...... Sveriges Konsumenter i Samverkan

Jag bävar för att bli gammal

Jag har en viss möjlighet att bestämma när jag är mitt uppe i livet! Jag kan välja eftersom jag betalar, som konsument.

När jag går till doktorn är det slut med bestämmandet eller valet, då är jag patient och ska lyda expertisen. Även om jag delvis betalar.

Blir jag sjuk, eller om jag skulle råka bli gammal? Ja då blir jag omhändertagen. Det allmänna betalar och mitt val är nästan obefintligt. Blir jag riktigt gammal och hamnar på ett "hem", kanske jag får nöja mig med saftsoppa och en hård macka till middag kl. 17. Och jag som älskat god mat! Ve och fasa. Men jag ska nog vara tacksam och inte säga något, för nu är jag omhändertagen och ska kläs av när det passar personalen, kanske t.o.m. mitt på dagen. Bråkar jag blir jag mobbad eller straffad. Så konsument jag är.

Vi börjar få mer konsumentinflytande nu. Därför är det dags med

"Patient - bli vårdkonsument!"

Och även som anhörig är det dags. Vi kan inte låta de "intagna" gå i spetsen. Knappast som enskild och identifierbar "anhörig" heller. Här behövs en gemensam organisation, som kan vara tuff och rak och hjälpa till och representera.

Vi är inte bara konsumenter av kött och potatis, utan även av utbildning, offentliga tjänster, boende, banktjänster, "tillskott", sjukvård och äldrevård. Allt berör oss som konsumenter och allt betalar vi, ibland villigt, ibland ovilligt och ibland ovetande, ja t.o.m. med tvång. Inte mer än rätt att vi som konsumenter får ställa frågan: "vad får vi för pengarna?"

Det är därför vi samlas i en konsumentorganisation, för att hjälpas åt att flytta fram våra positioner och börja ifrågasätta.

Välkommen med, för allas vårt bästa!

Konsument-Forum
Bengt Ingerstam
ordförande 

 
Tillbaka      Hem