På
väg mot ”påtvingade matval”
eller bättre
folkhälsa?
Nu behövs Sveriges Konsumenter i Samverkan, mer än någonsin.
I debatten om folkhälsan måste vi konsumenter bli representerade
i dialogen med regeringen och därför måste vi snabbt
växa i medlemsantal.
Detta brev går ut trots att det nu är semester, men många
kanske just då får tillfällen att prata med vänner
och bekanta. Gör din insats NU.
Läs om regeringens senaste utspel, berätta för andra
om vad som är på gång NU, se längre ner. Tipsa
om hur man blir medlem
eller hur man prenumererar på
”Prova-på” KONSUMENT-NYCKELN i 6 månader för
100:-
Vi bygger upp KONSUMENT-NYCKELN av flera skäl, dels ”Framtidens
mat på konsumenternas villkor”, dels ”kampanjen RÄDDA
VÅR MAT”, dels att forma ”Konsumenternas kostrekommendationer”.
Det råder ju inte enighet om kostrekommendationerna i dag och
i synnerhet är debatten intensiv om matfetterna. Kanske just dessa
är boven i dramat när det gäller
”Övervikt och fetma är ett av de allvarligaste folkhälsoproblemen
och måste tas på största allvar”,
som man skriver i det gemensamma pressmeddelandet. Men det gäller
även diabetesutvecklingen, som ju inte beror på för
hög fettkonsumtion precis.
Vi konsumenter köper, betalar
och får ta konsekvenserna. Då ska vi också ha rätt
att skaffa oss kunskaper för att göra medvetna val, men nu
börjar det likna ”påtvingade matval”!
Livsmedelsverket ger ut kostrekommendationer bl a till skolorna och
de tas som lag. Barnen får i många skolor inte smör/Bregott
eller standardmjölk. Med nya lagen om skolmaten och ”näringsriktig
mat” kommer det kanske att permanentas. Man ger ut kostrekommendationer
till vårdutövarna och våra gamla får inte den
kost de önskar, även här en fettfråga.
Kostrekommendationerna till oss vanliga uppges bara gälla friska
personer, men vi kan riskera bli sjuka av dessa kostråd, troligen
p g a fettskrämseln. Just nu pågår debatten om kostråden
för diabetiker och även överviktiga. Det ligger en stark
lobby bakom och vi börjar genomskåda detta gigantiska experiment
med folkhälsan, med kostrekommendationer i stil med ”akta
dig för fett men ät mera sockerhaltiga frukter, snabba kolhydrater
som bröd, pasta” –
låter det riktigt?
Därför är det upp till oss själva att med kunskaper
och sunt förnuft dra egna slutsatser och prova oss fram. Antalet
konsumenter, som genom kostomläggning till mera fett och mindre
”sötsaker”, som rapporterar goda resultat, ökar
lavinartat och de kan vittna om hur bra de mår. Fler och fler
forskare kommer just fram till att de mättade fetterna inte alls
är farliga, som man länge varnat för.
Nu kommer vi till förra veckans nyhet,
som får oss att använda orden ”påtvingade matval”
och vädja om snabb aktion från er, våra läsare.
Läs
här det berömda gemensamma pressmeddelandet från Socialdepartementet
och Jordbruksdepartementet>>
Vi nämnde detta i mailet med förra SKN och lovade snabbt återkomma,
då vi inte hann få med det i själva nyhetsbrevet.
Detta får bli väckarklockan. Socialdepartementet ihop med
Jordbruksdepartementet har suttit i ”dialog” med ledningen
för Livsmedelsindustrierna Li och Svensk Dagligvaruhandel om hur
man tillsammans ska påverka konsumenternas matvanor.
Citat:
Mål 2011:
Konsumtionen av frukt och grönsaker och fullkornsprodukter har
ökat, och intaget av fett, särskilt mättat fett och
transfetter, och tillsatt socker har minskat. Intaget av salt är
lika stort eller mindre, beroende på det nationella sammanhanget.
Övervikt och fetma är ett av de allvarligaste folkhälsoproblemen
och måste tas på största allvar. För att motverka
en negativ utveckling måste många aktörer på
olika områden intensifiera sin samverkan. Denna utgångspunkt
ligger också i linje med Europeiska unionens strategi för
hälsofrågor där samverkan framhålls som ett
centralt verktyg. Även Världshälsoorganisationen lyfter
fram de vinster som samverkan mellan staten, näringslivet och
frivilligsektorn kan ge.
