Till startsidan

  Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -


Hultsfred 2002-03-15 Kampanj: Märkning av livsmedelLivsmedelsverket
Box 622
751 26 Uppsala
Anmälan om missvisande deklaration på förpackning - TOSCATÅRTA

Sugen på Tosca, såg också "mandelflarnen" som ska finnas på Tosca, föll jag för frestelsen. Men dröm om min besvikelse, då det inte alls smakade Tosca utan klistrig kaka med jordnötter. Som undertext, vilket man kanske inte läser så noga stod det "Mjuk kaka med nötter". Men jag såg ju flarnen som såg ut som mandelflarn och reagerade inte.

Första besvikelsen var när man väntar sig att TOSCA ska smaka tosca och storknar av jordnötsupplevelsen. Med hjälp av förstoringsglas upptäckte jag att det faktiskt stod jordnötter i innehållsförteckningen, men det kunde jag inte läsa i butiken. Dessutom upptäckte jag att det stod att "kakan" innehöll "delvis härdat veg och animaliskt fett". Då åkte den s k "kakan" i soporna.. Som konsument är jag lurad, missledd och arg:

En gammal tant med ett fat i handen borgar för genuinitet. Namnet Karen Volf gav ett ännu mer familjärt intryck, tanten hette väl så. Detta fick gott utrymme, men innehållstexten krävde förstoringsglas, vilket strider mot märkningskungörelsen och även internationella regler.

Namnet TOSCA kräver att det ska smaka TOSCA och inte jordnötspasta. Det är ett försök att dölja det riktiga namnet på en ingrediens att först kalla det bara "nötter" och först i mikrostil berätta att det är de för vissa allergiker otroligt farliga jordnötterna. Det kan inte accepteras att smyga med sådan viktig information. Det borde ha funnits i stor stil en varningstext just för allergiker. Att lyckas att av jordnötter imitera mandelflarn gör det ju ännu falskare och farligare.

I förhoppning att Livsmedelsverket, som ansvarigt för missledande information på förpackningar, föranstaltar att produkten omedelbart dras bort ifrån handel med tanke på allergirisken och att producenten förelägges att ändra på informationen på produkten. Ser fram emot svar om vad som blir resultatet från inblandade parter, då vi ämnar offentliggöra både vår anmälan och vad som blir resultatet på vår hemsida, som en omedelbar varning till konsumenterna.

Kopia även till Förbundet Unga Allegiker bilaga etikett

Vänligen

Bengt Ingerstam
ordförande

Läs mer om märkning >>

upp