(Källa: Artikeln
är citerad från Tidningen
Vi. Denna artikel fanns införd i Tidningen Vi
den 25 september 2006. Se kommentarerna längre ner!)
Liselotte Schäfer Elinder, fetmaexpert på Folkhälsoinstitutet:
fleromättat och enkelomättat fett har vi hört
talas om länge. Nu är det tidigare okända
ordet transfetter på allas läppar (eller kanske
i allas magar?).
Vad är transfett? – Det
uppstår vid industriell bearbetning av vegetabiliska
oljor. Finns även i liten mängd naturligt i
komjölk.
Varför bearbetas oljan? – För att
få andra egenskaper, vanligtvis för att bli
fastare i konsistensen även i rumstemperatur.
Enligt de senaste hälsorönen blir vi fetare
av transfett än av annat fett. – Nja,
en studie har visat att apor som ges höga doser av
transfett utvecklar bukfetma, som ju är farligare
än om fetman sitter på ben eller rumpa. Det
är möjligt att transfetter kan bidra något
till den ökande bukfetman även hos människan,
men de är knappast avgörande.
Hur undviker man transfett? – Främst genom
att låta bli industriellt framställda bakverk
och snacks. Står det ”härdad eller partiellt
härdad vegetabilisk olja” på innehållsförteckningen
på sådana produkter kan du utgå från
att det rör sig om transfetter. Här sviker producenterna
sitt informationsansvar, transfetter borde specifikt anges.
Men vi bör också undvika mättat fett,
som exempelvis finns i smör.
Kan inte livsmedelstillverkarna bara slopa skadliga fetter?
– Absolut! Debatten har också gjort att
man tagit bort transfett i bakmargarin och minskat på
det i andra produkter. Kloka bakar själv.
I USA är övervikten nu så utbredd att
flygstolssäten görs bredare och personvågarna
får höjd vikttolerans. Sverige brukar följa
USA – hur långt har vi kvar? –Vi
är ganska långt efter och jag tror inte heller
att det blir fullt så illa här. I USA har 30
procent av den vuxna befolkningen fetma, här är
siffran 11. Vår siffra är visserligen en fördubbling
sedan 1980- talet, men vi har en annan samhällsplanering
och matkultur. I USA bygger man fortfarande vägar
utan trottoar och cykelbana. Vi är inte alls lika
bilberoende och har inte lika många snabbmatställen.
Är den svenska övervikten ändå oroande?
– Ja. Den genererar många sjukdomar,
höga kostnader och stort personligt lidande. Mest
bekymrande är att övervikten bland barn och
unga ökar mest – är du tjock som tonåring
löper du 75 procents risk att bli tjock även
som vuxen.
Vad är värst: fett, socker eller inaktivitet?
– Högutbildade sitter mer stilla på
jobbet, lågutbildade äter sämre. Det är
många olika faktorer som avgör.
Hur aktivt agerar regeringen för att bromsa utvecklingen?
–Kampen mot övervikt borde ha högsta
prioritet, men handlingsplanen för goda matvanor
och ökad fysisk aktivitet har vi ännu inte sett
röken av!
Kommentarer:
1
2006-09-28 12:02:46
Bengt Ingerstam
Sorglig intervju om transfetter
Liselotte Schäfer Elinder från Socialstyrelsens
intervjuas i Vi om transfetter i artikel Transfett -
årets modeord. Märkligt att hon (rätt
citerad?) blandar ihop det med smör och t o m rekommenderar
att dra ner på smör! Det är de härdade
fetterna vi ska dra ner helt på, där finns
de industriella (artificial) transfetterna, mest i de
delvis härdade fetterna. Läs vårt bemötande
på http://www.konsumentsamverkan.se/nyhetsbrev2/nr39.html,
där länk finns också till CNN om planerat
förbud i New York City för "atificiel
trans fats", som dock inte tänker förbjuda
smör. Tråkigt att ni i Vi för ut sådana
vileledande uppgifter. Kom gärna med en mer saklig
och informerande artikel om "modefettet" transfetter.
2
2006-10-01 20:13:19
Gunnar Lindgren
Oförlåtligt
Att blanda ihop de kemiskt tillverkade transfetterna
med fetter i naturliga livsmedel är oförlåtligt
och kan bara tolkas som ett försök att skydda
margarinindustrin. De industriellt tillverkade transfetterna
är resultatet av att flytande fetter behandlas
med nickelspån och vätgas under tryck i stora
reaktorer. Då misstänker man att också
en rad giftiga biprodukter bildas förutom transfetter,
t ex aromatiska ämnen, positionella isomerer, nickelkarbonyler
etc. De naturliga transfetterna i mejeriprodukter anses
inte alls ha något samband med ohälsa. Vidare
är detta tal om att mättade fetter skulle
vara hälsofarliga nonsens, och har i en rad år
har förts fram av margarinindustrin. Detta för
att bekämpa sin huvudkonkurrent mejerisidan, vars
produkter ofta innehåller mättat fett. Observera
att vårt förnämsta livsmedel - bröstmjölk
- innehåller både mättat fett och kolesterol.
