Nr 2 - 4 oktober 2007 - DEMOEX Ansvarig utgivare: Bengt Ingerstam 070-604 77 25
I detta nummer:
: : Nytt i media
: : Evenemang
: : Dags att bojkotta igen?
: : Använd fett på rätt sätt
: : Ska laxfusket ta slut nu?
: : Glutamat kan göra dig sjuk
: : Stort matlarm om GLUTAMAT
: : Vad är egentligen transfetter?
: : Fett farligt fredagsmys
: : ChickenRace: Lågt pris, men ännu lägre kvalité
: : Skampålen: Kriminell handel med kyckling
: : Tips om tester
: : Certifieringssystem för återföring av växtnäring med avloppsfraktioner
: : Se film om hur diabetes-2 kan förhindras
: : Läs kommande SKN redan i morgon

Nytt i media
Här presenterar vi de senaste artikklarna där vi förekommit i media, sedan förra KR: Alla inslag ligger samlade på hemsidan under
Synts och Hörts >>
Elektroniskt informationsblad från
Sveriges Konsumenter i Samverkan
för medlemmar och prenumeranter

Så här prenumerar du >>


Evenemang 2007:

• 29 November - Nanoteknikens möjligheter och risker Föreläsning med Helen Vallhov, forskare vid Karolinska Institutet. Läs mer >>
upp

Dags att bojkotta igen?
Rubriken fanns i Göteborgs Posten 3 oktober. De har haft en serie om fusket med maten och ”fulmärkning” som de kallat det. Fusklaxen var första artikeln, glutamat var en annan. Kolla på www.gp.se och klicka på konsument.

Vi citerar: "Senaste dagarna har vi avslöjat hur svensk livsmedelsindustri lurar oss. De bluffar om matens ursprung, de lurar oss med slagord om mycket fibrer, de ljuger om fisksorter och de fuskar genom att ta en genväg via glutamat till smaken."

I den aktuella artikeln tycker man att Livsmedelsverket borde arbeta mer i konsumenternas intresse. Det är precis det vi efterlyst senast häromdagen på möte i Konsumentpanelen på Livsmedelsverket, varför SLV alltid försvarar sådant som vi konsumenter inte tror på eller vill ha, som GMO, azofärger, glutamat, sötningsmedel som aspartam och sukralos, samtidigt som man uttalar sig tveksamt mot ekologiska produkter och ska ”undersöka om de verkligen är bättre för hälsan”.

GP skriver vidare: "Verket kommer förmodligen svara mig att det är viktigare för folkhälsan att få svenskarna att äta mer fibrer, mindre fett och röra sig mer. Samma gamla råd som vi hört i många år, om än något förändrade i kanterna. Det är dock en dålig ursäkt för att inte agera på andra håll. Livsmedelsverket ska arbeta i konsumentens intresse för att vi ska få säker och ärlig mat. Men det är organisationen Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS - med små resurser och mycket entusiasm - som jag kopplar ihop med det arbetet."

Det känns skönt att läsa, men är också allvarligt. Inte bara att vi har små resurser, utan att inte tusentals konsumenter snabbt går med som medlemmar i vår medlemsstyrda genuina och fristående konsumentorganisation, som inte organisationer styr. Det skulle ge de resurser vi behöver för att orka fortsätta och även göra mera. Förra regeringen försökte strypa oss eftersom vi inte var politiskt lojala. Ska nya regeringen fortsätta det ”mordet” för att vi inte tar politisk ställning? Eller ska de visa vad de menar med att stimulera ”egenmakt”?

Vad kan du göra?
Bortsett från att sluta upp i ledet, kan du skaffa E-nummerguiden så du vet vad ska undvika/bojkotta, läsa våra nyhetsbrev, intressera flera där du bor så ni kan kolla priser, göra tester och de som inte har Internet kan få hjälp av andra som får vår snabba information via nätet. Vi håller på att utarbeta ”Framtidens mat – på konsumenternas villkor” – det kan du vara med och skapa. Näringslivet har redan visat intresse för en bättre dialog.

Ta detta som en uppmaning, inte bara att bojkotta utan att vi tillsammans snabbt skapar en stark och fristående konsumentorganisation, så näringsliv och myndigheter både lyssnar och kan föra en dialog! Så gör du >>

Läs GPs artikel här >>
upp

Använd fett på rätt sätt
Den förvirrade hälsoinformationen måste granskas. Länge har vi haft fetterna under uppsikt och beklagar att vissa delar av industrin, främst fettindustrin, fått fritt vilseleda konsumenterna med argument som att se upp för kolesterol och mättade fetter. Alla känner vi igen reklamen ”Tänk på ditt hjärta”. Den industriella manipulationen av fetter till härdade och delvis härdade fetter med transfetter är väl snart ett mindre problem än det varit. Det har varit en lång och tuff kampanj som nu har gett resultat.

