett och skicka in till Sveriges Konsumenter i Samverkan så sätter vi upp din restaurang på vår lista. MSG Krogblankett >>

Här finns vår lista över glutamatfria produkter:
Lista produkter (börja med hälsokosthandeln) OBS EJ KLART!
Hittar du produkter som borde vara med på listan, mejla oss på skis-s(at)konsumentsamverkan.se. Vi behöver hjälp att fylla på listan. Är du tillverkare eller importör och har tagit in glutamatfria produkter. Mejla oss.

Hur hittar jag alternativ utan tillsatt glutamat. Hur ska jag läsa på innehållsförteckningen?

Hur hittar jag alternativ utan tillsatt glutamat? >>

Glutamattillverkarna och Livsmedelsindustrin hävdar att glutamat är ofarligt. Läs om hur de manipulerat forskningsresultat och försökt dölja riskerna med glutamat. Och hur de nästan lyckats med detta. (Jämför med cigarettillverkarna som i årtionden hävdat att rökning är ofarligt.)
Dåliga argument från livsmedelsindustrin >>

Hur skadar glutamat centrala nervsystemet? Glutamat är en aminosyran som i höga koncentrationer fungerar som ett centralstimulerande neurotoxin och dödar hjärnceller.

Läs om vad forskarna kommit fram till. Varför glutamat är farligt: aminosyran som förvandlas till ett förrädiskt neurotoxin >>
upp