Tyvärr har denna industri lyckats nästla sig
in t o m hos myndigheterna. I många år har
exempelvis Livsmedelsverkets kolesterolexpert, som propagerar
för margariner, avlönats av margarinindustrin.
Det är alltså hög tid att journalister,
dietister, primärvård, skolan och åldringsvård
slutar med att vara megafon för margarinindustrin
och deras vänner inom myndigheterna.
3
2006-10-03 11:14:00
Linda Larsson
Vilken sammanblandning?
Bengt skriver att Liselott Schäfer Elinder blandar
ihop transfetter med smör. Som jag tolkar hennes
uttalande säger hon att man förutom att vara
försiktig med transfetter DESSUTOM ska försöka
undvika mättat fett som t.ex. finns i smör.
4
2006-10-08 19:29:18
Pi Drakhjerta
Ack fettskrämda
värld!
Man blir inte fet av naturligt fett, som finns i t.ex.
smör.. Lika lite som man blir grön av grönsaker!
Anledningen till att folk blir feta, är den ohejdade
konsumtionen av socker och "dåliga"
kolhydrater, som snabbt ombildas till sockerkedjor i
matsmältningsapparaten. Återgå till
de matvanor vi hade innan kriget, med nyttiga råvaror
och minimalt med raffinerat socker, sötningsmedel,
margarin och annat kemiskt otyg, så tror jag att
svenskarna blir lättare. Att detta inte funkar,
torde bero på att det finns folk som tjänar
kopiösa mängder med pengar, både på
att hålla folk "lagom" sjuka och på
bantningsindustrin!
5
2006-11-29 11:32:28
Bengt Ingerstam
Blanda inte ihop olika
transfetter
Linda Larsson skriver den 3 oktober att "Bengt
skriver att Liselott Schäfer Elinder blandar ihop
transfetter med smör". Det är inte vad
jag skrev, men på frågan ”Hur undviker
man transfett”? svarade Liselotte Schäfer
Elinder: – ”Främst genom att låta
bli industriellt framställda bakverk och snacks.
Står det ”härdad eller partiellt härdad
vegetabilisk olja” på innehållsförteckningen
på sådana produkter kan du utgå från
att det rör sig om transfetter. Här sviker
producenterna sitt informationsansvar, transfetter borde
specifikt anges. Men vi bör också undvika
mättat fett, som exempelvis finns i smör".
Alltså bör man enligt henne undvika smör
för att undvika transfetter. Det är precis
vad jag vände mig emot och det är alltför
ofta man i debatten blandar ihop de industriella transfetterna
med de naturliga transfetterna i ett försök
att diskriminera de animaliska fetterna och därmed
"skydda" den industriella härdningsprocessen,
som ju hotar hela vårt svenska jordbruk och även
vår hälsa. Se mer i bloggen om matfetterna:
http://konsumentsamverkan.blogg.se Samma argument framförs
ofta från Livsmedelsverket och därför
menar jag att det är sorgligt att flera myndigheter
upprepar samma felaktiga påstående. Vilket
ansvar har de för skador de kan åsamka svenska
medborgare genom felaktiga kostråd? En alltför
övertygande skara forskare och experter är
av motsatt uppfattning, men det verkar som om våra
svenska myndigheter har svårt att backa efter
alla års margarinpropaganda. Är det prestige
eller vad beror det på? Det är dags att granska
ansvarsfrågan, det är allvarligt om vi inte
ska kunna lita på våra myndigheter, som
borde vara betalda av skattepengar och inte ha så
tydliga industrivänliga inslag i sina kostrekommendationer.
Vad vi rekommenderar är ”ta bort helt konsumtionen
av de farligare industrifetterna, härdade eller
delvis härdade, så har vi gott om utrymme
för de naturliga animaliska fetterna. Då
slår vi två flugor i en smäll, bort
med de dåliga och då har vi ju också
sänkt intaget av mättade fetter.
(Källa: Artikeln är citerad från Tidningen
Vi. Denna artikel fanns införd i Tidningen
Vi den 25 september 2006.) |