(070309)
Säger man Bryssel så tänker man kanske
inte i första hand på Manneken Pis, gossen
som natt och dag står och kissar på torget
vid rådhuset. Snarare kommer elefanten EU upp i
tankarna. Ja det är en märklig stad, med obebyggda
skräpiga tomter, granne med flotta hotell och alla
EU-palatsen.
Från den tiden då jag var ordförande
i AEC, Association of European Consumers, med medlemsorganisationer
från flertalet av de dåvarande EU-länderna,
känner jag Bryssel utan och innan. På den
tiden kunde det bli en resa i veckan, i vart fall minst
en i månaden. Det var ofta möten med EU-kommissionen,
olika kommittéer och andra NGOs, men också
många möten internt inom AEC och en del arbete
på kontoret här nere. Senaste åren
har det inte varit så många besök i
denna fascinerande stad, men nu är det dags igen.
Känslan är lite av att ha fått komma
tillbaka till livet en stund och få chansen att
återuppleva gamla favoritplatser. Den oförändrade
tunnelbanan med sin brokiga folkblandning, mars i Bryssel
med solsken och varma vindar som får en att känna
våren bränna i ansiktet. Penséerna
är redan utplanterade i rabatterna, men de distinkta
herrarna med hatt har fortfarande halsdukar lite modernt
slängda runt halsen.
Min favoritaffär med bakverk och bröd är
borta. Den har byggts om och moderniserats och blivit
en exklusiv chokladbutik med ”innecafe”.
Den gamle farbrorn med hårtussar runt och i öronen
, som alltid stod och skivade limporna till kunderna,
för så gör man i Bryssel, och så
tog han betalt utan plasthandskar på händerna,
så gör man också i Bryssel, han fanns
inte där mera. Han och hans butik var borta. Leonidas
hette den nu.
Min snabbköpsbutik där jag köpte delikatesser
ibland för luncher på hotellrummet (fick
ju smaka allt jag ville då), den var sig lik,
med färska jordgubbar i entrén, som de alltid
har året runt. Vilka grönsaker de har, varför
kommer de aldrig till Sverige? Har aldrig inköparna
för våra megakedjor vari här och tittat
och skämts? Rotselleri stora som handbollar, hela
i lös vikt, utan plast. Rotsellerin hemma säljs
i plast i små skurna klyftor, troligen som soppkrydda
men inte för att äta lätt kokta i skivor
med svampstuvning ovanpå, möjligen med en
köttfärsbiff emellan.
Disken med förpackad fisk har blivit större
och laxen gått upp i pris. Sortimentet har breddats
och nu kan man hitta ”Viktoria-file” från
Tanzania (den abborrliknande fisken man planterade in
och som åt upp all annan fisk i Viktoriasjön
), en sorts ”tunga-file” från Östra
Afrika, så visst ser man spåren av den vansinniga
tidigare fiskepolitiken från EUs sida, när
man gav bidrag till bygge av större och större
båtar och förhandlade fram avtal med bl Afrikanska
länder, som tillät rovfisket från EU-ländernas
sida och som utarmade lokalbefolkningen.
Avdelningen för ”matfetter” hade blivit
minst dubbelt så stor, med mycket mera blandningar
med Omega-3 och hälsobudskap på paketen,
många dessutom med delvis härdade fetter.
Kusligt att se hur konsumenterna helt lurats in på
denna diskutabla fettkonsumtion. Utvecklingen efter
att kolesterolpropagandan tog fart och det billiga margarinet
lanserades (med prisargumentet naturligtvis kopplat
till friheten från kolesterol), resulterade i
en nergång i konsumtionen av smör. Nu har
man fortsatt utvecklingen från lättmargarinerna
och successivt övergått till fettblandningar
med mera påstått ”nyttiga” tillsatser,
än en gång för att sänka folks
kolesterolvärden. De ”nya” margarinerna
ligger runt 100-120 kronor per kilo, nästan 3 gånger
smörpriset.
Det kallas produktförädling. Varför tillåts
inte inblandningen av sterolerna i smör, som då
skulle kunna sänka kolesterolet? Det är i
lag förbjudet, internationellt, att på något
sätt manipulera smör, enbart salt får
tillsättas! Vilken intressant men kuslig utveckling
på fettmarknaden, som vi fått uppleva under
senaste årtiondena. Och samtidigt som vi tydligen
äter mera lättmargariner ökar fetman
och diabetes-2 samt expanderar margarinindustrin. Det
har naturligtvis inte med varann att göra, så
fortsätt äta lättmargariner, råder
de gamla experterna och förnekar alla nya rön
som nu vänder upp och ner på gamla doktriner.
Här i ”min butik” hittade jag inte
smöret längre, möjligen om jag hade letat
ordentligt. Men EUs smörberg är däremot
välbekant, samtidigt som importen av palmolja tillåtits
öka lavinartat, utan hänsyn till skövlingen
av regnskogarna i Malaysia och Filippinerna. Så
visst betyder fetterna mycket i världsekonomin
och på hälsoområdet. Det är inte
bara en fråga om vilket klister vi ska limma fast
medvurstskivan på mackan med. Det är världspolitik
och global ekonomi.
