Kadmiumintag hos vegetarianer och veganer
Inledning
Under 1900-talet har kadmiumhalten i livsmedel successivt ökat,
främst därför att kadmiumhalten i odlingsmarken har ökat.
Tillförseln har skett och fortsätter att ske i form av luftnedfall,
tillförsel med slam, konstgödsel, kalk m m. (A). En del av det
kadmium som vi tar in med livsmedel stannar kvar i njurarna och när
halten ökar finns det risk att njurfunktionen skadas (B).
Idag anser forskarna att ingen marginal finns
kvar och ca 10.000 svenskar beräknas ha begynnande njurskada (C).
Skadan ger sig till känna genom äggvita i urinen men också
utsöndring av kalk (D), vilket misstänks bidra till urkalkning
av skelettet och benskörhet (E).
Det finns också oro för att förhöjda
halter av kadmium i modersmjölk-ersättningar och barnmat kan
orsaka skador på centrala nervsystemet hos barn. Sådana skador
har man påvisat i råttförsök vid låga doseringar
av kadmium i deras dricksvatten (F).
Vegetarianer och veganer är en riskgrupp
I diskussionen om kadmiumintag via livsmedel och risken att drabbas
av
njurstörningar, har vegetarianer och veganer pekats ut som en
riskgrupp.
Det finns i detta sammanhang tre omständigheter som måste
beaktas:
1. Vegetarianer och veganer äter mer vegetabilier än blandkostare
(vanlig
diet). Då vegetabiliska livsmedel generellt innehåller
betydligt mer
kadmium än animaliska, så blir intaget av kadmium större
för den som inte
äter animaliska livsmedel vid oförändrat energiintag.
2. En riskfaktor vid kadmiuminducerad njurskada är låga järnvärden.
Låga järnvärden underlättar upptag av kadmium i tarmkanalen.
Det är här ofta frågan om kvinnor i fertil ålder
som genom menstruationen förlorar järn, och som har svårt
att kompensera detta via kosten. Då de flesta vegetabiliska livsmedel
innehåller lägre järnhalter än kött etc, blir
vegetarianer och veganer extra utsatta också av detta skäl.
3. Flera av de livsmedel som förknippas med hälsokost och
vegetarisk diet
har tyvärr förhållandevis höga kadmiumhalter.
Uppskattning av vegetarianers och veganers intag av kadmium
En normalkonsument i Sverige anses ha ett dagligt intag av kadmium
vid 15
mikrogram. Av detta kommer ca 95 procent från vegetabilier, främst
vete och
potatis. Animalier står för ca 5 procent.
a) "Köttuteslutaren"
Antag att vi gör denne normalkonsument till en s k "köttuteslutare",
dvs
kosten består av samma saker som hos blandkostaren, men köttet
saknas. För
att denna person skall nå oförändrat energiintag, måste
energin från kött
och animalier ersättas med ett ökat intag av vegetabilierna.
Blandkostaren
får i sig ca 65 % av sitt energiintag från vegetabilier
och ca 30 % från
animaliska livsmedel. Av detta kan vi dra slutsatsen att "köttuteslutaren"
behöver öka sitt intag av vegetabilier med ca 50 %
för att ersätta
energin från animalier. Men samtidigt ökar också intaget
av kadmium.
De fem procenten från kött och animalier kommer att ersättas
av ett ökat intag av vegetabilier som i stället bidrar med ytterligare
ca 45 %. Här förutsätts således "köttuteslutataren"
äta samma vegetariska livsmedel som bland-kostaren, men 50 procent
mer av dem. Dagliga intaget av kadmium ökar i detta fall från
15 mikrogram till ca 21 mikrogram.
b) "Köttuteslutare" där köttet ersätts med
särskilda livsmedel.
Många vegetarianer och veganer ersätter köttet med
andra för dem specifika
livsmedel. Sådana kan vara bönor. Då bönor vanligtvis
har låga kadmiumhalter
- nästan jämförbara med kött och animalier - blir
situationen
oförändrad vad gäller kadmiumintaget, om hela energiintaget
från animalier
ersätts med energi från exempelvis bönor. Detta är
en klok strategi också
av det skälet att baljväxter är rika på järn
och således ersätter
bortfallet från kött etc.
c) Vegetarianer och veganer som äter
särskilt kadmiumförorenade livsmedel.
Ödet spelar oss ett spratt när det gäller s k hälsokost
och kadmiumfrågan.
