Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2006-08-22

Debattartikel:
Politiskt konststycke i Persson-klass

Efter ett mångårigt maktinnehav har det gått upp för Göran Persson och hans partikamrater, att stor del av svenska folket saknar tänder, eller har det dåligt ställt med tuggverktyget i alla fall. Man skäms inte och vill inte erkänna att man vanvårdat svenska medborgare länge nog, men nu inför valet kommer gottepåsen fram.

I stället för att be svenska folket om ursäkt för denna ”vanvård” som fått florera i det s k välfärdslandet under flera mandatperioder, gör han en politisk kullerbytta och gör valfläsk av missförhållandet. I det stora vallöftet som publicerades i fredags kom gottepåsen fram: röstar ni på mig så ska ni få 25 miljarder till först och främst bättre tandvård, flera pensionärsbostäder och mera pengar till barnomsorgen. Politiken har urartat till rena mutmarknaden, där alla partier försöker övertrumfa varandra med mer och mer sockrade bud.

Inte mycket nämndes om arbetslösheten och ännu mindre om de stora bristerna på konsumentområdet. Hur står det till i äldrevården med den goda och näringsrika maten? Hur är läget i våra skolmatsalar? Man kan bara gissa, när man ofta hittar eleverna i närliggande butik bland godishyllorna. Hur är det rådande hälsoläget? Har politikerna lyckats, när vi nu har ökande barnfetma och stigande sjukvårdskostnader för övervikten, diabetes 2 och hjärt- kärlsjukdomar? Man har pratat om detta nu i flera år men kommer man till skott någon gång?

Hur kan företag få fortsätta och flytta sysselsättning ur landet och ösa över oss en massa kläder och skor ”made in China”, tillverkade under miserabla förhållanden, bara för att sedan kunna sälja mer och mer och bli alltmer förmögna på det. Dessa marknadsmarodörer hyllas sedan på ekonomisidorna som framgångsrika tillväxtföretag, i stället för att ifrågasättas för att de tar för mycket betalt av oss konsumenter.

Men utan vetskap om sammanhangen, eller kanske bara lockade av reklamen och modet och njutningen av att shoppa, går vi på det och spenderar vår köpkraft så vi sen ingen köpkraft har, som kan användas för att påverka utvecklingen i en bättre riktning. Vi vet inte, är inte vakna och vi som arbetar för att förändra får inga resurser av staten för att bilda opinion och påverka för ett mera hållbart samhälle, som det pratades så mycket om innan valdebatten kom igång. Sveriges Konsumenter i Samverkan, som är partipolitiskt fristående, har t o m fått halverat statsbidrag för 2006. Sveriges konsumentråd däremot har fått påökt och just strax före valet en extra miljon. Men det är skillnad, när de partipolitiska preferenserna stämmer överens. Mer om det i annat avsnitt i vårt nyhetsbrev.

Var har de stora och viktiga marknadsfrågorna tagit vägen? Samhällets tre aktörer är medborgarna/konsumenterna, näringslivet och staten. Det är medborgarna, som är både konsumenter och löntagare (som genererar köpkraft efter skatt), som är den drivande och uppehållande funktionen i samhället. Näringslivet ska se till att vi får de produkter och tjänster vi behöver, med hjälp av råvaror och arbetskraften, som medborgarna ställer upp med. Staten ska reglera och se till att marknaden fungerar, men har reducerats till en skatteindrivande funktion och en godtycklig fördelning av inkasserade medel, på ett sätt som underlättar att få sitta kvar på maktens sköna mjuka stolar. Löften om framtida omfördelning har blivit ”gottpåsen” att bjuda runt nu i valtider. Och nu kommer tänderna lägligt in, vanvården som blev ett vallöfte!

Är vi alla, medborgare som konsumenter, fullständigt ointressanta som målgrupp, bortsett från att vi är generatorer av mervärdesskatter och andra konsumtionsskatter, håller hjulen i gång och näringslivet under armarna och stimulerar deras tillväxt genom ökad konsumtion, så fler får jobb. Nej vi har reducerats till ett valmaskineri, som ska frestas med alla karamellpåsarna fram till valet och då göra vår plikt, rösta på någon av dem som överröstat de andra med löfte om hur bra vi ska få det, när någon har vunnit. Sen vet vi hur det blir, vi har dignat under bördorna förr i historien.

Den mest makalösa val-kuller-byttan, som någonsin skådats, har vi just hört. De som suttit vid maktens gästabud länge nog, erkänner inte att svenska folket vanvårdats och knappt vågar öppna munnen för de skäms för att visa vad som eventuellt sitter där inne. I stället låtsas man nu vara den räddande ängeln och har mage att komma med gottepåsen inför valet och löftet, att röstar vi bara på dem som suttit länge och inget gjort, så ska dom satsa ordentligt på svenska folkets tuggapparater.

Förhoppningsvis vågar vi sedan öppna käften också i andra sammanhang och säga ifrån mellan valen också. Det är därför vi myntat målet för vårt framtida arbete:

Ge konsumenterna muskler på marknaden!

Bengt Ingerstam
Ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan
Sveriges fristående och obundna konsumentorganisation
www.konsumentsamverkan.se
upp