Veckans Kropp & Själ i radion tog upp just fetterna och professor Birgitta Strandvik redde ut begreppen med Omega 3 och Omega 6 samt hur fel det är att varna för smör. Äntligen någon som offentligt vågar ifrågasätta myndigheter och vissa dietisters partsinlagor.

Lyssna på reprisen! söndag i P1 7.30 eller direkt via internet.
upp

Ska laxfusket ta slut nu?
Sedan 2005 har vi uppmärksammat fusket med lax, såväl försäljningen av gammal lekmogen lax (Willys) som vilseledande märkning med ”laxfile”, ”laxsida”, ”Stillahav lax”, ”vildfångad lax” och liknande, innehållande den i stort sett fettfria chumlaxen (Oncorhynkus Keta).
Bild från Royal Foods hemsida


Det har gett eko i pressen och i radion och vi har uppmanat konsumenter att anmäla lokalt när de ser sådant i butikshyllorna.

Nu verkar det som en förändring är på gång. Det lönar sig att påtala felaktigheterna och ibland får vi också draghjälp av media.

I framtiden ska vi alltså (om några veckor då de gamla förpackningarna har tagit slut -?- upplyser företaget Royal Foods) få se ”Chumlaxfile” på paketen.

Läs mer i GP "Lax inte alltid lax" samt i GD "Krafttag mot laxfusket".
upp

Glutamat kan göra dig sjuk
Göteborgs Posten var redan den 28 september ute med larmet om glutamat, den mest allmänna tillsatsen i bearbetade livsmedel. I USA märker restauranger ut att de inte använder MSG, monosodiumglutamat, se bilden.

Artikeln pekar just på att på restauranger är det svårt att veta, men vi förbereder en folder som konsumenter kan dela ut på restauranger med vädjan att ta bort glutamat.

Läs här vad GöteborgsPosten skriver >>
Se bild på restaurang från Bangkok >>

Hur ska jag då som konsument kunna lära mig allt detta, alla hundratals E-nummer?
Jo, börja med en tillsats som du hittar i övervägande delen av färdiga produkter, glutamat! E621 är den vanligaste och kallas ofta ”smakförstärkare”. Vill du läsa mera om glutamat har vi lagt ut en mängd information, som kan stilla din nyfikenhet. Mer är på väg.

Lär dig mer om tillsatser genom boken E-nummerguiden
upp

Stort matlarm om GLUTAMAT
EXPRESSEN har den 1 oktober 2007 slagit upp på ett dubbeluppslag larmet om glutamatens farlighet. Kända forskare är inte nådiga i sina domar, Professor Charlotte Erlanson-Albertsson säger
”Glutamat är giftigt för nervcellerna och kan i längden öka risken för alzheimers och andra demenssjukdomar. Jag förstår inte varför man inte förbjuder det.”

Läkaren och forskaren Dr Annika Dahlqvist hävdar att glutamat driver på fetmaepidemin.
”Det ökar aptiten, gör att vi tycker om just den maten och vill äta mer av den. Det är ren cynism av livsmedelsindustrin.”

Läs här vad Expressen skriver:
Giftet i din mat >>
Nervgift med många namn >>
Här är maten som kan innehålla glutamat >>
Överkänslighet, fetma, sjukdomar...>>

upp

Vad är egentligen transfetter?
Professor Göran Petersson på Chalmers har välvilligt låtit oss publicera hans översikt av transfetter. Den behandlar transfetter ur teknisk och kemisk synpunkt och vilka effekterna kan bli vid konsumtion av dessa fetter. Han klargör också vad som skiljer de naturliga transfetterna, som ingår i animaliska fetter som smör, mjölk, ost och kött, och de industriellt bildade transfetterna som uppkommer i härdningsprocessen och som återfinnes i en mängd industriprodukter som flytande fett, margariner, bakverk, såser godis m m.

Vi har saknat en så översiktlig uppsats som förklarar det svåra området och som debatterats så intensivt senaste åren.

Läs artikeln här (pdf) >>
upp

Fett farligt fredagsmys
”Chips, popcorn och godis... Plötsligt innehåller barnens favoriter farligt fett. Men hur hälsovådligt är transfettet? IcaKuriren reder ut begreppen.”