Många livsmedel som traditionellt räknas till hälsokost
innehåller
förhållandevis höga kadmiumhalter. Det gäller
t ex fiberprodukter och
de cerealier som har kvar agnar och spannmålens ytterdelar. Vidare
kan frön
och kärnor visa höga halter. Här redovisas några
halter från dessa
livsmedelsgrupper:
Livsmedel |
Halt mikrogram/kg |
Linfrön |
420 |
Vallmofrön, mörka |
840 |
Solrosfrön/kärnor |
380 |
Vetekli |
130 |
Kruskakli |
150 |
Vetegroddar |
140 |
(Analysresultat enl "Cadmium in fertilizers, soil, crops
and foods - the Swedish situation" Kemi 1998 samt databanken hos Sveriges
Konsumenter i Samverkan)
För att få en uppfattning om dessa storleksordningar kan
man jämföra detta med vårt normala intag av livsmedel.
Vi äter ca 1 kg mat per dygn och detta ger ett genomsnittligt intag
av kadmium vid 15 mikrogram per dag.
Dvs vår mat innehåller i genomsnitt ca 15 mikrogram per
kilo. I förhållande till detta har ovanstående produkter
kraftigt förhöjda kadmiumhalter.
Även mycket små intagsmängder av ovanstående
livsmedel får ett tydligt genomslag hos vårt dagsintag av kadmium.
Extra påslag på kadmiumintaget från några
livsmedel med hög kadmiumhalt
Här redovisas vilket extra påslag på dagsintaget av
kadmium som några olika storlekar på konsumtionen kan leda
till. Konsumtionen anges som gram per vecka medan påslaget av kadmium
anges som mikrogram per dag.
Konsumtion per vecka
|
100 g |
300 g |
600 g |
|
|
|
|
|
|
Linfrön |
6 |
18 |
36 |
mikrogram/dag |
Vallmofrön, mörka |
12 |
36 |
72 |
|
Solrosfrön/kärnor |
5 |
15 |
30 |
|
Vetekli |
2 |
6 |
12 |
|
Kruskakli |
2 |
5 |
10 |
|
Vetegroddar |
2 |
5 |
10 |
|
Det är mycket svårt att uppskatta hur stora mängder
som en vegetarian äter
av dessa livsmedel. Det varierar säkert från fall till fall.
Man kan själv räkna ut sitt dagliga kadmiumintag utgående
från vilken mängd man konsumerar per vecka.
Antag att man är "köttuteslutare" och
äter ett halvt kilo solrosfrön i veckan. Det är allt från
ovanstående lista. Då blir dagsintaget 21 + 25 mikrogram
= 46 mikrogram. Detta kadmiumintag är 3 ggr större än svenskens
normalintag.
(Observera att intaget av mörka vallmofrön är litet.
Bageriernas användning av mörka frön är enbart en kosmetisk
fråga och kan lätt ersättas med ljusa frön, som har
låga kadmiumhalter. Trots de små mängderna kan inte bidraget
från mörka vallmofrön försummas p g a de höga
halterna.
Risk för att vegetarianer och veganer skall drabbas av njurskada
Njurexpertis har gjort beräkningar som visar sambandet mellan
dagsintag av kadmium och begynnande njurskada (Tubular dysfunction). I
rapporten "The Economics of the Swedish policy to Reduce Cadmium in Fertilizers"
(KEMI 1997) finns på sidan 12 en tabell som visar
sambandet mellan kadmiumintag och antalet förväntade fall av
njurskada. (Procent av befolkningen).
Här visas ett utdrag ur tabellen:
Tubular dysfunction, %
Kadmiumintag med mat: |
15 mikrogram/dag |
30 mikrogram/dag |
Rökare |
0,5 |
2 |
Särskilt känsliga personer |
0,2 |
2 |
Kvinnor med låga järnvärden |
1 |
5 |
Allmänbefolkningen |
? |
1,6 |
Om ovanstående "köttuteslutare" som äter solrosfrön
är en kvinna i fertil ålder med järnbrist, kan man dra
slutsatsen att risken att drabbas av begynnande njurstörningar är
mer än femdubblad, eftersom intaget gott och väl överstiger
30 mikrogram per dag.
Resultat
Beräkningarna visar att vegetarianer och veganer under de redovisade
förutsättningarna får ett större dagligt intag av
kadmium än normalkonsumenter. Beroende på konsumtionen av vissa
livsmedel med förhöjda kadmiumhalter, kan dagsintaget ligga långt
över normalintaget idag vid 15 mikrogram per dygn. I värsta fall
kanske intaget av kadmium ligger 3, 4 eller 5 ggr över normalintaget.
Enligt njurexpertisens beräkningar kan detta väntas leda till
förhöjd risk att drabbas av njurskada.