----
Vi har också gemensamt framhållit att det är särskilt
viktigt att arbeta för bra matvanor hos våra barn och ungdomar
eftersom många vanor grundläggs i tidig ålder.
Gemensamt arbete för nyckelhålsmärkta
produkter
Nyckelhålet, som under hösten firar 20 år, har blivit
en viktig symbol i arbetet med att hjälpa konsumenterna att välja
hälsosamma produkter. Om fler väljer nyckelhålsmärkta
produkter förbättras förutsättningarna för
att uppnå målet för 2011 (se ovan).”
Alltså har man fått näringslivet
att sluta upp bakom ”nyckelhålet” och samtidigt notifierat
”Livsmedelsverkets miljösmarta matval” hos EU och hoppas
på att få med sig hela Europa för nyckelhålsiden.
De nordiska länderna är redan klara.
Varför ska detta ske över huvudet på ”folket”?
Hur ska näringslivet och speciellt handeln klara detta? Det mesta
de säljer är ju inte varor för ”bra matval och
matvanor” – och nu ska de hjälpa till att ”marknadsföra
nyckelhålet”. Men tobak ska de fortsätta med och nu
vill man även börja sälja vin och sprit samt läkemedel.
Vi som är intresserade av vår egen hälsa och välstånd
måste forma den starka och gemensamma kraft som behövs för
att nå ut bättre och även kunna insistera på att
få ingå i denna påbörjade ”dialog”.
Ska regeringen ha en dialog om ”goda matvanor” ska det vara
med oss konsumenter, väljarna och folket, inte enbart med marknadens
särintressen.
Vidare citat:
Övervikt och fetma är ett av de allvarligaste
folkhälsoproblemen och måste tas på största
allvar. För att motverka en negativ utveckling måste många
aktörer på olika områden intensifiera sin samverkan.
Denna utgångspunkt ligger också i linje med Europeiska
unionens strategi för hälsofrågor där samverkan
framhålls som ett centralt verktyg. Även Världshälsoorganisationen
lyfter fram de vinster som samverkan mellan staten, näringslivet
och frivilligsektorn kan ge.
Få frågor är så stora idag som debatten om matfetterna,
mängder av forskare ifrågasätter Livsmedelsverkets uppfattning
men där vill man inte längre diskutera frågan. Folkhälsan
och allas vårt intresse av att få må bra, behålla
hälsan eller återfå hälsan är ett stort gemensamt
intresse och på sikt också bra för statens utgifter
för sjukvården. Detta får inte vila på forskarnas
oenighet sinsemellan, för eniga blir de aldrig. Men vi kan heller
inte vänta på att de når konsensus utan måste
utvärdera situationen NU och inte vänta 4 år till innan
vi får nya kostråd från myndigheterna – som
kanske inte alls blir så nya.
Vi kan inte heller sitta och vänta
på att livsmedelsindustrierna och svensk handel ska tänka
om och göra sin reklam mera nyttig för konsumenterna och lära
konsumenterna att äta bättre. Därför är det
bråttom att vi tar tag i detta själva, tillsammans och NU.
Med ett kraftigt ökat medlemsantal kan vi kräva att vi ska
vara med i denna dialog med regeringen och även delta i informationsarbetet
gentemot konsument..
Hjälp till nu under sommaren att informera bland vänner och
bekanta och värva några nya medlemmar eller Nyckel-prenumeranter
var och en. Det som nu inträffat är upprörande och tillräckligt
upprörande för att vi snabbare ska mobilisera som konsumenter
med rätten att välja och ta hand om vår egen hälsa
samt få delta i samhällsdebatten.
Hoppas på en snabb reaktion NU och ökande engagemang för
vår gemensamma sak, vårt eget bästa och engagemanget
just som konsumenter. Vi är ju många och det är dags
sätta stopp för ”påtvingade matval” och
bli en del i ”dialogen” med regeringen.
Varma sommarhälsningar
Bengt Ingerstam
ordförande ( som jobbar hårt med detta under sommaren!)
070-604 77 25 eller 0495- 498 34
PS. Vill du läsa mera om vad vi skrivit och gjort omkring de stora
frågorna?
Se Debatten
om maten, matfetterna och kampanjen för bättre skolmat >>
|