Till startsidan Konsumenter i Samverkan              Projekt: Vård

Startsida   Övrig verksamhet och kampanjer   Kontakta oss

Den Naturliga Vägen

Det naturligaste är att vara frisk, inte att bota sjukdom.

Om man nu kan äta sig sjuk av fel mat, måste man också med rätt mat kunna äta sig frisk. Det naturligaste är ändå att man försöker hålla sig frisk genom att äta rätt och leva rätt från början. Det är den naturligaste vägen. Men nu är det, som alla vet, inte det lättaste som finns och nutritionsbudskapet är ofta svårtolkat. 

Vi behöver alltså ofta korrigera och sätta in olika insatser för att stimulera välbefinnandet och prestationsförmågan. Det är precis vad vi gör när vi tar en kopp kaffe för att ”pigga upp oss”. Nu är ju inte kaffe det allra bästa medlet, men det var ett exempel. Det finns ju folk som t.o.m. tar en cigarett för att ”kunna koncentrera sig”. Ett ännu sämre exempel. Eller en whisky som sängfösare eller för att koppla av. Det är verkligen inte ”den naturliga vägen.” 

Det vi menar med Den Naturliga Vägen är att inte först försöka bota symptomen, utan att sätta in insatser för att återställa balansen och alltså eliminera orsakerna till symptomen. 

Såväl i odlingen av vår mat som behandling av våra sjukdomar har under det senaste århundradet alltmer kemi börjat användas. Det är inte så att detta med kemi är något sensationellt nytt, faktiskt, utan ett medvetet försök att efterhärma naturen. Alltså ”den syntetiska vägen”. De allra flesta verksamma substanserna har man hittat i naturen, hos växter, bakterier, svampar o.dyl. mera sällan har man hittat verksamma systanser från djuren. 

Mänskligheten har utvecklats under årtusenden i samklang med naturen, hittat sin föda och sina ”mediciner” i naturen. Vi vet av historien att utvecklingen har fungerat. Mänskligheten finns ju sedan kanske miljoner år, allts&ar