Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2006-11-29

Debattartikel:

TRANSFETT-ÅRETS MODEORD

(Källa: Artikeln är citerad från Tidningen Vi. Denna artikel fanns införd i Tidningen Vi den 25 september 2006. Se kommentarerna längre ner!)

Liselotte Schäfer Elinder, fetmaexpert på Folkhälsoinstitutet: fleromättat och enkelomättat fett har vi hört talas om länge. Nu är det tidigare okända ordet transfetter på allas läppar (eller kanske i allas magar?).

Vad är transfett?
– Det uppstår vid industriell bearbetning av vegetabiliska oljor. Finns även i liten mängd naturligt i komjölk.

Varför bearbetas oljan?
– För att få andra egenskaper, vanligtvis för att bli fastare i konsistensen även i rumstemperatur.

Enligt de senaste hälsorönen blir vi fetare av transfett än av annat fett.
– Nja, en studie har visat att apor som ges höga doser av transfett utvecklar bukfetma, som ju är farligare än om fetman sitter på ben eller rumpa. Det är möjligt att transfetter kan bidra något till den ökande bukfetman även hos människan, men de är knappast avgörande.

Hur undviker man transfett?
– Främst genom att låta bli industriellt framställda bakverk och snacks. Står det ”härdad eller partiellt härdad vegetabilisk olja” på innehållsförteckningen på sådana produkter kan du utgå från att det rör sig om transfetter. Här sviker producenterna sitt informationsansvar, transfetter borde specifikt anges. Men vi bör också undvika mättat fett, som exempelvis finns i smör.

Kan inte livsmedelstillverkarna bara slopa skadliga fetter?
– Absolut! Debatten har också gjort att man tagit bort transfett i bakmargarin och minskat på det i andra produkter. Kloka bakar själv.

I USA är övervikten nu så utbredd att flygstolssäten görs bredare och personvågarna får höjd vikttolerans. Sverige brukar följa USA – hur långt har vi kvar?
–Vi är ganska långt efter och jag tror inte heller att det blir fullt så illa här. I USA har 30 procent av den vuxna befolkningen fetma, här är siffran 11. Vår siffra är visserligen en fördubbling sedan 1980- talet, men vi har en annan samhällsplanering och matkultur. I USA bygger man fortfarande vägar utan trottoar och cykelbana. Vi är inte alls lika bilberoende och har inte lika många snabbmatställen.

Är den svenska övervikten ändå oroande?
– Ja. Den genererar många sjukdomar, höga kostnader och stort personligt lidande. Mest bekymrande är att övervikten bland barn och unga ökar mest – är du tjock som tonåring löper du 75 procents risk att bli tjock även som vuxen.

Vad är värst: fett, socker eller inaktivitet?
– Högutbildade sitter mer stilla på jobbet, lågutbildade äter sämre. Det är många olika faktorer som avgör.

Hur aktivt agerar regeringen för att bromsa utvecklingen?
–Kampen mot övervikt borde ha högsta prioritet, men handlingsplanen för goda matvanor och ökad fysisk aktivitet har vi ännu inte sett röken av!

Kommentarer:

1
2006-09-28 12:02:46
Bengt Ingerstam
Sorglig intervju om transfetter
Liselotte Schäfer Elinder från Socialstyrelsens intervjuas i Vi om transfetter i artikel Transfett - årets modeord. Märkligt att hon (rätt citerad?) blandar ihop det med smör och t o m rekommenderar att dra ner på smör! Det är de härdade fetterna vi ska dra ner helt på, där finns de industriella (artificial) transfetterna, mest i de delvis härdade fetterna. Läs vårt bemötande på http://www.konsumentsamverkan.se/nyhetsbrev2/nr39.html, där länk finns också till CNN om planerat förbud i New York City för "atificiel trans fats", som dock inte tänker förbjuda smör. Tråkigt att ni i Vi för ut sådana vileledande uppgifter. Kom gärna med en mer saklig och informerande artikel om "modefettet" transfetter.

