Många konsumenter
vill ha ekologiskt producerade livsmedel och det är
därför av stor vikt att dessa produkter ges
ökad betydelse på livsmedelsområdet,
inte minst mot bakgrund av regeringens avsikt att bevara
och vidareutveckla en ekologiskt, ekonomiskt och socialt
hållbar livsmedelssektor.
Regeringen satsar sammanlagt 35 miljoner kronor per
år under en treårsperiod på forskning
om ekologisk produktion. Detta går bl.a. till
forskning om gödselmedel och foder men även
till studier om säkra ekologiska livsmedel och
kost helt eller delvis baserad på ekologiska livsmedel.
I det delvis EU-finansierade Miljö- och landsbygdsprogrammet
återfinns också omfattande stöd till
ekologisk produktion. För 2002 rör sig om
totalt 485 miljoner kronor varav knappt hälften
är svenska pengar.
Under år 2000 anvisades ett särskilt anslag
i statsbudgeten med syfte att möjliggöra satsningar
på konsumentbefrämjande åtgärder
där bl.a. initiativ avseende kunskaps- och informationsspridning
om ekologiska livsmedel är av intresse. Vidare
satsas 1 800 000 kr på marknadsstödjande
åtgärder. Dessa går i dag huvudsakligen
till Krav och Ekologiska lantbrukarna. Pengarna används
för konsumentinformation och samordning av marknaden
för ekologisk produktion.
Gå
till Jordbruksdepartementes svar på "Vanliga
frågor" på deras webbsida >>
|