Till startsidan

  Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -

 

Hultsfred 2004-01-29


Livsmedelsverket
Box 622
751 26 UppsalaAnmälan om missvisande märkning
på Skogaholms Smörbakade Pepparkakor
(Bilaga: Bilder )

Locket på denna burk har en stor text ”Smörbakade pepparkakor”.

I innehållsförteckningen anges som tredje ingrediens ”margarin” utan angivelse av mängd. Som femte ingrediens uppges ”smör” med uppgiften 3 procent

Vid telefonsamtal med Göteborgs kex (se tidigare anmälan 2003-11-26) uppgav de (vi konsumenter ska inte behöva ringa för kompletterande uppgifter!) att innehållet av delvis härdade vegetabiliska fetter uppgår till 13 procent, alltså drygt fyra gånger så mycket som smör. Tydligen vill man framhäva smörets fantastiska egenskaper och det bekräftades även i telefonsamtalet ”att de blir ju godare av smör”. Vi utgår ifrån att Skogaholm har samma mängd ”delvis härdat fett”.

Texten ”bakade med smör” – som dessutom framhävs speciellt – är inte korrekt. Smör är ju bara en mindre ingående ingrediens och inte det enda fettet i pepparkakorna, dessutom en knapp fjärdedel mot annat fett. ”Bakade med tillsats av smör” är mera korrekt, eller ”smör tillsatt för smakens skull” vore mera korrekt.

Vi anser texten på förpackningen och innehållsförteckningen vara vilseledande och ett medvetet försök att desinformera konsumenterna och utgår ifrån att Livsmedelsverket vidtar lämpliga åtgärder.

Bilaga: Bilder


Vänligen

Bengt Ingerstam
ordförande


Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88, 577 22 Hultsfred
Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25
Fax: 0495-498 35
E-post: skis-h(at)konsumentsamverkan.se
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se