Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Märkning
2004-10-26


Normalt går ut endast till våra medlemmar som abonnerat på information. Läs mer om hur man går med och villkoren här >>


Nyhetsbrev om ägg, märkning av olika produktionssystem, marknad och priser

Ägg - en komplicerad marknad
Situationen på äggmarknaden är mycket komplicerad. Det finns fortfarande 500.000 hönor i burar som inte längre är tillåtna, men man envisas att fortsätta, illojala mot sina kollegor som ställt om till nya inredda burar eller frigångsstallar.

Därför gör vi undantagsvis detta special läsbart för alla och vår rekommendation är enkel: köp KRAV-märkta ägg, det har vi alla råd med. Det är billig och näringsrik och snabb mat. Fördelarna med de ekologiska äggen är många, t ex tillgången till utevistelse, ekologiskt foder och strängare kontroll.

Burägg kan vi välja bort och då undviker vi att bli lurade av att köpa ägg från oinredda burar som för länge sedan skulle varit borta från marknaden och så gynnar vi inte de som fuskar.

En uppmaning: kolla i olika servicebutiker hur äggen är märkta. Är det fel så anmäl det till lokala miljöförvaltningen på ditt lokala kommunalkontor. Vi gjorde det för en butik i Stockholm, läs anmälan till Miljöförvaltningen (Du får gärna kopiera oss och även tipsa oss om gjorda anmälningar och svar).

Läs hela här >> (pdf-fil)
Kopiera gärna och ge vänner och bekanta, eller skicka e-post och hänvisa hit. Låt oss hjälpas åt att rensa upp marknaden och öka konsumtionen av KRAV-äggen.

Läs tidigare publicerade dokument på denna hemsida här:
Enkla råd vid köp av ägg >>
Märkningen av ägg >>
Läs och lär mera om ägg >>
Pressmeddelande - Bojkotta buräggen >>

upp