Sveriges Konsumenter i Samverkan  Kampanj: Vård

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer   Skicka Mail


2001-11-25

Rekordböter för ny stor vitaminkartell

EU-kommissionen har ålagt åtta företag böter på sammanlagt 855.22 miljoner euro för deltagande i hemliga karteller för uppdelning av marknader och fastställande av priser för vitaminprodukter.
Varje kartell hade ett bestämt antal deltagare och varade under en bestämd tidsperiod. Alla var dock aktiva mellan september 1989 och februari 1999. Eftersom det i Schweiz baserade företaget Hoffman-La Roche var initiativtagare och deltog i alla kartellerna ålades detta företag de högsta böterna på sammanlagt 462 miljoner euro.

- Det visar sig gång på gång att dessa bolag helt struntar i normala regler och lagar, kommenterar Martin Frid vid Sveriges Konsumenter i Samverkan.
Det kan vi konsumenter bara tolka som att deras chefer vill skada konsumenterna och ge företagen tillfälle att tillskansa sig olagliga vinster. Samtidigt fortsätter denna veckan viktiga globala diskussioner i Codex Alimentrius i Berlin denna vecka, om restriktioner och hinder för vilka vitaminer och mineraler som ska kunna säljas t ex i hälsokostbutiker.
De stora transnationella företagen som tillverkar vitaminer har helt förlorat konsumenternas förtroende och allt fler vill att ansvarsfulla bolag ger oss ett alternativ till de transnationella bolagens korrupta metoder.

Åtta företag ålades böter enligt följande:
F. Hoffmann-La Roche AG (Schweiz): 462 millioner euro
BASF AG (Tyskland): € 296.16 millioner euro
Aventis SA (Frankrike): 5.04 millioner euro
Solvay Pharmaceuticals BV (Nederländerna): 9.10 millioner euro
Merck KgaA (Tyskland): 9.24 millioner euro
Daiichi Pharmaceutical Co Ltd (Japan): 23.4 millioner euro
Eisai Co Ltd (Japan): 13.23 millioner euro
Takeda Chemical Industries Ltd (Japan): 37.05 millioner euro

 

Mer information finns på EU-kommissionens hemsida: http://europa.eu.int/rapid/start/cgi/guesten.ksh?p_action.gettxt=gt&doc=IP/01/1625|0|RAPID&lg=SW&display=


Upp sida