Sveriges Konsumenter i Samverkan
informerar:
”Undvik glutamat i maten”
• |
Glutamat är
en tillsats som livsmedelsindustrin stoppar
in i nästan alla halvfabrikat för
att dölja att dessa hårt behandlade
råvaror är ganska smaklösa |
• |
Glutamat stör hjärnans
funktion och orsakar allt från migrän,
humörsvängningar till astma |
• |
Upp till en fjärdedel
av befolkningen reagerar på höga
doser glutamat, ofta utan att själva
förstå sambandet |
• |
I mycket höga doser
dödar glutamat nervceller i hjärnan
och ögats näthinna |
• |
Köpmotståndet
mot glutamat växer. Lyhörda restauranger
går över till att bli glutamatfria,
skylten ”No MSG” finns i fler
och fler restaurangfönster i hela världen |
|
Vi kommer att utvidga informationen om glutamat och informera
om hotet mot folkhälsan från livsmedelsindustrins
okritiska överdosering av glutamat i nästan
alla halvfabrikat.
Vi kommer nu att skapa en lista över restauranger
som deklarerat sig glutamatfria.
Vi listar successivt nu livsmedel som är glutamatfria.
Vårt budskap till
livsmedelsindustri och restauranger är: använd
kryddor och bättre råvaror istället för
pumpa upp mediokra halvfabrikat med glutamat.
Glutamat: i kinamat och de flesta
halvfabrikat
Glutamat är en tillsats vars risker först uppmärksammades
som det s.k. Kinarestaurangsyndromet. Personer som ofta
åt kinamat klagade över huvudvärk, astma,
humörsvängningar och andra diffusa symptom efter
att de ätit. I kinesisk matlagning tillsätter
man stora mängder glutamat som smakförstärkare
och de höga doserna under lång tid gjorde att
riskerna först upptäcktes bland kinakrogarnas
stamgäster.
När man insett sambandet kom även kritiken mot
livsmedelsindustrin som okritiskt tillsätter glutamat
i nästan alla halvfabrikat. Den ständiga överdoseringen
av glutamat i kosten gör att antalet personer som
utvecklar överkänslighet bara ökar. Läs
t.ex. artikeln i SvD om Ann i Örebro.
Undersökningar visar att 10 till 25 procent av befolkningen
reagerar negativt på något sätt om de
utsätts för höga doser glutamat. (Fotnot:
Russell L. Blaylock ”Excitotoxins: The Taste That
Kills” Health Press, Santa Fe: NM, 1997, pp 111.
Fotnot: Reif-Lehrer, L. (1977). A questionnaire study
of the prevalence of Chinese restaurant syndrome. Fed
Proc 36 pp 1617-1623.)
Växande
köpmotstånd mot glutamat
Konsumenternas köpmotstånd ökar och de
lyhörda livsmedelstillverkarna börjar nu inser
detta. De tar fram produkter utan glutamat och markerar
detta tydligt på förpackningen. Ett par exempel
är den italienska färskpastan XYZ och kryddmixen
Alg+ från Ridderheims.
 |
Glutamatfria produkter |
Antalet glutamatfria restauranger ökar också.
Skylten ”No MSG” (Mono-Sodium Glutamate) hänger
idag utanför många restauranger runt om i världen.
Det har blivit ett viktigt konkurrensmedel. Bilderna här
kommer från restaurang Lao Wai i Stockholm, snabbmatskedjan
Baja Fresh i USA, en känd fiskrestaurang i Thailand
samt ett par kinakrogar i USA.
 |
Att vara glutamatfri
blir allt viktigare för restauranger som vill
profilera sig |
Foto:
Bengt Ingerstam |
Varför vill industrin tillsätta glutamat
Glutamat används som smakförstärkare av
livsmedelsindustrin. Behandlade råvaror och hårt
raffinerade halvfabrikat är ganska smaklösa
och med hjälp av glutamat kan man dölja detta.
Proteiner får en mer köttig smak med glutamat
tillsatt även om det inte finns något kött
i matvaran. Ett utmärkt sätt att lura smaklökarna
– och kunderna. (Ser du att glutamat är tillsatt
är det en varningsflagga för att det troligen
är en undermålig produkt som skulle vara smaklös
om man kände den verkliga smaken.)
Är jag överkänslig mot glutamat: vilka
är reaktionerna?
Reaktioner på glutamat kan uppträda direkt
eller komma med upp till två dygns fördröjning,
vilket gör att många kan vara överkänsliga
utan att inse detta. Reaktionerna kan skilja sig stort
mellan olika personer. Några exempel på reaktioner
är migrän, astma, huvudvärk, illamående,
diarré, ångest, panikattacker, hjärtklappning,
sömnstörningar, epileptiska anfall, synrubbningar,
depression och humörsvängningar. Man kan också
känna konstiga förnimmelser i nacken, underarmarna,
ansiktet och bröstkorgen. Det kan vara en brännande
känsla, stickningar, domningar eller en tryckande
känsla. Den omedelbara överkänsligheten
är inte en allergi utan ska jämföras med
en negativ reaktion på en centralstimulerande drog.
Notera att, även om du inte har några av dessa
reaktioner och glatt äter stora portioner kinamat
och snabbmat, belastas kroppen av den ständiga överdoseringen
av glutamat. Skadorna ackumuleras successivt och till
slut utvecklas överkänslighet.
Läs mer om glutamat
på Sveriges Konsumenter i Samverkan hemsida: www.konsumentsamverkan.se
Saknar du glutamatfria restauranger
där du bor? Skriv
ut detta flygblad och ge till de seriösa och hälsomedvetna
restauranger som finns i din närhet. Fråga
om de vill bli glutamatfria. LÄNK: MSG Flyer
Är du restauratör
och vill bli glutamatfri?
Läs igenom denna kampanjwebb samt sidan som förklarar
hur du undviker glutamat och tolkar innehållsförteckningarna.
Hur hittar jag
alternativ utan tillsatt glutamat? >>
Skriv ut denna anmälningsblankett och skicka in till
Sveriges Konsumenter i Samverkan så sätter
vi upp din restaurang på vår lista. MSG Krogblankett
>>
Här finns vår
lista över glutamatfria produkter:
Lista produkter (börja med hälsokosthandeln)
OBS EJ KLART!
Hittar du produkter som borde vara med på listan,
mejla oss på skis-s(at)konsumentsamverkan.se. Vi
behöver hjälp att fylla på listan. Är
du tillverkare eller importör och har tagit in glutamatfria
produkter. Mejla oss.
Hur hittar jag alternativ utan tillsatt glutamat. Hur
ska jag läsa på innehållsförteckningen?
Hur hittar jag
alternativ utan tillsatt glutamat? >>
Glutamattillverkarna
och Livsmedelsindustrin hävdar att glutamat är
ofarligt. Läs om
hur de manipulerat forskningsresultat och försökt
dölja riskerna med glutamat. Och hur de nästan
lyckats med detta. (Jämför med cigarettillverkarna
som i årtionden hävdat att rökning är
ofarligt.)
Dåliga argument
från livsmedelsindustrin >>
Hur skadar glutamat centrala
nervsystemet? Glutamat
är en aminosyran som i höga koncentrationer
fungerar som ett centralstimulerande neurotoxin och dödar
hjärnceller.
Läs om vad forskarna kommit fram
till. Varför
glutamat är farligt: aminosyran som förvandlas
till ett förrädiskt neurotoxin >> |
|