Min getostaffär fanns kvar, med världens
största och ljuvligaste sortiment med delikata
små ”godstycken” som ”Chevinol
fermentier” och de sotade färskostarna. Rena
hälsokosten! Man får lust att flytta hit.
Olivoljebutiken
ligger alldeles bredvid, med ett seriöst urval,
både i flaskor och i dunkar, som verkligen skapar
förtroende, jämfört med Stockholms nyöppnade
faschionabla modebutiker för olivoljor, i exklusiva
presentförpackningar och småflaskor till
skyhöga priser, startade för det är på
modet och lämpligt för de nya entreprenörerna
som vill starta eget.
Men det finns en annan sida av ”minnena från
Bryssel” och de täta resorna hit. Kan inte
undgå att minnas vad det blev av allt arbetet
med den europeiska konsumentorganisationen AEC?
Efter 3 år som ordförande avgick jag, dels
för att det räckte med tre år och andra
borde kunna ta vid, men dessutom blossade konflikten
upp mellan å ena sidan de vanliga konsumentorganisationerna
och å andra sidan de som hade sitt ursprung i
fackliga organisationer eller var del av sådana,
de som hade stora medlemsskaror och mycket pengar och
alltså betalde förhållandevis stora
medlemsavgifter till AEC. AEC blev beroende av dessa
medlemsorganisationers stora medlemsavgifter, främst
de franska, och till slut blev det pengarnas demokrati
som tog over föreningsdemokratin, där varje
organisation normalt skulle ha haft en röst var.
Det var en bitter erfarenhet att se en organisation
som så väl behövdes, helt enkelt ruttna
inifrån och att det fackliga inflytandet och utpressningsaktionerna
med medlemsavgifterna skulle få så ödesdigra
konsekvenser. Det blev helt naturligt en fransman från
den största organisationen som tog över ordförandeskapet
och flyttade kontoret till Paris och sedan hörde
vi andra inte mycket av ”ledningen”. 13
av medlemsorganisationerna lämnade därför
AEC och kvar blev bara de ”fransktalande”
och nu är AEC utkastad av EU och erkänns inte
längre som Europeiskt konsumentparaply. Därför
bildade vi en ny paraplyorganisation, ASECO, Alliance
of Social and Ecological Consumer Organisations, med
enbart engelska som arbetsspråk och kommunikation
via IT och utan kontor med tjänstemän i Bryssel.
Ja det är för mig också en del av Bryssel,
som jag inte kan lämna utanför i den här
nostalgitrippen. Vi får väl se vad det kommer
att innebära för framtiden. Vi är flera
från ASECO som deltar i TACD-arbetet, men våra
gamla kollegor är som bortblåsta.
Jag sitter här nu en med en klämdag, beroende
på flyget och har en ledig lördag för
inläsning av allt material inför konferensen.
I morgon söndag börjar det årliga mötet
för TACD, Trans Atlantic Consumer Dialogue, som
hålls vartannat år i Bryssel och vartannat
år i Washington. Här möts många
av konsumentorganisationerna från båda sidor
av Atlanten och man möter även representanter
från US administrationen och EU Kommissionen.
Gemensamma dokument har utarbetats och dessa framläggs
för de olika ”myndigheterna” på
ett ”transatlantiskt” sätt. En liknande
dialog finns även för näringslivet, TABD.
Jag har i många år deltagit i TACD-arbetet.
En av de stora frågorna som varit uppe har varit
transfettfrågan och nuvarande positionen är
att alla konsumentorganisationerna nu sluter upp på
kravet att helt fasa ut härdningen av matfetter.
Två tunga dokument kommer att presenteras i år,
dels ett om kontamineringen av GMO och dels ett om livsmedel
som produceras av eller från klonade djur. Andra
områden som kommer upp är förenklad
livsmedelsmärkning och vilseledande hälsopåståenden,
marknadsföring av livsmedel till barn. Inom området
IT lägger arbetsgruppen ”Informationssäkerhet”
fram ett antal dokument.
Representerar konsumenterna
I detta sammanhang får jag nu representera de
svenska konsumenterna, då jag är den enda
deltagaren från Sverige, så var det även
vid mötet i Washington härom året. Organisationen
Sveriges Konsumenter (tidigare Sveriges Konsumentråd),
som säger sig vilja representera alla sveriges
konsumenter, lever nu inte upp till detta. Jag representerar
här Konsument-Forum, som är medlemsorganisation
i Consumers International (som administrerar TACD) och
som är medlem i Sveriges Konsumenter i Samverkan,
som alltså på detta sätt blir representerat.
Låter det invecklat? Ja men det är inte vårt
fel, som uppmärksamma läsare av nyhetsbrevet
SKN säkert observerat tidigare.
Ibland händer det att någon frågar
”varför går ni inte ihop i en organisation,
det vore väl enklare”. Nej så enkelt
är det inte. Frågorna är för många
för att fösa in allt i ett bås. Dessutom
har vi ju inte kvar gamla tiders monopolism och diktatur,
t o m i riksdagen finns 7 partier som ska följa
den demokratiska processen. Där är det ingen
som vill slå ihop det till ett enda parti –
för att det skulle vara enklare.
Här får min lite mer personliga krönika
sluta. För mer detaljer om TACD och mötet
här i Bryssel hänvisar jag nu till separat
avsnitt, som du kan hitta här.
|