Annonsen är ett debattinlägg om egenvård
och ett krav på att vi själva ska få välja väg
för en bättre hälsa. Dagens lagstiftning kräver att
om producenten i sin marknadsföring, påstår att någon
kan ”linda eller påverka sjukdom” så ska det registrera som
läkemedel med följande extra kostnader. Vi menar att om man kan
äta så man blir sjuk, så ska man också kunna äta
så man blir friskare, med rätt kost. Vi vill också få
veta om något verkligen är nyttigt och har positiv effekt, utan
att det måste klassas som läkemedel. Därför vill vi
nu som konsumentorganisation sprida pålitlig information, så
du får kunskaper att själv välja ”den naturliga vägen”
till bättre hälsa. Valfriheten ska vi kämpa för att
få behålla.
Ingefära, (Zingiber offi-cinale), härstammar
från Asien, där den är en vanlig ingrediens i maten. Smaken
är het och angenäm. Roten används färsk, inlagd eller
torkad. Vi tänker oftast på ingefära som krydda i pepparkakor,
men i det japanska köket är ingefära ofta ett tillbehör
till sushi, i kinesisk mat som krydda i grönsaksrätter, kött-,
fågel-, och fiskrätter och även i efterrätter. Men
den kan användas till mycket annat-t.o.m. som medel för egenvård.
I Kina har ingefära använts som läkemedel sedan flera tusen
år. Den användes mot matsmältningsbesvär, hosta, kräkningar,
diarré, reumatiska besvär och mot tandvärk.
Ingefära i olika former
Ingefäran innehåller bl.a. flera sorters
gineroler och även alkaloiden capsaicin, som också finns i chilipeppar.
Gingerol är det ämne i ingefära som är mest känt
för sina medicinska effekter och finns i ingefärsroten. Innehålet
varierar beroende på klimat och odlingsförhållanden och
för att alltid garantera konsumenterna rätt mängda aktiva
ämnen, framställs idag kapslar, med ett standardiserat extrakt.
Ingefärsextrakt finns nu också i geléform som muskelliniment.
Det finns att köpa i affärer som säljer hälsokost.
Migrän blev bättre
med en daglig dos av ingefära
Försök har gjorts på migränpatienter
som fått äta 1,5 – 2 g extrakt per dag i fyra dagar och sedan
utnyttjat ingefära i sin mathållning. Resultatet blev dramatiskt
minskat antal migränanfall.
Inflammationshämmande egenskaper
Intressant forskning pågår nu i Danmark
för att vetenskapligt dokumentera ingefärans effekter på
ledbesvär och t.o.m. på fibromyalgi. Dessa sjukdomar är
ett gissel för dem som drabbas och de läkemedel som står
till buds ger ofta svåra biverkningar. Den danska forskningen har
visat att den inflammationshämmande egenskapen hos ingefära bl.a.
motverkar frisättande av leukotriener som har stor inverkan vid besvären
av artros, artrit och ledgångsreumatism.
åksjuka, illamående
och morgonkräkningar vid graviditet kan lindras på naturlig
väg
Flera studier har gjorts bl.a. på personer
med framkallad åksjuka där ingefära givit bättre effekt
än vanlig åksjukemedicin och på gravida kvinnor som ätit
ingefärskapslar med 250 mg ingefärsextrakt mot morgonkräkningar.
Flertalet fick lindring i symptomen. Det är gingerol som verkar krampstillande
på magens glatta muskulatur och kan vara en anledning till att ingefära
kan hjälpa mot illamående.
”Den Naturliga vägen” till
bättre hälsa
Prova själv med ingefära när du
känner de första symptomen komma, i stället för de
vanliga smärtpillren. är du tveksam, gå då alltid
till din läkare för att få en ordentlig diagnos, ifall
du har något allvarligare fel (t.ex. vid magsår avrådes
bruk av ingefära).
Gott av ingefära
Till maten och som kryddigt smörgåspålägg:
Inlagd ingefära
100 gram färsk ingefära
5 dl vatten
1 dl risvinäger eller äppelcidervinäger
1 dl socker, prova gärna råsocker
0,5 tsk salt
Skrapa av skalet, skär ingefära i tunna
skivor och lägg i en glasbruk. Häll över det kokande vattnet
och låt det stå i 10 minuter. Slå sedan av vattnet (använd
det som te!). Koka upp vinäger, socker och salt och häll lagen
het över ingefäran. Skruva på locket och låt det
mogna minst ett dygn innan du använder det.
Förvaras svalt.
Fler goda råd och tips får du när
du blivit medlem. |