Seminarium
Matvisioner och trender
inför 2000-talet
1 oktober 1999
SIF Konferensanläggning, Stockholm
Vi hälsar Dig varmt välkommen till en spännande heldag.
Vegetariska Världsdagen har i år fem-årsjubiléum
och denna gång tar vi upp visioner och trender med fokusering på
grön mat, rent vatten, miljö, etik och livsstil.
Vi vänder oss till alla som intresserar sig för och arbetar
med dessa frågor.
I anslutning till föredragen finns en utställning där
tillfälle ges att komma i kontakt med forskare, kollegor, leverantörer.
Nya matidéer och intressant forskning presenteras.
VÄLKOMMEN!
Program
08.00-09.00 Registrering och utställning
Frukt och dryck.
09.00-09.20 Inledningstal
Folkhälsoinstitutet
09.20-09.50 Etikens betydelse i vårt dagliga liv
Ola Feurst, ekonomie dr och forskare vid Stockholms Universitet, har
varit vegetarian i hela sitt liv. Ola berättar om etikens plats i
vårt dagliga liv.
09.50-10.20 Framtidens mat - fara eller frälsning
Christina Möller, chef för KF Provkök, VD, Stiftelsen
Livsmedelsbranschen, talar om i vilken riktning mattrenderna pekar inför
2000-talet. Hur medvetna är konsumenterna och vad bär de hem
i sina matkorgar?
10.20-10.50 Fruktpaus
10.50-11.20 Att investera i hälsa - är det ekonomi?
Greg Dingizian, VD och initiativtagare till den växande vegetariska
snabbmatskedjan MEANING GREEN, ger sin syn på sambandet mellan hälsa
och ekonomi.
11.20-12.00 Vad är en bra och läcker vegetarisk kost?
Kåre Engström, dietist, Enheten för Preventiv Näringslära,
Landstinget, Stockholm och Karolinska Institutet, presenterar nya
rön om frukter och grönsakers betydelse för hälsan
i Sverige och Europa. Mat som skyddar mot våra välfärdssjukdomar.
Hur komponeras en bra vegetarisk måltid.
12.00-13.20 Lunch
Lunchen serveras på Folkets Hus Restaurang, Cabaret
13.20-13.35 Prisutdelning ”Bästa Gröna Skollunch 1999”
Christina Möller och Helena Vepsä, föregående
års vinnare, delar ut priset.
13.35-14.05 Framtidens livsmedelskonsumtion
Annika Carlsson-Kanayama, fil dr, naturresurshushållning, Stockholms
Universitet, talar om livsmedelskonsumtion i helhetsperspektiv. Vad betyder
våra matval för miljön?
14.05-14.30 Inre och yttre miljö - vad är Framtidsskeppet?
Kajsa Dahlström, ordförande i Globträdet, talar om barnens
roll i samhället, inre och yttre miljö samt Barnkonventionen
och Agenda 21.
14.30-15.00 Vegetarisk livsstil ur globalt perspektiv
Bengt Ingerstam, ordförande i Konsumenter i Samverkan, KiS och
styrelseledamot i den nya Europeiska konsumentorganisationen AEC med uppgift
att samordna konsumentaktiviteterna i Europa inom området ”Säkra
livsmedel”, talar om det globala perspektivet av vegetarisk konsumtion.
15.00 Avslutning
Tillfälle till frågor ges efter varje föredrag.
Moderator för dagen är Anna-Lisa Stenudd.
Anmälan:
Anmälan till seminariedagen görs på nedanstående
talong eller genom insättning av 750 kr på PG 1702-0. Märk
talongen: ”1 oktober”. I priset ingår lunch och dokumentation. Ange
tydligt namn på deltagare. Anmälan är bindande.
Adress:
SIF Konferensanläggning, Olof Palmes gata 17. (Se omstående
sida).
Logi:
Inkvartering ordnas på egen hand.
Utställning:
I anslutning till föreläsningssalen finns en utställning.
Här presenteras nya matidéer och intressant forskning. Möjlighet
ges att näringsberäkna måltider, smaka på ”ny mat”
och komma i kontakt med leverantörer av vegetariska produkter, hälsokostbutiker
och representanter från Riksförbundet Hälsofrämjandet,
Svenska Vegetariska Föreningen och Veganföreningen i Sverige.
Tävling:
Landets skolor inbjuds att tävla i ”bästa gröna skollunch”.
Tävlingen äger rum den 29 september i KFs Provkök i Stockholm.
Prisutdelning sker den 1 oktober i SIFs Konferensanläggning. Information
om tävlingen fås genom kansliet. Anmälan och uttagningsrecept
insändes senast 30 augusti.
Kansli: Svenska Vegetariska Föreningen, Box 4256, 102 66
Stockholm
Telefon 08-702 11 16, Telefax 08-702 11 17.
Vegetariska Världsdagen
I år blir det femte året i följd som Svenska
Vegetariska Föreningen, Riksförbundet Hälsofrämjandet
och Veganföreningen i Sverige arrangerar Vegetariska Världsdagen.
Svenska Vegetariska Föreningen, grundades 1903 av tidningsmannen J
L Saxon. Riksförbundet Hälsofrämjandet bildades på
fyrtiotalet av levnadskonstnären, filosofen och författaren Are
Waerland. På sjuttiotalet bildades Veganföreningen i Sverige.
Samtliga föreningar ordnar utbildning, kurser och föredrag runtom
i landet. Mat, miljö, hälsa och prestation står i centrum
för arrangemanget. Projektets syfte är att öka kunskapen
om frukt och grönsaker genom att sprida information om att grön
mat är läcker, god och nyttig samtidigt som den är positiv
för såväl hälsan som för utvecklingen mot ett
uthålligare samhälle.
Så här tar Du Dig till SIF:s konferenscentrum:
Adress: Olof Palmes gata 17, Stockholm C (mitt emot
Norra Latin). Konferenssal: Symphony i kvarteret mellan
Klara Norra Kyrkogatan och Drottninggatan.
Bil
För dig som kommer med bil, rekommenderas följande
kontokortsparkeringar:
1) Norra Latin, Olof Palmes gata 28
2) Svärdfisken, Olof Palmes gata 11
3) Rotundan, Norra Bantorget, Torsgatan
4) Konserthusgaraget.
Kollektivt
T-bana till Hötorget, uppgång Olof Palmes gata
Bussar som passar och stannar vid Norra Bantorget
eller i närheten: 41, 47, 53, 56, 69, 516, 526, 559
Tåg till Stockholm C
Gå från Centralplan norrut längs Vasagatan.
När du korsat Kungsgatan, har du ett kvarter kvar.
Ta sedan till höger vid korsningen Vasagatan - Olof Palmes gata.
Arrangörer:
Samtliga arrangerande organisationer är medlemmar i Konsumenter i Samverkan
Svenska Vegetariska Föreningen
Box 4256
102 66 STOCKHOLM
Tel: 08-702 11 16, fax: 08-702 11 17
E-post: svf@vegetarian.se
Riksförbundet Hälsofrämjandet
Fjällgatan 23 A
116 28 STOCKHOLM
Tel: 08-643 05 04, fax: 08-643 57 10
E-post:info@halsoframjandet.se
Veganföreningen i Sverige
Klövervägen 6
647 30 MARIEFRED
Telefon och fax: 0159-124 67
E-post: veganforeningen@hotmail.com
Anmälan görs till svf@vegetarian.se,
fax nr: 08-702 11 17 eller till Svenska Vegetariska Föreningen (adress
se ovan)
Tillbaka Hem
|