Den här artikeln "Fett farligt fredagsmys" har vi i och för sig haft ute på Synts och Hörts, men publicerar den så här i ”KONSUMENT-rapporten” för att uppmärksamma den och hur Livsmedelsverket uttalade sig då. I dag låter det annorlunda, pressade av opinionen.

Nu vill Livsmedelsverket t o m påstå att det är deras förtjänst att de härdade och delvis härdade fetterna med transfetter har minskat kraftigt på marknaden. Läs våra ”gratulationer” här! Men vi måste alla kämpa vidare så det inte smyger in igen, om opinionen tystnar.
upp

Här rapporterar vi om hur man lurar oss
och om de återkommande matskandalerna

Lågt pris, men ännu lägre kvalité
Ett bidrag till Chicken race från en besviken konsument:

Jag skulle vilja anmäla ICAs storförpackningar med kött till Chicken Race!

Sist trodde jag att jag gjort ett klipp, fläskkotletter med ben för 39:-/ i 1,5 – 2kilos förpackning. I tråget var de snyggt uppradade och såg jämnstora ut (som man förväntar sig av färdigstyckade detaljer) Men ack vad jag bedrog mig! Läs mer >>
Kriminell handel med kyckling
En ny äcklig skandal har avslöjats. Gammal kyckling som skulle bli djurfoder blev grillad kyckling som såldes till konsumenter, genom hänsynslös hantering med drag av korruption.

En anställd hos en av landets större företag i Göteborg, som just hanterar kyckling har tjänat extra pengar på att ta hand om gamla partier. Ett par grossister i övriga landet är inblandade. Fallet ligger nu hos åklagare och vi lägger det under SKAMPÅLEN.

Göteborgs Posten avslöjade historien, läs mer här.

Läs också vår debattartikel:
”Vårt förtroende för handel och producenter ligger helt i deras egna händer”
upp

Svenskt Vattens förslag till certifieringssystem
Certifieringssystem för återföring
av växtnäring med avloppsfraktioner


Vårt korta svar blir helt enkelt ett NEJ.


Vi kan inte och önskar inte delta i ett arbete för att certifiera en ytterligare berikning av odlingsmark med ökande mängder av tungmetaller och andra oönskade föroreningar. Det skulle vara en gisslansituation emot våra medlemmars intresse av rena livsmedel från ett rent jordbruk. Läs hela vårt remissvar >>
upp

Tips om tester
Under detta avsnitt publicerar vi tester vi hittar eller får tips om av er. Därefter samlas de upp i ett samlingsdokument där ni kan gå in och söka efter det ni behöver. Vi bygger en databas på sikt.

Energimyndigheten testar luftavfuktare
Konsumentverkets tidigare testverksamhet har övertagits av Energimyndigheten för något år sedan. Man har en omfattande testverksamhet och har en informativ hemsida med många energiråd också. Här hittar du en aktuell test av Luftavfuktare – ett smart sätt att bli av med fukt samt per modell.


Energimyndigheten testar digitalboxar
Jag har nu ”testat” två olika boxar. Bruksanvisningarna ska vi inte prata om, de är bara ”skitkass”. Bandar rätt många program men ändå krockar dom, borde haft en med dubbbla mottagare och hårddisk. Men det lyckades ingen av handlarna förklara för mig. Den första tog åskan, så nu vet jag att jag ska dra ut både TV och box när det mullrar i horisonten, om jag är hemma. Den andra boxen som jag nu svär över fördröjer ljudet mot bilden, bara på TV4, hackar ibland och jag kan bara ställa in 5 program för inspelning (bra när man är borta en vecka!). Nu fick jag tag på Energimyndighetens test av tio boxar och fick lära mig en massa inför mitt tredje köp. Tio digital-TV-boxar i budgetklassen

GP testar - Toapapper inte en skitsak
Vem har inte irriterats av hårt och strävt toapapper, eller det mjuka goa som i vått tillstånd bara korvar sig och hamnar mellan fingrarna? GP har testat toapapper. Läs mer >>
upp

Se film om hur diabetes-2 kan förhindras
Dr Mercola, en amerikansk välbekant hälsosite, visar en film om risker för diabetes-2 och hur viktigt det är att motionera och undvika kolhydrater som potatis, pasta, ris, bröd och naturligtvis socker. Det samstämmer med uppfattningen från allt fler om att minska på kolhydraterna och öka på fettintaget – alltså helt emot de etablerade kostråden. Allt fler bekräftar att det fungerar. Se denna korta film på YouTube >>
upp

Läs nästa SKN redan i morgon!
Klicka här för att läsa kommande SKN.
upp
©  Copyright SKIS 2007   - Tidigare KR - Prenumerera här >