Diskussion
Både ovanstående tabell och resultatet bygger på
teoretiska beräkningar. Detta är vanligt och legitimt i många
sammanhang när det gäller intag av riskabla ämnen och tillhörande
hälsorisker. Strålskyddets agerande efter Tjernobylolyckan byggde
på teoretiska beräkningar av samband mellan intag av strålning
och cancerrisker. Men inget cancerfall i Sverige har kunnat visas vara
orsakat av kärnkraftsolyckan. Samma sak gäller fastställande
av gränsvärden för cancerframkallande ämnen i livsmedel.
Vi litar till våra teoretiska beräkningar.
Vidare tas kadmium upp i olika omfattning i mag/tarmkanalen, beroende
på vilket livsmedel det gäller. I försök med råttor
har man kunnat visat på sådana skillnader. Men dessa skillnader
gäller även för normalkonsumentens livsmedel. Det är
möjligt att vegetarianen/veganen konsumerar fler livsmedel av sådan
typ, där kadmium inte så lätt tas upp. Det skulle i så
fall mildra situationen. Detta vet vi dock litet om.
Normalt tar man inte hänsyn till olikheter
i upptaget i mage/tarm när man diskuterar miljögifter och dagliga
intag. Det finns ingen anledning att frångå denna princip i
detta fall. Tabellen ovan utgår från bruttointaget - inte den
del som verkligen tas upp i kroppen.
Det skall framhållas att fiberrika livsmedel också
är nyttiga i andra avseenden.
Åtgärder
1. Sprid kunskap om kadmiumhotet och livsmedlens innehåll
av kadmium.
2. Kräv att livsmedelsbutikerna ger besked om kadmiuminnehållet
(t ex genom märkning) hos de olika fabrikaten. Detta gäller i
synnerhet modersmjölksersättning, mjöl och potatis. Leverantörerna
måste i sin tur ange en högsta halt som varan inte överskrider.
Bara produkter som har känd kadmiumhalt skall saluhållas.
3. Kräv att livsmedelsproduktionen i nuvarande läge använder
renast möjliga fosfor och utesluter de mest förorenade gödselsorterna.
Se appendix nedan. För hela befolkningen inklusive vegetarianer och
veganer är det baslivsmedlen som bildar grunden för vårt
kadmiumintag.
Fortfarande görs propaganda och reklam för de mest kadmiumförorenade
gödselmedlen, vilket är oacceptabelt.
Källor:
A "The Economics of the Swedish Policy
to Reduce Cadmium in Fertilizers", Kemikalieinspektionen okt 1997
"Cadmium in Fertilizers, Soil, Crops and
Foods - the Swedish situation",
Kemikalieinspektionen jan 1998
B "Scandinavian Journal of Work, Environment
& Health", Vol 24 Supplement 1, 1998
C "The Economics of the Swedish Policy to Reduce
Cadmium in Fertilizers", Kemikalieinspektionen okt 1997
D "Scandinavian Journal of Work, Environment &
Health", Vol 24 Supplement 1, 1998
E Om samband mellan kadmium och benskörhet,
The Lancet (Vol 353, April 3, 1999)
F "Low-Level Cadmium Exposure of Lactating
Rats Causes
Alterations in Brain Monoamine
Levels and Neurotrophin Expression.", Andersson et al, Karolinska
Institutet 1996
"Kadmiumexponering hos barn från välling och
gröt", Eklund /Oskarsson, Svensk Veterinär tidning, 1999, vol
51, Nr 12
Övriga källor:
"SNV Rapport 4251" sid 21.
"Cadmium in Goods - contribution to enviromental exposure",
Kemikalieinspektionen juni 1997
"Cadmium in Sweden - enviromental risks", Kemikalieinspektionen
juni 1997
"Experiences of the Swedish regulation concerning
cadmium in stabilizers and pigments in plastics",
Kemikalieinspektionen pm 4/97
Appendix
Fosforgödsel |
mg kadmium per kg fosfor |
NPK från Hydro Agri AB |
2 |
Källseparerad urin* |
3 |
Alla PK och NPK från Hydro Agri AB |
<5 |
Gräns för kadmiumskatt |
5 |
Medelvärde för konstgödsel i Sverige |
15 |
Slam som sprids**
medelvärde |
45 |
Allt slam***
medelvärde |
55 |
Gränsvärde för slam-****
överenskommelsen |
67 |
Oreglerade slam och
konstgödsel som sprids |
>67 |
Trekammarbrunnar** |
90 |
Saluförbud för konstgödsel |
>100 |
* Jönsson SLU
** Tideström SNV
*** SCB 97
**** Gränsvärdet 2 mg/kg ts motsvarar 67 mg/kg fosfor
(3 % fosfor i ts)
Gunnar Lindgren, Pl 1363, 446 00 Älvängen, Sweden
Tel/fax 0303/745155, mobil 070-567 90 54
e-mail gunnar.lindgren@ale.mail.telia.com
|