2
2006-10-01 20:13:19
Gunnar Lindgren
Oförlåtligt
Att blanda ihop de kemiskt tillverkade transfetterna med fetter i naturliga livsmedel är oförlåtligt och kan bara tolkas som ett försök att skydda margarinindustrin. De industriellt tillverkade transfetterna är resultatet av att flytande fetter behandlas med nickelspån och vätgas under tryck i stora reaktorer. Då misstänker man att också en rad giftiga biprodukter bildas förutom transfetter, t ex aromatiska ämnen, positionella isomerer, nickelkarbonyler etc. De naturliga transfetterna i mejeriprodukter anses inte alls ha något samband med ohälsa. Vidare är detta tal om att mättade fetter skulle vara hälsofarliga nonsens, och har i en rad år har förts fram av margarinindustrin. Detta för att bekämpa sin huvudkonkurrent mejerisidan, vars produkter ofta innehåller mättat fett. Observera att vårt förnämsta livsmedel - bröstmjölk - innehåller både mättat fett och kolesterol. Tyvärr har denna industri lyckats nästla sig in t o m hos myndigheterna. I många år har exempelvis Livsmedelsverkets kolesterolexpert, som propagerar för margariner, avlönats av margarinindustrin. Det är alltså hög tid att journalister, dietister, primärvård, skolan och åldringsvård slutar med att vara megafon för margarinindustrin och deras vänner inom myndigheterna.

3
2006-10-03 11:14:00
Linda Larsson
Vilken sammanblandning?
Bengt skriver att Liselott Schäfer Elinder blandar ihop transfetter med smör. Som jag tolkar hennes uttalande säger hon att man förutom att vara försiktig med transfetter DESSUTOM ska försöka undvika mättat fett som t.ex. finns i smör.

4
2006-10-08 19:29:18
Pi Drakhjerta
Ack fettskrämda värld!
Man blir inte fet av naturligt fett, som finns i t.ex. smör.. Lika lite som man blir grön av grönsaker! Anledningen till att folk blir feta, är den ohejdade konsumtionen av socker och "dåliga" kolhydrater, som snabbt ombildas till sockerkedjor i matsmältningsapparaten. Återgå till de matvanor vi hade innan kriget, med nyttiga råvaror och minimalt med raffinerat socker, sötningsmedel, margarin och annat kemiskt otyg, så tror jag att svenskarna blir lättare. Att detta inte funkar, torde bero på att det finns folk som tjänar kopiösa mängder med pengar, både på att hålla folk "lagom" sjuka och på bantningsindustrin!

5
2006-11-29 11:32:28
Bengt Ingerstam
Blanda inte ihop olika transfetter
Linda Larsson skriver den 3 oktober att "Bengt skriver att Liselott Schäfer Elinder blandar ihop transfetter med smör". Det är inte vad jag skrev, men på frågan ”Hur undviker man transfett”? svarade Liselotte Schäfer Elinder: – ”Främst genom att låta bli industriellt framställda bakverk och snacks. Står det ”härdad eller partiellt härdad vegetabilisk olja” på innehållsförteckningen på sådana produkter kan du utgå från att det rör sig om transfetter. Här sviker producenterna sitt informationsansvar, transfetter borde specifikt anges. Men vi bör också undvika mättat fett, som exempelvis finns i smör". Alltså bör man enligt henne undvika smör för att undvika transfetter. Det är precis vad jag vände mig emot och det är alltför ofta man i debatten blandar ihop de industriella transfetterna med de naturliga transfetterna i ett försök att diskriminera de animaliska fetterna och därmed "skydda" den industriella härdningsprocessen, som ju hotar hela vårt svenska jordbruk och även vår hälsa. Se mer i bloggen om matfetterna: http://konsumentsamverkan.blogg.se Samma argument framförs ofta från Livsmedelsverket och därför menar jag att det är sorgligt att flera myndigheter upprepar samma felaktiga påstående. Vilket ansvar har de för skador de kan åsamka svenska medborgare genom felaktiga kostråd? En alltför övertygande skara forskare och experter är av motsatt uppfattning, men det verkar som om våra svenska myndigheter har svårt att backa efter alla års margarinpropaganda. Är det prestige eller vad beror det på? Det är dags att granska ansvarsfrågan, det är allvarligt om vi inte ska kunna lita på våra myndigheter, som borde vara betalda av skattepengar och inte ha så tydliga industrivänliga inslag i sina kostrekommendationer. Vad vi rekommenderar är ”ta bort helt konsumtionen av de farligare industrifetterna, härdade eller delvis härdade, så har vi gott om utrymme för de naturliga animaliska fetterna. Då slår vi två flugor i en smäll, bort med de dåliga och då har vi ju också sänkt intaget av mättade fetter.

(Källa: Artikeln är citerad från Tidningen Vi. Denna artikel fanns införd i Tidningen Vi den 25 september 2006.)

upp