Hej från ett
vårlikt Washington, är just på väg
till mötet på US State Department för
mötet med myndighterna i USA och EU där två
viktiga frågor ska diskuteras mellan myndighetsrepresentanter
och konsumentorganisationer, transfetterna och GMO.
En expertpanel på c:a 20 personer från både
Europa och USA diskuterade i går den 17 april resolutionen
om transfetterna (pdf) som ska framläggas för
myndigheterna under dagen (den 18/4) och alla var överens
om den utformning den hade, alltså är resolutionen
definitiv nu. Återkommer i kväll.
Den 7:e TACD konferensen startade och hölls på
US Department of State. Efter supernoggranna kontroller
släpptes vi in och överallt stod blankpolerade
vakter, med pistol och batong mm.
Tf Undersecretary of State Mr E. Anthony Wayne hälsade
välkommen och underströk vikten av samarbete
mellan USA och EU och hur viktigt det var att just konsumentsidan
nu kommer upp med sin egna Transatlantiska Dialog TACD.
(TABD är motsvarigheten för business). Han uttalade
att ”jag är också konsument” och
påpekade att alla, även tjänstemännen
på departementen är det och målsättningen
för vårt arbete framåt bör vara
”quality of life”.
EUs kommissionär för konsumentskydd och hälsa,
Markos Kyprianou, påtalade att marknaden inte fungerar
om inte konsumenterna kan lita på produkter, tjänster
och informationen. (här har reklammakarna mycket
kvar att göra). Han noterade att de som tidigare
kallades ”fast food restaurants” nu vill heta
”modern restaurants”, till allas förtjusning.
Han pratade mycket om fetmaproblmet och att alla här
måste blandas in. Betonade också vikten av
denna dialog men även att förmöten kan
underlätta att komma fram med bra förslag.
Roda Karpatkin, hedersordförande i Consumers Union
i USA, höll ett som vanligt skarpt inlägg med
tillbakablikt över hur TACD utvecklats. Hon gjorde
en mycket precis distiktion för konsumentrollen:
”efterfrågesidan av marknaden”.
Ytterligare några talare inledde.
Ett nyinsatt avsnitt GM Syngenta Case hade lagts in
innan arbetsgrupperna skulle samlas och träffa
myndighetsrepresentanterna. Det var p g a Syngenta affären,
med hopblandning av majssorter som hade olika genuppsättningar,
Bt11 och Bt10. EUs ansvariga Paola Tastori Coggi hade
hastigt fugist in från Bryssel och mötte
Debbi Salac, från US State Department. En del
fakta redovisades men spänningen steg.
Intresserade fick fortsätta i en sal utanför
medan Trade WG och Internet WG startade sina möten.
Där i kafeterian blev det mera fight mellan aktörerna
och Paola angrep mycket tufft Debbis, som hade svårt
att krypa undan att USA inte har ett fungerande regelverk.
Sanktioner och böter diskuterades och USA medgav
att det kommer att bli sanktioner. Enorma insatser måste
nu göras, massor av tester och undersökningar
och det kommer att engagera många och länge.
Jag fick in en avslutningsfråga här: Kommer
maten att bli billoigare i framtiden p g a dessa problem?
Svaret frånPaola var omedlebart: Nej naturligtvis
inte. Min motfråga var då: varför ska
vi då ha denna teknik? Paola replikerade snabbt:
Det är en bra fråga och det är en central
angelägenhet nu.
På eftermiddagen startade Food Working Group
och Intellectual Property WG sina möten med myndighetsrepresentanterna.
Resolutionen om transfetter
Resolutionen om transfetterna hade överlämnats
och de ansvariga inom de olika myndigheterna hade fått
tillfälle att läsa den. Eftersom den amerikanska
myndigheten redan har lagstiftat och märkningen
av transfetter är obligatorisk var det främst
EU, som med trycket både från USAs myndigheter
och från konsumentorganisationerna skulle förmås
att ta upp frågan. Svaret blev som inte oväntat
att man hänskjuter frågan till den nya Plattformen
där man ska samla alla parter, även näringslivet,
till samtal. Flera av mina kollegor tolkar det som att
den nye kommissionären tycker lagstiftningen går
för långsamt och det är det väl
ingen som säger emot. Mera detaljer kommer senare.
EU har i vart fall inte sagt nej i nuläget.
Som läget är nu står vårt krav
kvar, ta bort alla industriellt framställda transfetter
i våra livsmedel. De behövs inte och är
inte till någon nytta för konsumenterna,
möjligen en billigare fettråvara för
producenterna och kanske processtekniskt nödvändiga.
I så fall får väl de produkterna tas
bort från marknaden, vi lär inte sakna dem
eller hungra ihjäl för det.
//Bengt
|