Konsumenter i Samverkan Till startsidan
Kampanj: Vården.........
 
 
Hultsfred 1999-02-13 
 

Öppet brev till Riksdagens ledamöter 
 

Kommer Riksdagen att förbjuda hälsokost? 

Utan någon som helst offentlig diskussion kan Riksdagen råka förbjuda hälsokost och örter. Ja, den slutsatsen kan vi dra genom att läsa Proposition 97/98:183 som egentligen ska handla om syntetiska droger och dopningsmedel. Men i propositionens punkt 5.3 har man tagit upp den rättsliga regleringen av ”vissa andra droger” som regeringen sedan ska få sitta och besluta om. Det är Socialdepartementet som känt sig manad att reglera en allt mer komplicerad marknad. 

I dolda ordalag påstår man att hälsokost kan användas i berusningssyfte, och att det finns ”hundratals olika näringspreparat, hälsokostmedel, örter, medicinalväxter” osv. Man nämner även ”vitaminer och ginseng” som påstås vara till salu för att skapa ”en berusande effekt”. Kanske är propositionen skriven av någon som aldrig tänkt tanken att någon skulle vilja prova dessa medel för att hålla sig frisk och kry. 

Vilka andra medel ska kunna förbjudas? Det framgår av punkt 6.2 där man skriver att ”regeringen föreskriver vilka varor som skall omfattas av lagen”. Detta är skandal - varför ska det överhuvud taget behövas lagstiftas på detta vis om hälsokost och örter? 

Förhoppningen är naturligtvis att Riksdagen uppmärksammar dessa dolda fällor. Punkt 5.3 och 6.2 i Propositionen är helt oacceptabla för konsumenterna. 

Vi bilägger urklipp och våra kommentarer

Med vänliga hälsningar 

Konsumenter i Samverkan 

Bengt Ingerstam
generalsekreterare 

Tillbaka         Hem