Vid ett frukostseminarium
arrangerat av tidningen Fri Köpenskap 040213 diskuterades
nya fakta om egna märkesvaror (EMV). Andelen
EMV har på fyra år nästan fördubblats.
Konfektyr har under det senaste året ökat
andelen EMV med 50 procent, mejeri med 30 procent, djupfryst
med 25 procent och färska livsmedel med 36 procent.
Enligt forskning av Sofia Ulver från Lunds Universitet
presenterad på seminariet leder EMV inte till
lägre priser utan till att små leverantörers
leverantörsvarumärken (LVM) slås ut.
Det är de små billiga märkena som försvinner
när EMV introduceras och därför ger ökningen
av EMV inte någon sänkning av medelpriset.
Detta bekräftades av kött –och charkföretagen
och leverantörernas branschförbund, DLF. Skillnad
i resultat från tidigare enbart utländsk
forskning, där ett mycket starkt samband mellan
priser och EMV kunnat konstateras, kan mycket väl
tänkas bero på den svenska, något unika,
kombinationen av dagligvarubranschens oligopolistiska
marknadsstruktur med anmärkningsvärt hög
handelsblockskoncentration, och den jämförelsevis
nyligen påbörjade invasionen av EVM i dagligvaruhandeln.
I Sverige är koncentrationen av märkesblocken
hela 90 procent medan den i U.S.A. är 15 procent.
Dagligvarukedjorna, vars försäljning av EMV
uppgår till drygt 11 procent av total försäljning
eller 3 miljarder kronor, höll inte med om beskrivningen
ovan utan menade att man med EMV driver konsumenternas
behov.
Läs mer om egna märkesvaror: Handelns
egna varumärken minskar konsumenternas valfrihet
|